Požar u Tehničko-remontnom zavodu ’’Medna’’

Požar u Tehničko-remontnom zavodu ’’Medna’’

Saopštenje

Prema poslednjim informacijama, u eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, jedna osoba je izgubila život, za tri se još uvek traga dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno.

Svi povređeni su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru i van su životne opasnosti.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović nalaze se na licu mesta kako bi se upoznali sa detaljima ovog tragičnog događaja.

Nove informacije objavićemo u sledećem saopštenju.

IZVOR: MOD.GOV.RS 

PRVA ŽRTVA ’’MEDNE’’: POTPUKOVNIK MIROSLAV PERIŠIĆ  

TV KURIR: TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU
 

U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu izbio je požar i došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju (remont) municije. U ovoj nesreći povređeno je najmanje 20 osoba, saznaje RTS. Strahuje se da ima mrtvih, ali ta vest još nije zvanično potvrđena.

17.00 - Požar u Tehničko-remontnom zavodu je lokalizovan. Svi povređeni evakuisani su i zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru. Kako RTS saznaje, hitna pomoć je prevezla ukupno 13 povređenih, a još jedan broj evakuisan je vozilima vojnog santieta. Najveći broj povređenih nije životno ugrožen, saznaje RTS.

16.08 - U eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu povređeno je najmanje 20 osoba, saznaje RTS.

16.00 - Strahuje se da ima žrtava, ali ta vest još nije potvrđena.

15.40 - Zatresli su se prozori u celom Kragujevcu, javlja dopisnik RTS-a.

15.25 - Odjeknula još jedna eksplozija u Remontnom zavodu u Kragujevcu.

Najmanje 20 osoba je povređeno u dve eksplozije koje su odjeknule u kragujevačkom Tehničko-remontnom zavodu, saznaje RTS.

Povređeni su, kolima hitne pomoći i vojnog saniteta, prebačeni u Klinički centar u Kragujevcu.

Do nesreće je došlo nakon eksplozije ubojnih sredstava, pošto je prethodno požar zahvatio jedan pogon tog Zavoda. Požar je izbio u objektu A 28 gde se nalazi linija za delaboraciju ubojnih sredstava.

U prvom reagovanju, ministar odbrane Zoran Đorđević je na konferenciji za novinare rekao da nema povređenih (prema informacijama sa kojima je tada raspolagao) i da se radi na lokalizovanju požara.

Pojedini beogradski mediji (Blic, B92) javili su, ranije, da ima četvoro povređenih nakon druge eksplozije.

Četrdeset vatrogasaca, pripadnika vojske i zaposlenih Tehničko-remontnog zavoda gase požar.

Do prve eksplozije je došlo u 13.20 časova. U međuvremenu je odjeknula još jedna eksplozija, a iznad Remontnog zavoda vije se gusti dim, javlja dopisnik RTS-a.

Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović uputili su se na mesto nesreće.

Delaboracija municije obuhvataju radnje rastavljanja na sastavne elemente i odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija iz elemenata i delova projektila.

Remont municije u Kragujevcu počeo je još 1853. godine, kada je u sastavu tadašnje Topolivnice osnovana Pirotehnika. Taj pogon je kasnije menjao imena i nazive, a delatnost je 1975. premeštena iz kruga Zavoda "Crvena zastava" i sada se nalazi u nenaseljenom području na starom putu Kragujevac-Jagodina.

Eksplozija se dogodila u jednom od pogona ove velike radionice za generalni remont savremenih i složenih eksplozivnih ubojitih sredstava, a prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Kurir, u eksploziji nije bilo poginulih i povređenih. Međutim, razvio se požar koji trenurno gase brojne ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kragujevca.

Kako saznaje Blic, krov magacina urušio se od visoke temperature tokom gašenja požara, a strahuje se da je ispod ruševina krova zatrpano još ljudi. Povređeni su prebačeni u bolnicu. Eksplozivna sredstva u magacinu bila su pripremljena za rasklapanje i uništenje. Do eksplozije je došlo u pogonu za delaboraciju.

 

Podsećamo, Srbija je inicirala osnivanje Poverilačkog fonda za delaboraciju i uništavanje viška ubojnih sredstava i unapređenje kapaciteta upravo Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu novembra 2011. godine, a isti je odobren od strane NATO sredinom 2013. godine. Tim fondom je predviđena ukupna donacija od 3,7 miliona evra za Zavod u Kragujevcu i to za nabavku odgovarajuće opreme i obuku.

Kako je prošle godine u februaru saopšteno iz pres-centra Predsednika Srbije, u okviru sporazuma je predviđeno uništavanje oko dve hiljade komada zastarele i neupotrebljive municije koja predstavlja balast i opasnost za stanovništvo. Tu municiju ne možemo ni da koristimo, niti da prodamo, a neuslovno se skladišti. Ona može da prouzrokuje nesreću sličnu onoj u Paraćinu.

- Da budem potpuno jasan. Niko nas ne primorava da uništimo tu municiju. Mi nemamo ni mogućnosti ni sredstva da to učinimo i to se čini isključivo u našem interesu i na naš zahtev. Remontni Zavod Kragujevac već radi na uništavanju viška municije, ali s obzirom na veliku količinu zastarele municije (oko osam hiljada tona) i na staru opremu i tehnologiju i visoke troškove, trebalo bi puno vremena, uz ogroman bezbednosni rizik (detaljnije: ZAŠTO SAM POTPISAO ZAKON O NATO - PREDSEDNIK.RS). 

Pirotehnika kao delatnost, uglavnom za vojne potrebe, začeta je u Kragujevcu još davne 1853. godine formiranjem pogona pod nazivom Laboratorijum za laboraciju municije i drugih eksplozivnih elemenata u sastavu Topolivnice, prve fabrike za proizvodnju i remont oružja i municije u Srbiji (detaljnije: ISTORIJAT TRZK).

Foto: Portal PPNS  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari