Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Glavolom

04.03.2020

Neprikladno i uvredljivo fotografisanje ispred Muzeja 21. oktobar

Prvi Prvi na Skali
http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/dom/roditelji/amber-alert-da-li-ces-pomoci-ako-znas-da-mozes.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html

SAOPŠTENJE USTANOVE SPOMEN-PARK ’’KRAGUJEVAČKI OKTOBAR’’

Zaposleni u Spomen-parku ’’Kragujevački oktobar’’ su u poslednje vreme primetili jednu neprimerenu pojavu među pojedinim sugrađanima našeg grada, a to je da se neki od njih fotografišu u neprikladnim, pa čak i uvredljivim pozama ispred Muzeja ’’21. oktobar’’ i ispred spomenika i humki u samom Memorijalnom parku. Razumemo da za Kragujevčane Spomen-park ne predstavlja samo memorijalni, već i rekreativni prostor, kao i da ne postoje zakonske regulative kojima bismo to mogli da sprečimo, ali zato na ovaj način apelujemo na elementarnu ljudsku pristojnost i poštovanje prema kragujevačkim žrtvama Drugog svetskog rata koje počivaju u Šumaricama.

Većina naših posetilaca i iz zemlje i inostranstva, duboko dirnuti tragedijom koja se u Šumaricama desila 21. oktobra 1941. godine, takođe, ovekoveče svoje posete Memorijalnom parku brojnim fotografijama, ali to urade sa merom i ukusom. Primetili smo da su i oni neprijatno iznenađeni kada posle tragedije o kojoj su upravo čuli, ispred Muzeja ’’21. oktobar’’ ili ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima vide osobe koje se fotografišu neprimereno odevene ili u nepristojnim pozama, a poseban problem predstavlja činjenica da se te fotografije objavljuju po društvenim mrežama. Stoga nije naodmet još jednom podsetiti šta se dogodilo u Šumaricama i apelovati na pristojnost i poštovanje ovog značajnog memorijalnog prostora.

Na prostoru današnjeg Spomen-parka, za samo sedam časova, streljano je oko 3.000 ljudi 21. oktobra 1941. godine, od toga 307 dečaka starih između 12 i 18 godina - učenika, mladih radnika, čistača obuće, dečaka iz okolnih sela. Ubijani su po grupama i tu gde su stradali bili su i sahranjeni, pa i danas tu počivaju. Najveća grupa učenika i 15 profesora ubijeni su na mestu gde se danas nalazi Spomenik streljanim đacima i profesorima iz 1963. godine.

Na Nirnberškom procesu nacističkim zločincima jedini svedok sa teritorije bivše Jugoslavije bio je upravo jedan od preživelih sa streljanja 21. oktobra 1941. godine. Na tom istom suđenju streljanje u Šumaricama je okvalifikovano kao zločin protiv čovečnosti.

Memorijalni park, zajedno sa Muzejom ’’21. oktobar’’ i svim obeležjima u okviru njega, proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja 1979. godine, a od 2011. godine 21. oktobar se obeležava kao državni praznik – Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu. 

Spomen-park "Kragujevački oktobar", 4. 3. 2020.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar