Zaspanka za vojnike

Zaspanka za vojnike

Zaspanka za vojnike je srpski film reditelja Predraga Antonijevića po scenariju Nataše Drakulić i po motivima Srpske trilogije Stevana Jakovljevića.

Pretpremijera filma je održana u Banjaluci 21. septembra 2018. godine. Premijera je planirana za 2. oktobar u Sava centru, ali je na molbu sufinansijera Filmskog centra Srbije producentima premijera pomerena za 1. novembar na zvaničnoj državnoj proslavi završetka Velikog rata, a od 2. novembra film će se naći na bioskopskom repertoaru širom Srbije i Republike Srpske.

Od filma nastaje i četvorodelna mini serija koja će se tokom 2019. godine.

Radnja

Stevan Jakovljević, profesor biologije i učesnik Prvog svetskog rata, dolazi na 20. godišnjicu rata i otvaranje spomen-kosturnice u selo gde je nekada boravio zajedno sa svojom prvom ratnom jedinicom, Petom tobdžijskom baterijom.

Stevan je otišao na iznenadno odsustvo, kasnije je prekomandovan i jedan od razloga što dolazi na postavljanje kosturnice je što želi da sazna šta je bilo sa njegovim prvim ratnim saborcima, posebno neposredno nadređenim poručnikom Aleksandrom.

Susreće samo komadanta i kroz njihova sećanja otvara se sudbina Pete baterije koja je prestala da postoji baš u tom selu, teški, ali i radosni momenti, kao i Stevanov i Aleksandrov odnos koji od početne netrpeljivosti postaje prijateljski.

U ovoj priči o hrabrosti i prijateljstvu, lik potporučnika Aleksandra čija se sudbina saznaje na kraju, pokazaće i zašto je srpska vojska uprkos svim nedaćama uspevala da iznese tolike vojne poduhvate jer je jedan čovek, poručnik, nadređeni svesno žrtvovao svoj život, pre toga ugled i čast, da bi spasao bar jednog svog vojnika.

Uloge

 • Ljubomir Bandović, komandant
 • Marko Vasiljević, Stevan
 • Vuk Jovanović, Aleksandar
 • Marko Pavlovski, Rajko
 • Nenad Okanović, Tasa
 • Marko Gvero, Jankulj
 • Aleksandar Đurica, narednik Milutin
 • Ivan Đorđević, Krsto Vozar
 • Nikola Ilić, Trailo Živuljović
 • Milica Mihajlović, Stefanova majka
 • Tihomir Arsić, Radojkov otac
 • Tara Jevrosimović, Stefanova sestra
 • Nataša Ninković, žena u crnom
 • Radoš Bajić, Stefanov otac
 • Nebojša Glogovac, seljak

Zanimljivosti

 • Snimanje se odvijalo od 5. septembra 2017. do decembra 2017. na lokacijama Vršca i Bele Crkve
 • Kao koproducent u realizaciji filma učestvuje novi Avala film koja je poslednji projekat uradila 2000. godine, a kojoj je ovo prvi projekat posle privatizacije koja je izvršena 2015. godine

GALERIJA

GOSTOVANJE NA N1 ZASPANKA ZA VOJNIKE FB STRANA, JUTJUB 


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html