Milionska kazna za novinara u penziji

Milionska kazna za novinara u penziji

Apelacioni sud u Kragujevcu naložio je Miroslavu Jovanoviću, penzionisanom novinaru i uredniku nedeljnika Kragujevačke, da plati 820.000 dinara izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“ u stečaju, u kojem je radio 30 godina, te 185.000 dinara za sudske troškove, kao i kamate od 2014. godine, kada je prvostepena presuda postala izvršna, piše Cenzolovka.

Ukupno, prema očekivanju Jovanovića i njegovih advokata, oko 1,5 miliona dinara.

KRAGUJEVAČKE: UREDNIK U RALJAMA SUDIJA I KADIJA

Jovanović, koji je odlazak u penziju prošle godine dočekao na birou rada, očekuje uskoro posetu izvršitelja, jer kaznu nema od čega da plati.

AD „Svetlost” je tužila Jovanovića zbog tri prethodna sudska procesa, u kojima je ovo preduzeće osuđeno na novčane kazne zbog tekstova koji su u nedeljniku objavljeni u vreme kada je Jovanović bio odgovorni urednik. Radi se o dva teksta iz 2004. i pismu jednog čitaoca iz 2007. godine, navodi Cenzolovka.

U dva sudska postupka, u kojima se radilo o autorskim tekstovima, presuda je doneta tako da troškove kazne treba solidarno da snose izdavač, Miroslav Jovanović, kao odgovorni urednik, i novinar koji je tekst pisao. U procesu koji se vodio zbog pisma čitaoca kaznu je trebalo da podele izdavač i odgovorni urednik.

- Sudovi uvek presuđuju da se kazne plate solidarno, da deo plati izdavač, deo urednik i, na kraju, novinar, autor spornog teksta. Pravilo je da medij pokrije ta dugovanja, što je Svetlost i učinila. Kazne su isplaćene tokom 2007, 2008. i delom 2009. godine. Nikada, ni mene, ni autore tekstova niko iz vlasničke strukture nije pozvao i tražio da solidarno učestvujemo u isplati kazni. Sve se, ipak, promenilo u maju 2009. godine, kada su svi novinari tadašnje Svetlosti rešili da napusti taj medij, jer se nismo slagali sa uređivačkom politikom novih vlasnika. Mesecima nismo primali platu. Smatrali smo da oni vode firmu u propast, potpisali smo otkaze i osnovali Kragujevačke. Dva meseca kasnije stigla mi je tužba od bivših vlasnika, objašnjava Jovanović.

Dodaje da, iako je u presudama navedeno da troškove solidarno snose i autori tekstova, oni nisu tuženi, pa je, prema njegovom mišljenju, jasno da im je on bio meta.

Novinarstvom se bavio 42 godine, sada je u penziji, a posle toliko godina rada, zbog loših finansijskih uslova u Kragujevačkim – penziju je dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Kaže da se poslednjih godina izdržavao tako što su ga pomagali članovi porodice.

Preduzeće AD „Svetlost“, koje ga je tužilo, ubrzo se i zatvorilo. Ugovor o privatizaciji sa tročlanim konzorcijumom raskinut je 2011. godine i preduzeće je ubrzo otišlo u stečaj.

Preduzeće „Svetlost“ su tužili gotovo svi nekadašnji zaposleni zbog toga što im je dugovalo nekoliko zarada, koje nikad nisu naplatili. Njime sada rukovodi stečajni upravnik i taj proces ni posle osam godina nije okončan.

To znači da će novac koji ovo preduzeće bude naplatilo od Miroslava Jovanovića otići u stečajnu masu i onda će od Privrednog suda u Kragujevcu zavisiti kako će i kome on biti raspoređen.

Violeta Glišić
Izvor: Pressek 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html