Kurt Vajl: Arsenal fest - najfestival istočne Evrope!

Kurt Vajl: Arsenal fest - najfestival istočne Evrope!

Arsenal Fest 09 završen je nakon savršene letnje noći tokom koje je oko 10.000 posetilaca moglo da uživa u moćnom izdanju Partibrejkersa, posebnom ugođaju koji je stvorio Kurt Vajl, razbijačkom setu Goblina i brojnim drugim zanimljivim nastupima.

Četvorodnevni festival u Kragujevcu bio je jači od nevremena, uspešno je prvi u Srbiji uveo trajne umesto jednokratnih plastičnih čaša, privukao je ukupno oko 32.000 posetilaca iz Srbije i inostranstva, i zaradio je pohvalu Kurta Vajla da je "Arsenal najbolji festival u čitavoj istočnoj Evropi i šire"!

GALERIJA PPNS

Arsenal 09 počeo žestoko uz Testament i 7.000 posetilaca

Četvorodnevni Arsenal Fest 09 počeo je pred oko 7.000 posetilaca iz Srbije, svih krajeva bivše Jugoslavije i inostranstva koji su došli u Kragujevac, a obeležio ga je žestok nastup legendarnog treš metal benda Testament.

Prostor ispred Main Stage-a zacrnio se od brojnih majica fanova Testamenta, čiji je nastup na Arsenalu prošao u duhu obeležavanja 20 godina od kultnog albuma "The Gathering", sa koga su pevač Čak Bili (Chuck Billy) i ekipa raspoloženo otprašili "D.N.R”, “Down for Life”, “Eyes of Wrath" i “Legions of the Dead”.

Američki bend je između ostalih isporučio i "Low", "Stronghold", "Practice What You Prech" i "Disciples of the Watch", a Knežev arsenal, istorijski prostor fabrike municije iz 19. veka, orio se od horskog pevanja gromoglasne publike, koja je na kraju Testament ispratila sa ovacijama.

- Mnogo vam hvala što ste nam pokazali vašu ljubav. Volimo i mi vas. Budite takvi i sledeći put kada dođemo, poručio je Bili.

Testamentu su na Main-u prethodili vrsni kragujevački death metalci Dead Joker i folk metalci Pero Defformero sa uobičajeno pržećim koktelom hitova kakvi su "Gotičarka", "Kauboj iz Bosne" ili "Došli smo do kraja puta", dok se na obližnjem ispunjenom Garden Stage-u uživalo uz legendarno Atomsko sklonište.

Trio basiste Brune Langera počeo je raspoloženu svirku sa "U vremenu horoskopa", da bi se stiglo do "Paklenih vozača", "Bez kaputa", "Žutog kišobrana" i "Treba imat dušu".

Na Gardenu, smeštenom u drvećem natrkivenoj Zastavinoj bašti, svirali su prve večeri i Mud Factory, Majdan, Urban instinkt, Len Jem, Odgovor, Vesela mašina i Alitor, dok je do ranih jutarnjih časova trajala žurka sa odabranim predstavnicima kragujevačke DJ scene na Explosive Dj Stage-u.

Već prve večeri pokazala se kao uspešna i opravdana odluka da Arsenal bude prvi srpski festival bez jednokratnih plastičnih čaša. Trajne plastične čaše brendirane Arsenalovim vizualom mogle su se uz kauciju brzo dobiti na nekoliko istaknutih punktova u prostoru, a publika je mogla da uživa i u brojnim drugim sadržajima, kao što su čil aut zona, kafići na otvorenom, štandovi sa suvenirima, majicama i pločama, i drugom.

Druge večeri Arsenala Little Steven, Vlatko, Rundek... i 5.000 posetilaca jači od nevremena

Trijumfalno drugo veče Arsenal Festa 09 pokazalo je svu moć, snagu i bogatstvo rok muzike nastupima raznovrsnih izvođača kakvi su Little Steven, Vlatko Stefanovski, Darko Rundek i Ritam nereda, pred oko 5.000 posetilaca, i to nakon nevremena koje je tokom popodneva i rane večeri pogodilo Kragujevac!

Zbog uporne i obilne kiše, početak programa je morao da bude malo odložen, ali je Arsenalova publika strpljivo čekala da padavine prestanu. I kada su konačno otvorene kapije festivala, a kolone posetilaca krenule ka festivalskom prostoru, pokazalo se, po ko zna koji put, da Arsenal ima izuzetno odanu publiku koja voli i poštuje svoj festival.

