Aktivnosti Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac, 2.-8. 2. 2015.

Aktivnosti Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac, 2.-8. 2. 2015.

U periodu od 2. do 8. februara evidentirano je 16 akcidentih događaja, u kojima nije bilo nastradalih, a jedna osoba je zadobila lakši oblik trovanja produktima gorenja.

Najčešći uzrok nastanka požara je ljudski faktor (nehat, nepažnja), kao i kvarovi na elektricnim uredjajima i instalacijama.

Vrsta događaja: požar - 12, tehnička intervencija - 2, ostale intervencije - 2. Na intervencijama, ukupno je angažovano 61 vatrogasac-spasioc i 18 vatrogasnih vozila.

Značajniji događaji na kojima su angažovane vatrogasno spasilačke jedinice:

  • 3. 2, ul. Grada Sirena bb, grad Kragujevac: požar na saobraćajnom sredstvu (goreo motorni prostor putničkog vozila). 
  • 5. 2, ul. Miće Tanasijevića, grad Kragujevac: požar na građevinskom objektu (montažna garaža) i putničkom motornom vozilu; površina požara oko 10m2. 
  • 6. 2, ul. Mačvanska bb, grad Kragujevac: požar na saobraćajnom sredstvu (goreo motorni prostor putničkog vozila).

Pokazna vatrogasna vežba realizovana je 5. februara na objektu i prostoru Šumadija sajma, uz učešće 25 pripadnika VSB Kragujevac, 4 specijalna vatrogasna vozila i ekipe ’Crvenog krsta iz Kragujevca. Na vežbi je prikazan način lokalizacije požara korišćenjem protivpožarnih aparata sa prahom i ugljendioksidom kao sredstvima za gašenje požara, kao i taktički nastup korišćenja vode (pun mlaz, raspršen mlaz i vodena magla) i pene (srednja i teška pena). Prikazan je i postupak spašavanja i evakuacije ugroženih uz pomoć vazdušnog jastuka, užadi, specijalnog vatrogasnog vozila-AOIL i pružanje prve pomoći.

Preporuka i savet:

  • očistiti čađ u dimnjaku u objektima koja koriste čvrst ogrev
  • proveriti električne uređaje i instalacije
  • ogrev odlagati u suve prostorije, bez vlage
  • vozila pripremiti i održavati za eksploataciju u zimskim uslovima, uz proveru ispravnosti sistema za dovod goriva u motor, proveru elektroinstalacija, sistema za hlađenje-grejanje, kočionog sistema, izduvnog sistema, kao i stanje pneumatika.
  • sprečiti dečju igru sa otvorenim plamenom, prskalicama, šibicama i sl
  • poseban akcenat dati PP zaštiti visokih i javnih objekata u kojima se nalazi, ili boravi veći broj građana (protivpožarna stepeništa moraju biti prohodna za evakuaciju ugroženih, sprečiti nepropisno parkiranje ispred objekata, kako bi se omogučio prilaz vatrogasnim vozilima, u podrumskim prostorijama ne skladištiti lakozapaljive materije, proveriti ispravnost unutrašnje hidrantske mreze idr) 
  • u slučaju nastanka pozara, ODMAH pozvati vatrogasnu jedinicu (tel. 193) i dati sledeće podatke:
  1. tačna adresa, odnosno mesto požara (ulica, broj, eventualno naziv karakterističnog objekta)
  2. podaci o najkraćim putevima (posebno kada je reč o događajima u selima ili zaseocima)
  3. šta gori (građevinski objekat, saobraćajno sredstvo ili otvoren prostor)
  4. da li su požarom ugroženi ljudi i materijalna dobra veće vrednosti
  5. dati lične podatke (ime i prezime, broj telefona)

Odnosi sa medijima

U periodu od 2. do 8. februara predstavnici medija, po datoj saglasnosti Biroa za odnose sa javnošću i medijima, propratili su aktivnosti VSB Kragujevac i to:

  • Televizija Kragujevac - radnim danima, emisija Jutarnji program (fono izveštaji o dnevnim aktivnostima VSB Kragujevac: broj i vrsta intervencija, uz davanje odgovarajućih saveta iz oblasti zaštite od požara)
  • Portal PRVI PRVI NA SKALI - izveštaj o nedeljnim aktivnostima VSB Kragujevac: broj i vrsta intervencija, uz davanje odgovarajućih saveta iz oblasti zaštite od požara

Ukupan broj intervencija, po mesecima u 2015. godini:

mesec 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
broj intervencija 99                      

VSB Kragujevac pokriva površinu od 2387 km2 (174 naseljena mesta, sa oko 310.000 stanovnika) i to područje grada Kragujevca i opština Aranđelovac, Batočina, Topola, Rača, Knić i Lapovo.

Mreža postojećih vatrogasno spasilačkih jedinica je takva da, jedna vatrogasno spasilačka jedinica koja je u sastavu VSB Kragujevac, u proseku pokriva oko 340 km2.

Komandant VSB Kragujevac Nenad Milošević
Foto: Zoran Petrović, arhiva

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html