Uhapšen U. B. (2002) nedaleko od Kragujevca, ubica u Duboni kod Mladenovca (FOTO, VIDEO)

Uhapšen U. B. (2002) nedaleko od Kragujevca, ubica u Duboni kod Mladenovca (FOTO, VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova nakon opsežne potrage uhapsili su U. B. (2002) u okolini Kragujevca. On se sumnjiči da je noćas vatrenim oružjem usmrtio osam osoba i ranio 14, saopštio je MUP.

Povređene osobe su zbrinute u bolnicama.

Policija nastavlja dalji rad na rasvetljavanju svih činjenica i okolnosti ovog događaja, piše u saopštenju.

RTS IZ ČASA U ČAS

16:52

Osumnjičeni za masovnu pucnjavu doveden u PU Smederevo

Dopisnica RTS-a iz Smedereva javlja da je osumnjičeni za masovnu pucnjavu u Mladenovcu doveden u PU Smederevo.

15:14

Vlada usvojila predložene mere

Članovi Vlade usvojili su mere koje je danas objavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, a koje su predložene nakon zločina u Mladenovcu.

Današnja sednica Vlade Republike Srbije započela je minutom ćutanja za sve stradale u masovnom ubistvu koje se dogodilo u Mladenovcu.

13:16

Grujičić: Svi povređeni sa prostrelnim ranama operisani i medicinski zbrinuti

Ministarka zdravlja Danica Grujičić iznela je podatke o stanju povređenih u noćašnjoj pucnjavi kod Mladenovca.

Pacijent M. M., primljen sa povredama grudnog koša, operisan je i u stabilnom je stanju. Devojka N. N. imala je povredu glave i čeka je bar još jedna hirurška intervencija. Druga devojka sa teškim povredama unutrašnjih organa je u nestabilnom stanju. I. I., mladić sa povredom noge, imao je prekid arterije i povredu venskog krvotoka. Anesteziolozi i hirurzi uspeli su da zaustave krvarenje. Devojka 2003. godište sa povredama ekstremiteta je stabilno. Mladić sa povredom grudnog koša je operisan i nalazi se u stabilnom stanju, ali ima prelom prvog pršljena i trenutno ne pokreće noge", navela je ministarka zdravlja.

U Urgentnom centru operisan je i M. P. sa teškom povredom bubrega, koji je morao da bude odstranjen, kao i dva pacijenta sa povredama karlice i donjih ekstremiteta.

Tri pacijenta su zbrinuta u Opštoj bolnici u Smederevu, od kojih je jedan pacijent zbog povrede grudnog koša naknadno prevezen u Beograd na dalju opservaciju.

Druga dva pacijenta su operisana u bolnici u Smederevu i stabilni su.

Ministarka se zahvalila hitnoj pomoći Mladenovca, Smederava i Beograda, koje su regovale promptno. Nažalost, na licu mesta zatečene su tri smrtno stradale osobe, kao i jedan dečak u selu Malo Orašje. Četiri osobe su prevezene u bolnicu u Smederevu, tri bez znakova života, a kod četvrte je pokušana reanimacija, ali nije uspela.

Zahvalnost je ministarka Grujičić uputila svim lekarima, sestrama i tehničarama koji su učinili sve da pomognu povređenima.

Kako je rekla ministarka zdravlja, kod pacijenata sa prostrelnim ranama nezahvalno je davati prognoze u daljem toku lečenja zbog mogućih komplikacija, ali da su trenutno u stabilnom stanju.

12:08

Tužilaštvo apeluje na građane da prestanu sa lažnim dojavama

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu apeluje na sve građane da prestanu sa lažnim dojavama i ukazuje da će se takvo ponašanje hitno procesuirati, a učinioci će biti zadržani.

"Nakon dva nemila događaja i teške situacije nastale u celoj zemlji, upozoravaju se građani da takvim pozivima vrše krivično delo izazivanje panike i nereda, kao i krivično delo lažno prijavljivanje, zbog čega još jednom ponavljamo da će tužilaštvo rigoroznije postupati i predlagaće se najviše sankcije za ovakvo ponašanje", navodi se u saopštenju tužilaštva.