Za početak na Main Stage-u Vlatko Stefanovski je još jednom nadmoćno pokazao zašto je gitarista svetskog glasa, nadahnutim izvođenjima, uz pomoć novog basiste Ivana Kukića i bubnjara Jana Stefanovskog. klasika Leba i soli i njegove solo karijere kakvi su „Gypsy Song“, „Jovano, Jovanke“, „Mamurni ljudi“ i „Kao kakao“.

Nakon takvog majstora na Main-u je usledio jedan malo drugačiji – gitarista Brusa Springstina Little Steven, sa svojim mnogoljudnim pratećim bendom the Disciples of Soul, priredio je istinski muzički spektakl! Prepoznatljiv po obaveznoj marami na glavi, Little Steven je kao majstor ceremonija vodio zvučno moćan i savršen bend, obogaćen izazovnim plesom tri prateće pevačice i moćnom podrškom duvačke sekcije.

Predstavljajući novi album „Summer of Sorcery“, Little Steven i bend su u Kragujevcu priredili vrhunsku šou, nadmoćno se zvučno prošetavši kroz obrasce popa, roka, soula i latino zvukova, u stvarima kakve su „Communion“, „Party mambo“, „Gravity“, „Superfly“ i „Sun City“. Nagrađen ovacijama, Little Steven je na kraju poručio: „Hvala Srbijo! Vratićemo se! Uvek se vratimo. A sada Darko Rundek!“

Trijumfalno veče na Main-u zaključio je Darko Rundek sa svojom Ekipom podarivši u sitne noćne sate izuzetno brojnoj publici pesme kakve su „Ruke“, „Sejmeni“, „Ima ih“, Aj karmela“, „Šejn“ i „Apokalipso“.

Na prepunom Gardenu vrilo je uz pank metal Ritam nereda, kao i kantautora Mileta Kekina koji je predstavio novi solo album „Kuća bez krova“, a sledili su bluz psihodeličari M.O.R.T. i Dejan Cukić i Spori ritam bend (zbog pomeranja programa nisu mogli da nastupe, nažalost, There, Scordisci, Nikom ništa i Turisti). Explosive DJ Stage rasplesali su tokom noći Mancha b2b Mark panic, Clarkent/ Just 2 i Mihal Pol.

Arsenal razbijački slavio Svetski dan muzike uz Hladno pivo, Karajlića, Eyesburn, Red Fang...

Arsenal 09 privukao oko 10.000 posetilaca koji su u velikoj gužvi treće večeri kragujevačkog festivala slavili Svetski dan muzike uz razbijačko Hladno pivo, izuzetno raspoloženog Neleta Karajlića, pržeći Eyesburn, ujedajući Red Fang i brojne druge!

U skladu sa najavom frontmena Mileta Kekina o "greatest hits" nastupu Hladnog piva u Kragujevcu, izuzetno brojnu publiku koja je ispunila prostor ispred Main Stage-a dočekao je žestok baraž dobro poznatih stvari kakve su "Carstvo pasea", "Ranjeni i ludi", "Ezoterija", "Nije sve tako sivo"...

Ili, kako je to uz "Samo za taj osjećaj" Mile primetio: "Uvek nam je dobar osećaj kad smo u Kragujevcu! Ovo je Arsenal 09 - nadamo se da ćemo se videti na Arsenalu 90!"

Na Hladno pivo se odlično nadovezao Nele Karajlić, koji je nastup na punom Main-u odradio - doktorski. Karajlić je u odličnoj glasovnoj formi, džegerovski neumorno jurio binom i prozivao publiku da peva s njim glasno ("...u Nišu se čulo jače").

Karajlićev prateći Osiromašeni uranijum je zvučao odlično, a publika je imala priliku da gromoglasno peva stare stvari Zabaranjenog pušenja "Javi mi", "Neću da budem Švabo", "Gile šampion", "Nedelja kaad je otiš’o Hase", "Dan Republike", "Od istorijskog AVNOJ-a", "Bos il’ hadžija", "Zenica bluz"...

Main Stage, koji je povodom Svetskog dana muzike otvorio sa odabranim temama klasike mnogoljudni Kragujevački akademski orkestar akordeonista, zatvorio je u sitne noćne sate povratnički Eyesburn koji je i dalje pred brojnom publikom moćno pržio sa "Exodus", "Shine", Agony", "Sun"...

Nešto ranije na Garden Stage-u, odličnu hevi svirku je priredila i američka stoner četvorka Red Fang, koja je za premijerni susret sa srpskom publikom otprašila "Blood Like Cream", "Antidote", "Cut It Short", "Dirt Wizzard", "Prehistoric Dog"...

