Hirošima, 6. avgust 1945.

Hirošima, 6. avgust 1945.

Official Film: War Department

Army Pictorial Service

Na današnji dan 1945. godine bačena je prva atomska bomba, na japanski grad Hirošimu. Pogledajte video prisećanja na jedan od najtragičnijih događaja dvadesetog veka.

Izvor: Nacionalna geografija

Hirošima

Hirošima (jap. 広島市 Хиросима-си — град Хиросима) je grad u Japanu u prefekturi Hirošima u Čukoku regiji na zapadnom delu ostrva Honšu. Prema popisu stanovništva iz 2005. u gradu je živelo 1.154.595. U svetu je poznat po Drugom svetskom ratu jer je na ovaj grad bačena atomska bomba 6. avgusta 1945. godine.

Hirošima je osnovana 1589. na obali mora Seto, postala je gradsko središte tokom razdoblja Meidži. Grad je smešten na prostranom i nizinskom ušću reke Ota, koje ima sedam kanala koji dele grad na šest ostrva koji izbijaju na Hirošimski zaliv. Grad je gotovo ravan, samo malo iznad nivoa mora; brežuljci na severozapadu i severoistoku grada uzdižu se do 200m.

Grad je osnovao Mori Motonari kao svoje sedište. Nekih pola veka kasnije, nakon bitke kod Sekigahare, njegov unuk i vođa Zapadne vojske Mori Terumoto našao se na gubitničkoj strani. Pobednik Tokugava Ijejasu oduzeo je Terumotou većinu njegovih poseda, uključujući Hirošimu, i dao pokrajinu Aki drugom daimjou, svom pristalici.

Na kraju je daimjo tog područja postao Asano, a Hirošima je postala sedište hana tokom razdoblja Edo. Nakon ukidanja hana grad je postao sedište prefekture Hirošima.

Za vreme Prvog kinesko-japanskog rata, Hirošima je bila glavna baza za nabavku i logistiku japanske vojske. Tu je ulogu zadržala do Drugog svetskog rata.

Atomska bomba "mali dečak" bačena je na Hirošimu 6. avgusta 1945. Bombu je bacio američki bombarder B-29 enola gej, koji je posebno preuređen za bacanje te bombe. Atomska eksplozija je porušila oko 80% grada, a procenjuje se da su eksplozija i naknadno zračenje ubili preko 220.000 ljudi.

Nakon rata je Hirošima obnovljena kao "mirovni grad-spomenik", zgrada najbliža eksploziji je obeležena kao "Kupola atomske bombe", deo Spomen-parka Hirošime za mir. Sedmog avgusta svake godine gradonačelnik drži govor pod naslovom "Deklaracija za mir" u spomen na atomsku katastrofu. Gradska vlast se stalno zalaže za ukidanje atomskog oružja i za mir u svetu, a još od 1968. šalje protestno pismo svaki put kad se neko atomsko oružje detonira u svetu. Grad je popularna lokacija za međunarodne konferencije o miru i društvenim pitanjima, a 1994. je bio domaćin Azijskih igara.

Stanovništvo

Prema podacima sa popisa, u gradu je 2005. godine živelo 1.154.595 stanovnika.

Demografija

  • 1995: 1.108.888
  • 2000: 1.126.239
  • 2005: 1.154.595

Gradovi pobratimi

  • Japan Nagasaki
  • Sjedinjene Američke Države Honolulu (1959)
  • Rusija Volgograd (1972)
  • Nemačka Hanover (1983)
  • Kina Čungking (1986)
  • Južna Koreja Tegu (1997)
  • Kanada Montreal (1998)

Foto: Kupola atomske bombe u Spomen-parku mira, što je zapravo neobnovljena ruševina od nuklearne eksplozije

Iz Vikipedije 

DOKUMENTARAC: U PAKLU HIROŠIME (51:57)



BBC STUDIO
  • Testing The Atomic Bomb (4:16)
  • Truman’s Ultimatum Regarding Hiroshima (4:14)
  • Hiroshima: Dropping The Bomb (4:12)
  • Remembering Tragic Aftermath Of Hiroshima Bomb (4:14)
  • Harrowing Aftermath Of Atomic Bomb (3:36)
  • Nagasaki Bomb And Surrender (4:12)


FILM: DECA HIROŠIME


UNTIL AUGUST 5, HIROSHIMA HAD A DAILY LIFE. LOOKING BACK ON THE COLOR PHOTOGRAPH BEFORE THE ATOMIC BOMBING

We look back on photographs colored by automatic coloring technology using artificial intelligence.

Izvor: Buzz feed

buzzfeed.com

HIROSHIMA PEACE MEMORIAL MUSEUM SAJT


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html