U Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

U Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

DANAS: POLA MILIONA LJUDI ŽIVI SA MANJE OD 200 DINARA DNEVNO


Borba protiv siromaštva i porast životnog standarda su na vrhu liste zadataka svake vlade u Srbiji već više od 20 godina.

Ove nedelje, Vlada premijerke Ane Brnabić saopštila je da su u Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i da je smanjena stopa rizika od siromaštva.

Čini se da, prema podacima Vlade Srbije, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU) i Repubičkog zavoda za statistiku, nešto u ovoj rečenici ne pije vodu.

Aktuelne podatke o tome koliko je ekstremno siromašnih u Srbiji nemaju ni u jednoj od ovih institucija.

Kako je navedeno u pismenom odgovoru koji je BBC na srpskom dobio od Vlade Srbije „podatak koji je saopštila predsednica vlade predstavlja podatak do kojeg je došao SIPRU tim u svojim redovnim analizama, koje se zasnivaju na statistikama i metodologiji Svetske banke".

Poslednji dostupni podaci Svetske banke za to su - iz 2015. godine.

NE ZNA SE KOLIKO STANOVNIKA SRBIJE NEMA NI ZA HRANU

TREĆI NACIONALNI IZVEŠTAJ O SOCIJALNOM UKLJUČIVANJU I SMANJENJU SIROMAŠTVA U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD 2014–2017.25.12.2018. - Siromaštvo i socijalna nejednakost, 2017.

Stopa rizika od siromaštva (ova lica nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu) u 2017. godini iznosila je 25,7%. Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (ova lica su u riziku od siromaštva ili su izrazito materijalno uskraćena ili žive u domaćinstvima veoma niskog inteziteta rada) iznosila je 36,7%.

Posmatrano prema starosti, lica mlađa od 18 godina najviše su bila izložena riziku od siromaštva (30,5%), kao i lica od 18 do 24 godine (29,7%). Najnižu stopu rizika od siromaštva imale su osobe starije od 65 godina (21,3%).

Najvišu stopu rizika od siromaštva imala su lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece, 55,8%, zatim lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima, 39,6%.

U zavisnosti od radnog statusa, kod lica starih 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva bila su nezaposlena lica (50,7%), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (6,8%). Kod samozaposlenih lica ova stopa iznosila je 35,5%, a kod penzionera 17,5%.

MAPA SIROMAŠTVA U SRBIJIFoto: Zoran Petrović; Sandžak press
Izvori: Danas; BBC; Kabinet predsednika Vlade-Тim za socijalno
uključivanje i smanjenje siromaštva; Republički zavod za statistiku  


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html