Đorđe Miljenović je impresionirao nastupom pred ispunjenim Gardenom, gde su treće večeri odlični bili i Artan Lili, Autopark, Samostalni referenti, Brat, Stone Slipper i Fluid Underground, dok je na Explosive DJ Stage cele noći trajala žurka sa Petrovitz Yu b2b Sale Janković, Asas, BOg i Space Motion.

Povodom Svetskog dana muzike Arsenal festa je bio priredio tokom popodneva besplatan program za Kragujevčane. Najpre je uticajni publicista Petar-Peca Popović održao zanimljivo predavanje o pronalascima i događajima koji su promenili muziku (kafe Oblomov), a potom su ispred Prve kragujevačke gimnazije nastupili akustik solo Mile Kekin, zatim Andreja, Rundek i Ekipa "Ftičeki" i pankeri Parampaščad.

Savršeno završen Arsenal 09, po Kurtu Vajlu najfestival istočne Evrope!

Legendarni Partibrejkers prodrmali su u subotu Main Stage-e "Zemljotresom" i "Lobotomijom", "Put" je zvučao moćno kao i "Hiljadu godina", a čule su se između ostalih i "Ono što pokušavam sad" i "Hipnotisana gomila". Nakon "Kreni prema meni" i uvek poetične "Hoću da znam", frontmen Zoran Kostić Cane kratko je odjavio bend sa: "Ljudi, to bi bilo sve. Ćao".

Premijerni dolazak u Srbiju pokazao je da američki indie rok kantautor Kurt Vajl i kod nas ima svoje odane fanove. Vajl je svojim bendom The Violators stvorio poseban film na Main-u, rasploženim izvedbama svoje lagane, melanholične, a lepršave amerikane u "Mutinies", "Cold Wind", "Pretty Pimpin’", "Wild Imagination", "Boss"... Publika je burno odobravala, a Kurt uzvraćao sa "I love you", "Thank you".

Paklenu završnicu četvrte večeri na Main-u priredili su stari znanci Arsenala pankeri Goblini. Frontmen Branko Golubović Golub (koji je popodne u okviru Arsenalovog pratećeg programa promovisao knjigu "Izgužvane misli") i ekipa krenuli su silovito sa "Dalekim putem". Pred krcatim, raspevanim, uzavrelim "Kneževim Arsenalom" Goblini su pržili "Lunu", "U magnovenju", "Ona misli da zna"... i naravno poručili "Ima nas!"

Garden Stage bio je prethodno pretesan da primi sve zainteresovane da čuju repera Vojka V i hitove "Znam čovika", "Rođendan" i "Kako to", kao i Atheist Rap koji je, malo je reći u navijački vatrenoj atmosferi, proslavljao 30 godina postojanja. Garden je bio i mesto upoznavanja novih zanimljivh imena kakvi su Buč Kesidi, Dram, Vizelj, Bohemija i Lagana sreda (uz ovde ubačene Turiste i Nikom ništa na Main-u koji nisu svirali u četvrtak).

Kao i prošle godine festival je na Gardenu zatvorio sa prvim zracima sunca Balkan-soul muzičar Marko Louis, dok su Explosive Dj Stage završne večeri drmali b2b Hunckie, Speedy, Siniša Tamamović i Petar Dundov.

Arsenal fest 09 pored toga što je doveo dugoočekivane legende metala Testament (basista Steve Di Giorgio na Instagramu: "Sjajan festival, moćna publika, dobra svirka"), premijerno je u Srbiju pored Vile-a doveo i Little Stevena i Red Fang.

Trajne čaše brendirane vizualom Arsenala pokazale su se kao pun pogodak jer iza festivala nije ostalo tone bačene jednokratne plastike, a publika je većinom odlučila da ne uzme kauciju već da ih zadrži! Nije bilo incidenata, atmofera je bila - sjajna, a publika fantastična! Pogotovo kad je strpljivo čekala da u četvrtak nevreme prestane i odano dođe na svoj omiljeni festival. To cenimo bezgranično.

Novinarka Noizz-a Ana Kalaba primećuje: "Nekako su i izvođači i publika rasterećeni, jednostavno se prepuštaju atmosferi festivala koji se dešava na tom magičnom prostoru Kneževog arsenala. Ni u jednom momentu nema onih neprijatnih gužvi na prolazima ili šankovima zbog kojih vam presedne koncert. Nema tenzije, ljudi vam se osmehnu i kada ih slučajno nagazite... Arsenal se ne takmiči s tim festivalima ni po broju stejdževa ni po broju izvođača - on nudi uživanje u muzici na jednom drugačijem nivou".

Video: Nikola Radojičić-Skubi
Foto Nemanja Đorđević, Zoran Lazarević-Laki

ARSENAL FEST SAJTFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html