Kongres kulturne akcije spaljivao primerke stripova, romana, magazina, ploča, knjiga... (Kragujevac, 1971)

Kongres kulturne akcije spaljivao primerke stripova, romana, magazina, ploča, knjiga... (Kragujevac, 1971)

Kragujevac, 28.-30. oktobar 1971.

Kongres kulturne akcije održan u Kragujevcu 1971. gde su osuđene sve kategorije popularne kulture kao kič i šund, traženo uvođenje tzv. Zakona protiv šunda (zvanično nazvanog "Zakon o izmenama i dopunama o republičkom porezu na promet robe na malo"). Ovaj "omladinski" kongres održan je pod budnim okom tadašneg sekretara SK Srbije, prepodobne drugarice Latinke Perović. U znak podrške borbi protiv kvarenja dobrog ukusa socsamoupravnog pučanstva, ispred zgrade u kojoj je održan Kongres, na lomači su spaljivani primerci "lake" i nepodobne literature - stripovi (izdanja Tarzan, Lale, Krimi, Klinci iz moje ulice itd), "pisani" roto-romani (krimići, ljubići), magazini s "namigušama u sredini" (Start, Čik), ploče sve popularnijih pevaljki, knjige... opet.

U KRČMI KOD FAHRENHEITA 

Antišund lomača u Kragujevcu 1971.

Danas, nekoliko decenija kasnije, Srećko Jovanović, dugogodišnji glavni urednik „Dečjih novina“, smatra

„da su šezdesete bile znatno tolerantnije od sedamdesetih, kada je počeo da se primenjuje nevešto definisan takozvani „zakon o šundu“. Zakon o „oporezivanju šunda“ naneo je nenadoknadive štete domaćem stripu, vratio ga deceniju unazad, orijentisao na nekomercijalni autorski strip, otvorio nezamislive šanse prodoru stranog uticaja, obeshrabrio izdavače, rasturio crtačke kolektive i škole, a pojedince uputio da rade za strane produkcije“.

STRIP U SRBIJI 1955-1972

"To je bilo shvaćeno kao aluzija na autoritarnu vlast i kao aluzija na Tita i oko toga je te godine bilo diskusije."

ZABORAVLJENI KONGRES KULTURNE AKCIJE

Proizvodi kulturne akcije

Liberali su, prema mišljenju Đurkovića, imali svest da kultura nešto znači i zbog toga su u Kragujevcu organizovali Kongres kulturne akcije, koji je trajao tri dana.

Bilo je prisutno preko 1.100 delegata, a u raspravi su se mogla čuti najrazličitija mišljenja. Moglo se čuti dosta kritika onih delegata koji su sve pojave i procese u društvu generalno osuđivali. Takođe, bilo je delegata koji su osuđivali studente koji su pre ovog Kongresa palili stripove. Govorilo se da je to paljenje nedopustivo.

Upozoravajući da je potrebno biti oprezan prilikom donošenja suda o učincima ovog Kongresa, Miša Đurković je upozorio da je kod delegata preovlađivalo mišljenje da treba probati da se afirmišu bolje i kvalitetnije vrednosti u svim oblastima.

Međutim, nekoliko meseci posle tog Kongresa pobeđuje, kako je na tribini rečeno, fanatičniji pristup. Donosi se Zakon o kiču i šundu, koji oporezuje sve ono što ne smatraju visokom kulturom, pa tako i stripove.

KOMUNISTI DEČJIM SUZAMA NE VERUJU? (AUDIO) 



Izvori: Građanski krug; Rastko; RTS; Sputnjik 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html