Hoće li se tamo videti naša zastava?

Hoće li se tamo videti naša zastava?

Svetomir Đukić, koji se u ime Srpskog olimpijskog komiteta preko Nikole Pašića obratio srpskoj vladi za pomoć za slanje beogradskih sportista na Igre u Stokholm, pričao je piscu (početkom 1942. u Beogradu) da ga je Pašić pažljivo saslušao i upitao:

- Hoće li se tamo videti naša zastava?

Kada je dobio potvrdan odgovor, dao je saglasnost da se iz državne blagajne dodele sredstva, koja nisu bila dovoljna, ali su ipak bila tolika da se moglo krenuti na taj daleki put, svedoči novinar Radivoje Marković.

ALL FIVE CONTINENTS TOGETHER - STOCKHOLM 1912 OLYMPIC GAMES HIGHLIGHTSU Stokholmu su se prvi put takmičili i sportisti iz Srbije. U trci na 100 metara nastupio je Dušan Milošević, dok je Dragutin Tomašević nastupio u maratonu.

Milošević, koji se osim trčanjem sa dosta uspeha bavio i plivanjem i fudbalom, zauzeo je treće mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi. Posle takmičenje, zbog bolova u stomaku, prebačen je u bolnicu, gde je utvrđeno da je otrovan arsenom. Srpskog atletičara u bolnici je lično posetio Kuberten, a švedska policija, iako je pokrenula istragu, nikada nije otkrila ko je sipao otrov u Miloševićevu hranu.

Dosta kontroverzi obeležilo je i nastup drugog srpskog olimpijca. Tomašević je na cilj stigao 37, a po završetku takmičenja srpski atletičar je tvrdio da ga je na ulazu u Stokholm, dok se nalazio među vodećim trkačima, zaustavila grupa navijača, na silu oborila na zemlju i držala sve dok mu konkurenti nisu odmakli. Rukovodstvo srpskog tima uložilo je žalbu posle trke, ali je ona je odbijena.

STOKHOLM 1912. 

OLYMPIA 1912 MARATHONBISTRIČKO HRABRO SRCE: DRAGUTIN TOMAŠEVIĆ - PRVI SRPSKI OLIMPIJACOLIMPIZAM U SRBIJI 1912 - 2012.Izvori: NIN, RTS


ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html