Požar u Tehničko-remontnom zavodu ’’Medna’’

Požar u Tehničko-remontnom zavodu ’’Medna’’

Saopštenje

Prema poslednjim informacijama, u eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, jedna osoba je izgubila život, za tri se još uvek traga dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno.

Svi povređeni su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru i van su životne opasnosti.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović nalaze se na licu mesta kako bi se upoznali sa detaljima ovog tragičnog događaja.

Nove informacije objavićemo u sledećem saopštenju.

IZVOR: MOD.GOV.RS 

PRVA ŽRTVA ’’MEDNE’’: POTPUKOVNIK MIROSLAV PERIŠIĆ  

TV KURIR: TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU
 

U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu izbio je požar i došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju (remont) municije. U ovoj nesreći povređeno je najmanje 20 osoba, saznaje RTS. Strahuje se da ima mrtvih, ali ta vest još nije zvanično potvrđena.

17.00 - Požar u Tehničko-remontnom zavodu je lokalizovan. Svi povređeni evakuisani su i zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru. Kako RTS saznaje, hitna pomoć je prevezla ukupno 13 povređenih, a još jedan broj evakuisan je vozilima vojnog santieta. Najveći broj povređenih nije životno ugrožen, saznaje RTS.

16.08 - U eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu povređeno je najmanje 20 osoba, saznaje RTS.

16.00 - Strahuje se da ima žrtava, ali ta vest još nije potvrđena.

15.40 - Zatresli su se prozori u celom Kragujevcu, javlja dopisnik RTS-a.

15.25 - Odjeknula još jedna eksplozija u Remontnom zavodu u Kragujevcu.

Najmanje 20 osoba je povređeno u dve eksplozije koje su odjeknule u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu, saznaje RTS.

Povređeni su, kolima hitne pomoći i vojnog saniteta, prebačeni u Klinički centar u Kragujevcu.

Do nesreće je došlo nakon eksplozije ubojnih sredstava, pošto je prethodno požar zahvatio jedan pogon tog Zavoda. Požar je izbio u objektu A 28 gde se nalazi linija za delaboraciju ubojnih sredstava.

U prvom reagovanju, ministar odbrane Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare rekao da nema povređenih (prema informacijama sa kojima je tada raspolagao) i da se radi na lokalizovanju požara.

Pojedini beogradski mediji (Blic, B92) javili su, ranije, da ima četvoro povređenih nakon druge eksplozije.

Četrdeset vatrogasaca, pripadnika vojske i zaposlenih Tehničko-remontnog zavoda gase požar.

Do prve eksplozije je došlo u 13.20 časova. U međuvremenu je odjeknula još jedna eksplozija, a iznad Remontnog zavoda vije se gusti dim, javlja dopisnik RTS-a.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović uputili su se na mesto nesreće.

Delaboracija municije obuhvataju radnje rastavljanja na sastavne elemente i odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija iz elemenata i delova projektila.

Remont municije u Kragujevcu počeo je još 1853. godine, kada je u sastavu tadašnje Topolivnice osnovana Pirotehnika. Taj pogon je kasnije menjao imena i nazive, a delatnost je 1975. premeštena iz kruga Zavoda "Crvena zastava" i sada se nalazi u nenaseljenom području na starom putu Kragujevac-Jagodina.

Eksplozija se dogodila u jednom od pogona ove velike radionice za generalni remont savremenih i složenih eksplozivnih ubojitih sredstava, a prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Kurir, u eksploziji nije bilo poginulih i povređenih. Međutim, razvio se požar koji trenurno gase brojne ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kragujevca.

Kako saznaje Blic, krov magacina urušio se od visoke temperature tokom gašenja požara, a strahuje se da je ispod ruševina krova zatrpano još ljudi. Povređeni su prebačeni u bolnicu. Eksplozivna sredstva u magacinu bila su pripremljena za rasklapanje i uništenje. Do eksplozije je došlo u pogonu za delaboraciju.

 

Podsećamo, Srbija je inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i unapređenje kapaciteta upravo Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu novembra 2011. godine, a isti je odobren od strane NATO sredinom 2013. godine. Tim fondom je predviđena ukupna donacija od 3,7 miliona evra za Zavod u Kragujevcu i to za nabavku odgovarajuće opreme i obuku.

Kako je prošle godine u februaru saopšteno iz pres-centra Predsednika Srbije, u okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko dve hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja predstavlja balast i opasnost za stanovništvo. Tu municiju ne možemo ni da koristimo, niti da prodamo, a neuslovno se skladišti. Ona može da prouzrokuje nesreću sličnu onoj u Paraćinu.

- Da budem potpuno jasan. Niko nas ne primorava da uništimo tu municiju. Mi nemamo ni mogućnosti ni sredstva da to učinimo i to se čini isključivo u našem interesu i na naš zahtev. Remontni Zavod Kragujevac već radi na uništavanju viška municije, ali s obzirom na veliku količinu zastarele municije (oko osam hiljada tona) i na staru opremu i tehnologiju i visoke troškove, trebalo bi puno vremena, uz ogroman bezbednosni rizik (detaljnije: ZAŠTO SAM POTPISAO ZAKON O NATO - PREDSEDNIK.RS). 

Pirotehnika kao delatnost, uglavnom za vojne potrebe, začeta je u Kragujevcu još davne 1853. godine formiranjem pogona pod nazivom Laboratorijum za laboraciju municije i drugih eksplozivnih elemenata u sastavu Topolivnice, prve fabrike za proizvodnju i remont oružja i municije u Srbiji (detaljnije: ISTORIJAT TRZK).

Foto: Portal PPNS  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html