Dom sindikata - novi privremeni radni prostor Odseka za primenjene i likovne umetnosti Filuma?

Dom sindikata - novi privremeni radni prostor Odseka za primenjene i likovne umetnosti Filuma?

Dom sindikata (bivši Dom samoupravljača, Trg slobode 1) trebalo bi da postane novi privremeni radni prostor Odseka za primenjene i likovne umetnosti Filološko-umetničkog fakulteta (Filuma). Ovo je rezultat dogovora studenata, dekana i dekanskog kolegijuma na današnjoj sednici Odseka, saznaje portal PRVI PRVI NA SKALI.

Kako nam je rekao student prodekan Mihailo Božoviću ime Studentskog parlamenta Filuma, "na sednici je došlo do dogovora da studenti i profesori dobiju novi prostor koji će koristiti, a to je Dom samoupravljača".

Da je bilo sastanka sa dekanom i profesorima, potvrdila nam je i Nikolina Nikolić, studentkinja treće godine Likovne umetnosti.

- Prisustvovala sam sastanku sa kolegama i potvrđeno je da dobijemo prostor u Domu samoupravljača privremeno. Važno je naglasiti da taj prostor jeste privremen i da je daleko od idealnog, moraćemo da se snađemo za grejanje. No, svakako da je bolji od podruma u kom smo proveli dve godine. Ponuđeno je i atomsko sklonište koje smo odbili. Problem jeste da se ne mogu iseliti sve četiri klase likovnog odseka. Stoga, nećemo odustati dok se sve klase ne obezbede i dok ne ostvarimo krajnji cilj.

Šta je prethodilo ovom sastanku?

Pre devet dana objavili smo sadržaj peticije Studenata Likovnih umetnosti Filološko-umetničkog fakulteta (Filum) "Hoćemo prostor, ne obećanja!" koja je upućena prof. dr Zoranu Komadini, redovnom profesoru i dekanu Filuma u Kragujevcu.

Cilj studenata još nije ispunjen, a to je iseljavanje iz "alternativnih" prostorija OŠ Đura Jakšić i obezbeđivanje drugog prostora sa adekvatnim uslovima za rad.

Detaljnije u članku PPNS: STUDENTI LIKOVNIH UMETNOSTI FILUMA: HOĆEMO PROSTOR, NE OBEĆANJA!

Studenti Likovnih umetnosti Filuma: Hoćemo prostor, ne obećanja!
Tri dana kasnije usledilo je gostovanje Anđele Maslak i Nikoline Nikolić, studentkinja treće godine Likovne umetnosti, na radiju Zlatousti gde su pojasnile da do iseljenja i premeštanja radnog prostora iz OŠ "Đura Jakšić" studenti neće odustati od zahteva peticije. Tada je rečeno da se ni dekan, ni rektor Univerziteta u Kragujevcu do tog trenutka nisu zvanično obratili studentima.

Detaljno: TONSKI SNIMAK GOSTOVANJA (12:05)


Nakon ove objave na našem portalu, obratili smo se dekanu Filuma, kao i studentu prodekanu i Studentskom parlamentu, kojima smo prosledili peticiju, uz poziv da iznesu svoj stav o ciljevima studenata, i da odgovore - kako vide problem koji je tema peticije i šta su preduzeli kako bi se rešio problem.

Student prodekan Božović, sa Odseka za Filologiju, nam se javio u dva navrata u ime Studentskog parlamenta Filuma.

Studentski parlament i student prodekan Filuma podržavaju svaku inicijativu studenata koja se tiče poboljšanja kvaliteta rada i uslova na fakultetu. Kao što i sami znate, studenti Filološko-umetničkog fakulteta nemaju svoju zgradu i primorani su da koriste prostorije drugih fakulteta, osnovnih i srednjih škola, piše na početku prvog dopisa koji smo dobili.

Studentski parlament je preduzeo potrebne mere kako bi sudelovao u rešavanju problema sa kojima se suočavaju naše kolege na Odseku za primenjene i likovne umetnosti. Na sednicama Saveta i Naučno-nastavnog veća, studentski predstavnici su izneli svoj stav i zahtevali da se rešenje nađe u što ranijem roku, preneo nam je Božović.

Trudimo se da što bolje pristupimo rešavanju problema, aktivno komuniciramo kako sa studentima, tako i sa upravom fakulteta. Studentski parlament je pre svega organizacija koja se bavi studentskim pitanjima i rešavanjem problema sa kojima se suočavaju naše kolege. Stoga, smatramo da je naš glavni cilj da osvešćujemo ljude da problemi postoje i da pomažemo u rešavanju istih koliko god je to u našoj mogućnosti, zaključio je Božović u prvom javljanju pre četiri dana.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Studenti Likovnih umetnosti Filuma Hoćemo prostor, ne obećanja! 2
Od studenta prodekana smo zatražili da dopuni odgovor: da li se stručnim organima Filuma obraćao u pisanoj formi i ukoliko jeste da nam pošalje sadržaj.

- Probleme smo rešavali putem usmenog izlaganja na sednicama, bez pisanog materijala. Uprava fakulteta je već bila upoznata sa problemima, stoga nije bilo potrebe za nekim dokaznim materijalom, danas je odgovorio Božović.

Pitali smo još koje, kako je naveo, potrebne mere je preduzeo, konkretno?

- Kao relevantno rešenje smo predložili da se obezbedi adekvatniji prostor koji će biti na raspolaganju studentima sa Odseka za primenjene i likovne umetnosti, napisao je student prodekan.

Naposletku smo dobili i najnoviju informaciju:

- Danas, na sednici Odseka za primenjene i likovne umetnosti, pored profesora da katedri tog Odseka su prisustvovali i studenti, zajedno sa dekanom i dekanskim kolegijumom. Na sednici je došlo do dogovora da studenti i profesori dobiju novi prostor koji će koristiti, a to je Dom samoupravljača. Studenti su bili istrajni u tome da se makar za sada nađe privremeno rešenje, a Studentski parlament i student prodekan će i dalje aktivno zahtevati da se u narednom periodu nađe još neki prostor koji će biti na raspolaganju našim kolegama, piše na kraju odgovora studenta prodekana i Studentskog parlamenta Filuma.

Od dekana još nismo dobili nikakav odgovor.

Foto: URVIPPBKG; Filum
D. M. M. - PPNS 


KALENDAR DOGAĐAJA U KRAGUJEVCU
 
- DESET GODINA NA PPNS

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html