U Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

U Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva

DANAS: POLA MILIONA LJUDI ŽIVI SA MANJE OD 200 DINARA DNEVNO


Borba protiv siromaštva i porast životnog standarda su na vrhu liste zadataka svake vlade u Srbiji već više od 20 godina.

Ove nedelje, Vlada premijerke Ane Brnabić saopštila je da su u Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i da je smanjena stopa rizika od siromaštva.

Čini se da, prema podacima Vlade Srbije, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije (SIPRU) i Repubičkog zavoda za statistiku, nešto u ovoj rečenici ne pije vodu.

Aktuelne podatke o tome koliko je ekstremno siromašnih u Srbiji nemaju ni u jednoj od ovih institucija.

Kako je navedeno u pismenom odgovoru koji je BBC na srpskom dobio od Vlade Srbije „podatak koji je saopštila predsednica vlade predstavlja podatak do kojeg je došao SIPRU tim u svojim redovnim analizama, koje se zasnivaju na statistikama i metodologiji Svetske banke".

Poslednji dostupni podaci Svetske banke za to su - iz 2015. godine.

NE ZNA SE KOLIKO STANOVNIKA SRBIJE NEMA NI ZA HRANU

TREĆI NACIONALNI IZVEŠTAJ O SOCIJALNOM UKLJUČIVANJU I SMANJENJU SIROMAŠTVA U REPUBLICI SRBIJI ZA PERIOD 2014–2017.25.12.2018. - Siromaštvo i socijalna nejednakost, 2017.

Stopa rizika od siromaštva (ova lica nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu) u 2017. godini iznosila je 25,7%. Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (ova lica su u riziku od siromaštva ili su izrazito materijalno uskraćena ili žive u domaćinstvima veoma niskog inteziteta rada) iznosila je 36,7%.

Posmatrano prema starosti, lica mlađa od 18 godina najviše su bila izložena riziku od siromaštva (30,5%), kao i lica od 18 do 24 godine (29,7%). Najnižu stopu rizika od siromaštva imale su osobe starije od 65 godina (21,3%).

Najvišu stopu rizika od siromaštva imala su lica u domaćinstvima koja čine dve odrasle osobe s troje ili više izdržavane dece, 55,8%, zatim lica mlađa od 65 godina koja žive u jednočlanim domaćinstvima, 39,6%.

U zavisnosti od radnog statusa, kod lica starih 18 i više godina, najizloženija riziku od siromaštva bila su nezaposlena lica (50,7%), dok je najniža stopa rizika od siromaštva kod zaposlenih kod poslodavca (6,8%). Kod samozaposlenih lica ova stopa iznosila je 35,5%, a kod penzionera 17,5%.

MAPA SIROMAŠTVA U SRBIJIFoto: Zoran Petrović; Sandžak press
Izvori: Danas; BBC; Kabinet predsednika Vlade-Тim za socijalno
uključivanje i smanjenje siromaštva; Republički zavod za statistiku  


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari