Novak - Australija 1:0, ’drugi set’ u toku... (FOTO, VIDEO)

Novak - Australija 1:0, ’drugi set’ u toku... (FOTO, VIDEO)

Đoković pobedio australijske vlasti – odbijen zahtev za ukidanje vize i deportaciju!

Sud u Melburnu poništio je odluku Federalne vlade Australije o ukidanju vize i deportaciji Novaka Đokovića. Đokovićevi predstavnici izneli su žalbu na odluku Vlade, argumentovano je odbranili i potvrdili da je Novak imao kompletnu dokumentaciju za medicinsko izuzeće, zbog čega je sudija Entoni Keli presudio u njegovu korist. Borba svetskog "broja 1" sa australijskim vlastima još nije gotova, ali je napravljen veliki korak ka nastupu na predstojećem Australijan openu.

Sudija Entoni Keli doneo je presudu jer, kako je rekao, odluka da Đokoviću bude poništena viza je "nerazumna".

Dat je rok od 30 minuta da se Novak pusti iz pritvora u migrantskom hotelu i da mu se vrate sve stvari.

Borba Đokovića i australijskih vlasti još nije gotova jer postoji mogućnost da ministar za emigraciju Aleks Hok iskoristi ličnu poziciju da ukine vizu Novaku. Tužilaštvo je istaklo da će ministar razmisliti o tom potezu, a ukoliko se dogodi, srpski teniser dobio bi zabranu dolaska u Australiju na tri godine.

Suđenje je kasnilo više o pola sata, a obeležili su ga tehnički problemi i konstantni prekidi prenosa.

Prvi su reč imali Đokovićevi predstavnici, odnosno advokat Nikolas Vud, koji je prvo optužio predstavnika Vlade za "potpuni nedostatak dokaza" u delu obaveštenja u kojem je morao da objasni zbog čega postoje razlozi za ukidanje vize.

Vud je naveo da je Novak prilikom ukrcavanja u avion u Dubaiju izneo da ima kontraindikacije i da ima pravo da traži medicinsko izuzeće. Po zakonu o biološkoj bezbednosti svako od putnika mora da se izjasni da li je vakcinisan, nevakcinisan ili medicinski kontraindikovan. Takođe, ne mora da dostavi dokaze, ali Vud je istakao da je Đoković to svakako učinio.

Pravni tim srpskog tenisera potvrdio je da je Đoković kompletnu potrebnu dokumentaciju dostavio i pre nego što je seo u avion, nakon čega je raspravljano o putnoj dokumentaciji, koju je popunio njegov agent.

Tada se dogodio jedan od najvažnijih trenutaka na suđenju, pošto je sudija Entoni Keli postavio pitanje zašto taj dokument nije prihvatio delegat koji je doneo odluku o ukidanju vize.

"Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće odvojeno je dala i dodatna nezavisna ekspertska komisija koju je osnovala vlada Viktorije i taj dokument je bio u rukama delegata. Ono što me uznemiruje je trenutak kada se pitam: ’Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?", rekao je sudija Keli.

Na red je došla tema vakcinacije srpskog tenisera, nakon čega i rasprava o tome kako su delegati graničnih snaga postupali sa Novakom tokom celonoćnog ispitivanja na aerodromu Tulamarin. Usmenom izlaganju pridodat je i transkript dešavanja u kojem je opisano uznemiravanje svetskog "broja 1".

Kada je Đokovićev pravni tim završio, na red je došao tužilac Kristofer Tran koji je, uprkos određenoj satnici, tražio reč pre pauze.

On je argumentovao slučaj Vlade kroz tumačenje pravnih principa, za razliku od argumenata na osnovu činjenica, pa istakao da ne postoje dokazi da su službenici granične policije vršili pritisak na Đokovića.

Nastavak suđenja posle pauze kasnio je dodatnih pola sata, a kada se očekivalo da počne, tužilac Tran je zatražio dodatno vreme, posle čega je sudija produžio boravak Đokoviću u Australiji do 20.00 po lokalnom, odnosno 10 časova po srednjoevropskom vremenu.

Kada su se stvorili uslovi da se suđenje nastavi, do toga nije došlo, pošto je sudija Keli presudio u korist našeg asa.

On je pročitao da je došlo do sporazuma i da su obe strane obaveštene o zaključku, kao i da je razlog kašnjenja bio upravo proces sporazuma.

Slučaj Novak Đoković: „Šta je ovaj čovek još mogao da uradi?“ – konstatovao sudija

Najbolji teniser sveta Novak Đoković vodi pravnu bitku pred australijskim sudom u nadi da će mu biti dozvoljeno da igra na prvom grend slemu u sezoni – Australijan openu i tako proba da osvoji rekordnu 10. titulu na tom tuniru.

Sudija koji je saslušao argumente pravnog tima Novaka Đokovića povodom odluke australijskih vlade o ukidanju vize za ulazak u zemlju izazvao je zabrinutost zbog njegovog tretmana.

Sudija Entoni Keli rekao je da se čini da je teniska zvezda dobila neophodno medicinsko izuzeće pre nego što je ušao u Australiju.

Pitao je vladine advokate šta je Đoković više mogao da uradi.

Đoković je došao u Australiju 4. januara u nadi da će moći da odbrani titulu na Australijan openu, grend slemu koji je do sada osvajao rekordnih devet puta i koji počinje 17. januara.

Dve nezavisne komisije dale su mu medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa kao jedan od uslova za mogućnost takmičenja.

Po sletanju u Melburn, zadržale su ga Granične vlasti te zemlje, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu.

Prebačen je u imigracioni pritvor u hotelu u Melburnu, gde je bio do odluke suda.

Đokovićevi advokati su tvrdili da je dvadesetostruki osvajač grend slem titula ušao u Australiju, razumevajući da ima neophodno izuzeće od obavezne vakcinacije što australijske vlasti zahtevaju od onih koji dolaze u zemlju.

Nik Vud, jedan od Đokovićevih pravnih zastupnika, rekao je sudu da su izuzeće igraču odobrila dva odvojena lekarska odbora posle nedavne infekcije korona virusom i da je zvaničnicima predočio sve neophodne medicinske dokaze.

„Uradio je apsolutno sve. Odgovorio je na sve zahteve Teniske federacije Australije“, rekao je Vud.

Čini se da se sudija Keli složio sa Vudovim argumentom i rekao je vladinim advokatima da se oseća „uznemireno“ onim što je do sada čuo.

„Šta je ovaj čovek više mogao da uradi?“, upitao je sudija.

U žalbi Đokovićevog pravnog tima na njegovo zadržavanje, navedeno je da mu je 16. decembra potvrđena infekcija kovidom.

Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine.

Đokovićevi advokati su takođe istakli „očigledno nepravedan“ tretman koji je srpski teniser imao po dolasku u Australiju.

Prema rečima advokata, on je granične vlasti zamolio da sačeka jutro da se javi svom timu pre nego što odluči da li da napusti zemlju.

Na to su zvaničnici prvobitno pristali.

Zatim je zaspao, ali su ga oko 06:00 probudili policajci koji su ga navodno pritiskali da odgovori „jer je za njega bilo bolje da su odmah doneli odluku“.

Ako se sudija Keli saglasi da je takav pritisak bio nepravedan, onda bi to predstavljalo pravne greške i propuste koji bi Đoković pomogli da dobije svoj slučaj.

Predstavnik vladine strane, advokat Kristofer Tran tvrdio je da Đokovićeva nedavna infekcija kovidom nije ga kvalifikovala za izuzeće od pravila putovanja, i negirao je da postoji bilo kakva nepravednost ili nerazumnost u odluci.

Očekuje se da saslušaljnje argumenata obe strane uskoro bude završeno, ali presuda možda neće biti izrečena do utorka.

Još nije jasno da li će Đoković i moći da brani trofej na prvom grend slemu u sezoni koji počinje 17. januara.

Federalna vlada Australije prethodno odgovorila je na žalbu koju su predali advokati Novaka Đokovića dokumentom od 13 strana.

Australijska vlada je, između ostalog, neposredno pred Đokovićev izlazak pred sud, objavila da kao suverena država ima pravo da ga ponovo pritvori, u slučaju da srpski teniser dobije dozvolu za ostanak u zemlji.

Đoković ima rekordnih 20 grend slem titula, koliko i njegovi najveći rivali, Švajcarac Rodžer Federer i Španac Rafael Nadal.

A supporter of Serbian tennis player Novak Djokovic holds a photo during a protest of support in Belgrade, Serbia, 08 January 2022.

Hronologija dešavanja:

 • Dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije dale su 3. januara Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa
 • Đoković je 4. januara sleteo u Melburn gde 17. januara počinje Australijan open, prvi grend slem u sezoni
 • Istog dana su ga Granične vlasti Australije zadržale i ispitivale osam časova, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju
 • Đoković je potom prebačen u hotel Park u Melburnu koji je zapravo imigracioni objekat zajedno sa izbeglicama koje su tu godinama
 • Imao je minimalne mogućnosti za kontakt sa spoljnim svetom
 • Skot Morison, australijski premijer, rekao je 5. januara da vlasti australijske države Viktorija dale dozvolu Đokoviću da dođe u Australiju, a savezne vlasti će se ponašati u skladu sa tom odlukom. „Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine“, rekao je Morison
 • Dan kasnije, Morison je korigovao stav, poručivši Đokoviću da će ga „vratiti prvim avionom kući ako ne pruži dokaze zbog kojih iz medicinskih razloga nije vakcinisan protiv korone“
 • Porodica Novaka Đokovića je 6. januara održala konferenciju za novinare, tvrdeći da ga drže u zatočeništvu i da je on poštovao sve uslove za ulazak u Australiju
 • Đokovićev pravni tim se žalio na odluku o zadržavanju i prebacivanju u imigracioni hotel
 • Vlasti u Srbiji oštri su reagovale i tražile od Australije da „hitno prekinu maltretiranje srpskog tenisera, koji ima i diplomatski pasoš“
 • Na poziv porodice, u centru Beograda su 6. i 7. januara održani skupovi podrške srpskom teniseru
 • Australijska ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz 7. januara je negirala da je Đoković u zatočeništvu, dodajući da je „slobodan da ode bilo kad i Granične snage će mu to omogućiti“
 • Australijske vlasti su 7. januara uskratile vizu i češkoj teniserki Renati Voračovoj i prebacili su je u isti hotel u kojem je i Đoković
 • Advokati Đokovića su 8. januara objavili dokumente prema kojima mu je izuzeće dato na osnovu preležanog korona virusa – 16. decembra 2021. mu je potvrđena infekcija
 • Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine
 • Đoković je nekoliko dana posle infekcije korona virusom učestvovao na javnim događajima u Beogradu – fotografije sa nekih je objavljivao na Tviter nalogu

Foto: Rojters; Epa; Federalni sud
Izvori: RTS, BBC, 10. 1. 2022.

VIDEO:

Federal Circuit and Family Court of Australia Live StreamIspred sudaDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html