11:25

Vučić o motivu za masakr: Ubica samo ponavljao – "omalovažavanje"

Na pitanje novinara da li je ubica iz Mladenovca u iskazu govorio o motivu, predsednik Vučić je naveo da je samo ponavljao jednu reč – "omalovažavanje".

"Vi stanete i ne verujete", kazao je predsednik i dodao da će o zdravstvenom stanju povređenih biti više informacija tokom dana.

11:12

"Moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprotstavimo"

Predsednik Vučić rekao je da moramo da nastavimo da živimo slobodno, samo moramo da donesemo odluku da se ovom zlu suprotstavimo.

"Moraćemo da nastavimo da radimo, ali i sistemski da promenimo sebe. Imamo 25 intervencija na teritoriji Srbije zbog neodgovornog ponašanja omladine koja imitra ubicu i 20 lažnih prijava. Naši policajci ne mogu da stignu da pohapse sve, a za svakog moramo da odgovaramo. Hoću da zahvalim svim jedinicama MUP-a i BIA, SAJ-u, žandarmeriji, Brigradi, UKP-u, SBPOK-u", istakao je Vučić.

Predsednik je zahvalio taksisti koji je pokazao da je častan čovek, za razliku, kako je rekao, od nekih koji su znali gde se ubica nalazi, a nisu javili.

"Inače bi bio priveden pravdi ranije. I oni će biti pozvani na odgovornost", naveo je predsednik.

Vučić je na kazao i da će biti provereno 45.000 profila na društvenim mrežama onih "kojima se dopadaju ubice".

11:02

Vučić: Izvršićemo potpuno razoružavanje Srbije

Predsednik Vučić izjavio je da će Vlada danas doneti zaključak da se bez procedura nalaže MUP-u da pripremi dopune i izmene Zakona o oružju kojim bi se pooštrili uslovi za nošenje kratkog i vatrenog oružja.

"Za one koji ne ispunjavaju obavezan otkup oružja, svi ljudi koji imaju oružje, ne pričam o lovačkom oružju, proći će reviziju. Za nelegalno držanje oružja kazne ćemo gotovo udvostručiti. Izvršićemo potpuno razoružanje Srbije", navodi Vučić.

Takođe, ni to, dodaje, neće biti dovoljno, za to malo oružja što bude bilo i kod lovaca, ali i kod svih drugih biće predviđene šestomesečne i jednogodišnje provere lica.

"Kada nadležne službe kažu – u roku od 48 sati biće obavezan test na psihoaktivne supstance. Nalaže se MUP-u pooštravanje uslova za posedovanje lovačkog oružja. Što manje cevi bude bilo, biće manje opasnosti za naše građane", ističe predsednik.

MUP, dodaje, treba da obezbedi sve mere za moratorijum za nošenje bilo kakvog oružja u naredne dve godine. "Nalaže se MUP-u da preduzme sve mere iz nadležnosti da oni koji poseduju nelegalno oružje, moraju da ga predaju. Ako ga ne predaju, naći ćemo ga, a posledice će biti strašne", ističe predsednik.

10:59

Vučić: Ovo je bio teroristički napad, oštre kazne za nedozvoljeno držanje oružja

Noćašnji napad je bio teroristički napad, rekao je predsednik Vučić, dodavši da su specijalne antiterorističke snage imale zadatak da uhapse ili neutrališu napadača.

"Zlikovac je uhapšen i neće više videti svetlost dana, metaforično rečeno", rekao je Vučić.

Najavio je da će zbog svega što se desilo Ministarstvo pravde doneti izmene zakona kojima će biti pooštrene kazne za neovlašćeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih naprava.

Za neovlašćeno držanje oružja maksimalna kazna se podiže sa 12 na 15 godina.

"Onaj ko neovlašćeno nosi oružje za koje nema dozvolu takođe će biti kazna do 15 godina. Za neovlašćeno nošenje oružja kao što su noževi i perorezi predviđene su takođe kaznene mere, kako se ne bi dešavalo da se takvi predmeti više pojave u školama", rekao je između ostalog predsednik Srbije.

10:56

Uhapšen i deda U. B. kod koga se krio

Deda U. B. (21), mladića koji se sumnjiči da je noćas vatrenim oružjem usmrtio osam osoba i ranio 14, uhapšen je pošto je policija u njegovoj kući pronašla bombe, automatsku pušku i municiju, javlja dopisnik Tanjuga iz Kragujevca.

