Vašar u Topoli 2019

Vašar u Topoli 2019

56. OPLENAČKA BERBA - SABOR IZVORNOG NARODNOG STVARALAŠTVA
11.-13. oktobar 2019.

Organizator Opština Topola i Turistička organizacija “Oplenac” Topola

Postoji još jedna mogućnost da se otkrije tradicija Topole, duh naroda i njegov način života. Od daleke 1962. godine, u Topoli se svakog oktobra održava privredno-turistička manifestacija Oplenčka berba. Istovremeno sa ovom svetkovinom traje i Sabor izvornog narodnog stvaralaštva, a sve u čast vina i grožđa. Pokrovitelji ove manifestacije su Opština Topola i Turistička organizacija "Oplenac" iz Topole.

Oplenacka berba

Ovu manifestaciju Šumadinci jednostavno zovu Vašar u Topoli. Održavanje vašara (panađura) u Topoli datira još iz vremena kneza Aleksandra Karađorđevića. Sama Koloreč vašar sinonim je bogate narodne svetkovine. O topolskom vašaru pevao je pesnik Dobrica Erić (Vašar u Topoli), dok su, pre njega narodni pevači svedočili da u tom događaju uživaju - Obraše se vinogradi, dole kraj Topole (pesma je postala obeležje Oplenačke berbe). Grožđe i vino krepili su zdravlje, bili izvor snage umornom seljaku koji je često bivao ratnik, budeći uspavano veselje, podstičući razonodu i zabavu. Tih oktobarskih dana, Topola postaje mesto na kojem se okuplja veliki broj ljudi. Oni tri dana slave berbu grožđa, degustiraju vina i provode se uz muziku koju vole. Organizatori su se postarali da vašarsku atmosferu upotpune i kulturnim dešavanjima: organizuju se izložbe, koncerti, predstavljaju se i prodaju proizvodi domaće radinosti i starih zanata, suveniri, sve sa namerom da svaki posetilac ode zadovoljan.

Oplenačka berba

Stara poslovica nas uči: Kaži mi šta igraš, da bih znao ko si. Igra poseduje obeležja karakteristična za svaku etničku zajednicu i, kao retko koji elemenat narodne kulture, odslikava duh naroda. Narodna igra je deo drevnih rituala koji su pratili ljudski razvoj, tako da se kroz nju mogu uočiti promene u ukupnom načinu života ljudi. Ona se prenosi sa generacije na generaciju i svaka naredna preoblikuje igru na svoj način, darujući joj svoja osećanja, bogateći je slikama svoje svakidašnjice, sjajem svoje epohe. Na Saboru se od izvođača očekuje da, u što izvornijem obliku prikažu narodno stvaralaštvo svoga kraja. Izvođači nastupaju u narodnim nošnjama, predstavljajući svoje pesme i igre, svirajući na narodnim instrumentima. Posebna atrakcija je saborska povorka ulicama Topole. Sastavljena je od svih učesnika, koji posetiocima Oplenačke berbe dele voće, a predvode je dvojica konjanika noseći u rukama zastave Sabora.

Sabor izvornog narodnog stvaralaštva je manifestacija koja na pravi način pomaže da se sačuvaju tradicija i običaji srpskog naroda.

Posebna odlika ovoga kraja, svakako su njegovi žitelji. Vredni i izuzetno ljubazni domaćini, uvek će vam rado otvoriti vrata svoga doma. Gostoprimljivost, otvorenost i iskrenost, čuvena nacionalna kuhinja, autentičnost običaja i nošnji, izuzetno vesele i dinamične igre, naročito bogata i zanimljiva istorija prave su preporuke za putnike namernike i poklonike da posete ovaj kraj. Njegova koloritnost i lepota ostaju trajno u sećanju svih posetilaca. Ko ima želju da se vrati prirodi, oseti mir i lepotu jednostavnih pejzaža, svakako treba da poseti Topolu i njenu okolinu.

Kako se širi Topola tako se širi i njena turistička ponuda. Širi se i dobar glas o gostoljubivosti i kulturi Topolaca, prefinjenoj gastronomiji, dobroj domaćoj kapljici, autentičnom suveniru, muzici koja poručuje da bi Topolu, u stvari, trebalo videti, ali, pre svega, osetiti i doživeti svaki put iznova.

Izvor: Oplenačka berba 


OPLENAČKA BERBA U TOPOLI, 11. 10. 2019.



VAŠAR U TOPOLI

Zvoni, zvoni
zvono na voli:
Hej svi na vašar
u Topoli!

Buljuci naroda, kola i stoke
čim sunce prhne
sa rodnih grana,
povrvi svetina
sa svih strana.
Drumom, kroz polja
i kroz potoke-
buljuci naroda,
kola i stoke.

Neko vozi
bostana kola,
neko vodi konja il’ vola.
Pastiri gone
stada ovaca,
grnčari puna
kola lonaca.

Osmeh, rika, skika,
jeka i dreka,
kulja u varoš
šarena reka…
Vašar
tako je na drumovima.
A u Topoli:
Šta ti duša
želi i voli!

Trepere zastave,
riču goveda.
Prodavci limunade
i suncokreta:
-Navali narode
U red, u red!
Ladno ko led,
slatko ko med!

Brda bostana,
jezera vina.
Tezge prepune
svih poslastica,
igrački, nakita
što divno sija,
i bezbroj drugih drangulija….

Debeli krčmar
pred šatorom stenje:
-Hladno pivo,
Vruće pečenje!

Ljudi jedu,
piju, prolaze
i mast im curi
niz obraze.

Volovi, konji,
krave, telad.
Trgovci sa trbusima
kao burencad.
Rika i vriska,
bleka i dreka.
Preplavi varoš
šarena reka.

Dobrica Erić

ŠKOLARCI U FOKUSU: PREDSTAVA "VAŠAR U TOPOLI"



Foto: Prviprvinaskali.com, privatno
Video: Pjer media info; Televizija Valjevo plus 


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html