Osumnjičeni U. B. se skrivao kod dede, kod koga ga je policija i pronašla. U Vinjištu se trenutno nalaze policijske snage.

10:54

"U svakoj školi u Srbiji imaćemo školskog policajca"

Nekoliko je novih mera, rekao je predsednik Vučić.

"Naši policijski službenici su do sada imali obavezu da obiđu škole ili više njih. Primićemo novih 1.200 policajaca i uputićemo 1.000 policajaca u škole dok za godinu dana ne postignemo da policajac bude uvek prisutan u školi, čime ćemo podići bezbednost za 99 odsto i za 80 odsto smanjiti vršnjačko nasilje", rekao je Vučić.

Ako u Beogradu ima 331 škola, imaćemo isto toliko policajaca, rekao je Vučić.

10:52

Vučić: Ovo je napad na našu zemlju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da drugi put u poslednjih 48 sati moraju da se obrate, a da svaka reč koju bi želeli da izgovore jeste i teška i suvišna i nedovoljna.

"Uz članove porodice ubijene dece i radnika obezbeđenja u OŠ ’Vladislav Ribnikar’ u svoje ime i u ime članova Vlade hoću da izrazim saučešće za zločinački ubijene na teritoriji Mladenovca, Dubone, Smedereva i da im kažem da smo, iako znam da im je to teško da prihvate da smo zajedno, ujedinjeni u tuzi i bolu", kazao je predsednik.

Kaže da je ovim ponovljenim masovnim zločinačkim napadom, "posle napada na našu decu, a zatim napada na svakoga ko se tu našao, ovo je napad na celu našu zemlju i svaki građanin to oseća".

"Nisam pobornik teorije zavere jer ne smem kao predsednik Republike. Iako živimo u brojčano maloj zemlji, veliki narodi su uspevali da pronađu rešenja. Za nas veće tragedije nema. Izgubili smo mnogo ljudi. Zato Amerika, kada se suočila 11. septembra sa više ubijenih, bila je ujedinjena da odgovori. Australijanci u sličnom masovnom ubijanju znali su da donesu teške odlule. Mnogi drugi su pronalazili snagu. Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka. Nama kojima je uvek posao da budemo trezveni kao zombiji smo hodali 24 sata, tražeći razlog kako i zašto", naveo je Vučić.

Posle toga kod svih roditelja širom Srbije postali su zabrinuti i uplašeni, logična posledica.

"Pošalje dete u školu, a onda se pojavi neko i bez trunke kajanja vam ubije decu. Kako ćemo da umirimo roditelje?", kazao je Vučić.

10:26

Specijalni tim MUP-a preuzeo bombe iz kuće gde se krio U. B.

Tim za neeksplodirana ubojna sredstva kragujevačkog Sektora za vanredne situacije preuzeo je četiri ručne bombe iz kuće u kojoj se krio ubica U. B. u selu Vinjištu, saznaje RTS.

10:08

Svedočenja meštana Dubone

Medijskim ekipama je dozvoljeno da priđu školi ispred koje su ubijeni policajac i njegova sestra.

Reporter RTS-a kaže da se tu vide i tragovi krvi.

"Čula se prvo pucnjava iz automata. Posle minut ili dva ponovo se čula pucnjava, oko 15 metaka", rekao je jedan od meštana Dubone.

Meštanka tog sela je izjavila da se zatvorila u kuću i da je čula plač.

09:20

Fotografija posle hapšenja U. B. osumnjičenog za masovno ubistvo

MUP je objavio fotografiju nakon hapšenja U. B. osumnjičenog za masovno ubistvo.

08:45

Predsednik i članovi Vlade obratiće se javnosti u 10.30

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije obratiće se u 10.30 časova, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

08:27

Stanje ranjenih pacijenata u Smederevu i Beogradu

Tri osobe koje su ranjene u pucnjavi kod Mladenovca operisane su u bolnici u Smederevu i u stabilnom su stanju, javlja reporterka RTS-a.

Dve ranjene mlađe osobe, smeštene u Kliničko-bolničkom centru "Dr Dragiša Mišović", operisane su tokom noći i u stabilnom su stanju. Jedan pacijent biće prevežen zbog ortopedskih povreda na Urgentni centar.

U Kliničko-bolničkom centru Srbije nalazi se osam ranjenih osoba, ali još nema zvaničnih informacija o njihovom stanju.

08:09

Uhapšen U. B. nedaleko od Kragujevca.

Kako RTS saznaje U. B. uhapšen je nedaleko od Kragujevca. 

08:08

Meštanin Dubone: Čuli smo pucnje, zaključali se u kuće

Jedan od meštana Dubone, izjavio je za Radio Beograd 1 da je čuo pucnje. Mislio je, kaže, da je neko dobio prinovu.

“Tužno, žalosno, zaključali smo se u kuće, da ne dođe do nas“, rekao je meštanin.

07:08

Blokiran put na izlazu iz sela Malo Orašje

Reporter RTS-a Vladimir Banić javlja da je blokiran put na izlazu iz sela Malo Orašje prema Duboni.

Policajci sa dva automobila ne dozvoljavaju da se prođe i vraća ljude koji su koristili saobraćajnicu.

07:05

Na području tri mladenovačka sela policajci pretražuju vikendicu po vikendicu

Ministar unutraših poslova više se ne nalazi u centru sela Dubona, gde su i stradali policajac van dužnosti i njegova sestra.

Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice i interventne brigada policije pretražuju vikendicu po vikendicu na području tri mladenovačka sela, javlja reporter RTS-a.

07:03

Ranjeni zbrinuti u KC Srbija, KBC "Dragiša Mišović" i smederevskoj bolnici

Povređeni u noćašnjoj pucnjavi u Mladenovcu zbeinuti su u više bolnica u beogradu i Smederevu.

Dve teže povređene osobe stare 21 i 23 godine dovežene su u KBC Dragiša Mišović gde su operisane ali su i dalje životno ugrožene, javlja reporterka RTS-a.

Tokom noći povređeni su dovoženi i u Urgentni centar KCS i u bolnicu "Sveti Luka" u Smederevu, gde je rađena trijaža prema stepenu povreda.

U smederevsku opštu bolnicu "Sveti Luka" tokom noći je primljeno deset osoba, četiri osobe su preminule, tri osobe su trasportovane dalje za Beograd, a tri su operisane i nalaze se u stabilnom stanju.

Osmoro ranjenih koji su hospitalizovani u Urgentom centru su stabilno.

06:34

Napadač bio sam u vozilu

Kako RTS nezvanično saznaje, u vozilu se nalazio sam napadač. Tokom noći su se pojavile informacije da su se u kolima odakle je izašao napadač i započeo krvavi pir nalazile još dve osobe.

Reporter RTS-a je razgovarao sa meštamina Dubone. Jedna starija osoba koja je krenula na pijacu u Beograd mu je rekla da je čula pucnjavu i da je celu noć provela sa sekirom u ruci.

Druga meštanka je izjavila za RTS da je čula pucnjavu, ali da je pomislila da je reč o vatrometu.

06:20

Operisane osobe u KBC "Dragiša Mišović" životno ugrožene, operisani u smederevskoj bolnici stabilno

Dve povređene osobe stare 21 i 23 godine smeštene su u KBC Dragiša Mišović, operisane su ali i dalje životno ugrožene.

U smederevsku opštu bolnicu "Sveti Luka" tokom noći je primljeno je deset osoba, četiri ih je preminulo, tri osobe su trasportovane dalje za Beograd, a tri su operisane i nalaze se u stabilnom stanju.

Kako javlja reporter RTS-a, jedna osoba ima prostrelne rane stomaka bez povreda unutrašnjih organa, druga je upucana u potkolenice i nalazi se na odeljenju ortopedije, a treća sa višestrukim poverdama organa i otovrenim prelomima, takođe je stabilno.

Najmlađi preminuo bio je 2008. godište.

Odložena je konferencija za novinare ministarke zdravlja Danice Grujičić koja je najavljena za u 7.30.

Osmoro ranjenih koji su hospitalizovani u Urgentom centru su stabilno.

06:11

Potrebni davaoci krvi

Ministarstvo zdravlja uputilo je apel građanima da su potrebni davaoci krvi za ranjene u pucnjavi koja se noćas dogodila u Mladenovcu.

Kako su naveli iz Ministarstva, potrebna je krv svih krvnih grupa.

06:08

Osmoro povređenih u Urgentnom stabilno

Osam osoba koje su povređene u pucnjavi kod Mladenovca i koji su zbrinuti u Urgentnom centru su stabilno.

U Bolnici Dragiša Mišović nalaze se dve povređene osobe od 21 i 23 godine.

06:07

Ekipa RTS-a u centru sela Dubona

Ekipa RTS-a nalazi se u centru sela Dubona odakle je krenuo masakr. U selu se nalazi i ministar policije Bratislv Gašić.

05:20

Specijalna antiteroristička jedinica na terenu

U okolini Mladenovca je svanulo, specijalne jedinice kreću u fizičku pretragu terena, javlja reporter RTS-a.

Period kada počinje da sviće problem je za korišćenje termovizijskih kamera.

Kako RTS nezvanično saznaje, otac osumnjičenog za napad u okolini Mladenovca je vojno lice.

04:35

U bolnicu u Smederevu primljeno 10 osoba, četiri podlegle povredama

Prema nezvaničnim informacijama iz bolnice u Smederevu, tamo je prevezeno 10 osoba, od kojih su četiri osobe podlegle zadobijenim ranama.

Tri osobe su operisane, dve su u stabilnom stanju, dok je jedna još na operaciji. Najmlađi preminuo bio je 2008. godište, javlja dopisnica RTS-a.

04:33

Više od 600 pripadnika specijalnih jedinica traga za napadačem

Više od 600 pripadnika specijalnih jedinica traga za napadačem, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

U toku je opsežna pretraga terena. Za napadačem se traga helikopterima MUP-a i termovizijskim kamerama.

04:04

U Urgentnom centru osam osoba

Osam osoba se nalazi u Urgentnom centru, javlja izveštač RTS-a. U ponoć su počeli da pristižu pacijenti, kao i njihova rodbina.

Oko dva sata posle ponoći u Urgentni je došla ministarka zdravlja Danica Grujčić i direktor BIA Aleksandar Vulin.

03:45

Potraga za napadačem

Policija traga za napadačem. Za njim tragaju specijalne jedinice i helikopterske jedinice MUP-a. Raspisana je poternica za dvadeset jednogodišnjim mladićem. Kako RTS saznaje, policija je opkolila područje gde se on krije.

Ka Mladenovcu su upućena brojna vozila Hitne pomoći.

Napadač U. B. je najpre pucao u selu Dubona, a zatim u Malom Orašju i selu Šepšin.

U Duboni je ubio mladog policajca i njegovu sestru, nasumično pucajući po školskom dvorištu, gde je i ranio više osoba. Napadač je prema rečima meštana poznat kao problematičan, inače iz susednog sela Donja Dubona.

Nezvanično saznaje RTS, da su sa njim u autu bila još dvojica muškaraca.

 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели 192.RS (@192_rs)

03:37

Sedmoro teško povređeno prevezeno u UKCS

Kako RTS saznaje, sedmoro teško povređenih su prevezeni u UKCS i nalazi se u kritičnom stanju.

Mediji javljaju da je osumnjičeni za ubistvo imao dva saučesnika od kojih je jedan ubijen u razmeni vatre sa policijom.

Brojna policijska vozila, uključujući interventne jedinice i ostale snage upućene su prema Mladenovcu, pošto je iz vozila u pokretu napadač ubio osam, a ranio 13 osoba.

Napadač je na grupu ljudi pucao iz automatskog oružja i pobegao sa mesta diogađaja.

Policija je, odmah zatim, pokrenula akciju ”Vihor” i počela opsežnu potragu za ubicom.

Nedugo posle pucnjave, za U.B. starim 21 godinu raspisana je poternica, a policija je opkolila mesto na kojem se krije.

U akciju potrage uključene su sve specijalne jedinice i helikopterska jedinica MUP-a Srbije.

Ministar policije, Bratislav Gašić je pucnjavu kod Mladenovca nazvao terorističkim aktom.

Ka Mladenovcu su upućena i brojna vozila hitne pomoći.

Izvor: RTS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html