Koaliciju za slobodu medija formiralo šest udruženja

Koaliciju za slobodu medija formiralo šest udruženja

Potpisivanjem memoranduma o saradnji šest medijskih udruženja u Srbiji formirana je Koalicija za slobodu medija koja je najavila da će se zalagati za poboljšanje stanja na medijskoj sceni u Srbiji, položaja medija i novinara.

Predstavnici Asocijacije medija, Asocijacije onlajn medija, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Poslovnog udruženje Asocijacije lokalnih i nezavisnih medija "Lokal Pres" i Slavko Ćuruvija Fondacije potpisali su 17. maja u Kragujevcu Memorandum o saradnji.

"Radićemo na tome da se u celoj Srbiji sprovode i poštuju profesionalni standardi u zaštiti i odbrani slobode izražavanja i informisanja, kao i prava novinara u skladu sa evropskim i drugim međunarodnim konvencijama i standardima" rekao je na konferenciji za medije predstavnik udruženja "Lokal Pres" Stojan Marković.

On je rekao da će Koalicija, kao neformalno udruženje, funkcionisati na demokratskim principima i biti nezavisna od svih ideoloških, političkih ili bilo kakvih drugih pritisaka, podela i uticaja.

"Pre svega i ispred svega je interes za slobodno javno informisanje i za interes građana da dobiju pravovremene i slobodne informacije i to je ono što nas je ujedinilo u Koaliciji", rekao je Marković i izrazio uverenje da će se vremenom Koalicija proširivati.

Marković je ocenio da stanje u medijima u Srbiji "nije dobro" i podvukao da lokalni mediji trpe "užasno velike pritiske", i finansijske, i političke, i druge vrste.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je višegodišnja saradnja formalizovana Koalicijom kojom "dobijamo više snage, elana i to ćemo, siguran sam pokazati u narednom periodu".

"Želimo da popravimo stanje na medijskoj sceni, položaj naših koleginica i kolega, pre svega kada je u pitanju bezbednost, radna prava i njihova profesionalna prava. Verujem da ćemo nakon ovog dana krenuti silovitije i sa žalbi i kukanja, preći u akciju, te ćemo narednih meseci pokazati šta ova koalicija može da uradi na dobrobit našeg esnafa i svih medija", rekao je Bodrožić.

Dodao je da će predstavnicima vlasti Koalicija pokazati da je voljna da sistemski popravlja situaciju, radi na boljim zakonima i podzakonskim aktima, ali da ne znači da pristaje na "svakakve" radne grupe.

Bodrožić je rekao da je Koalicija za slobodu medija u ovom trenutku najjača grupacija medijskih udruženja u Srbiji i da će od nje mnogo toga zavisiti u narednom periodu.

Najavio je da će Koalicija u narednim mesecima obići medije u Srbiji, dati podršku i pomoći redakcijama "koliko je u njenoj moći".

"Nije nama ideja da jednim jedinstvenim i snažnijim glasom ukazujemo samo na probleme i loše stvari na medijskoj sceni. Ideja jeste da konstantno nudimo rešenja, da pokažemo kako može i kako bi trebalo da bude i mislim da tu možemo da budemo partner svakoj budućoj Vladi kada je reč o rešavanju velikih i nagomilanih problema u medijskom sektoru" rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Stevan Ristić.

Norbert Šinković iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine je ocenio da je bitna ideja jačanje institucija zato što se vidi da vaninstitucionalni mehanizmi zapravo preuzimaju medijski sektor.

"Zato je bitno da institucionalno jačamo stvari. Mi nismo tu da hvalimo, mi smo tu da ukažemo na probleme, ali smo uvek tu da ponudimo i neko naše viđenje kako bismo mogli to da uredimo. To je naš posao. Nije naš posao da pišemo zakone, da sedimo u nekim telima gde se suštinski ne odlučuje ili nema napretka", rekao je Šinković.

Koalicija će pratiti i postupanje državnih funkcionera prema novinarima

Monitoring stanja i procenjivanje nivoa bezbednosti novinara i medijskih radnika u Srbiji biće sprovedeni uz korišćenje indikatora koje je razvila Koalicija za slobodu medija, najavljeno je u Kragujevcu.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Stevan Ristić je rekao da je Koalicija napravila svoju radnu grupa za bezbednost novinara i izradila indikatore kojima će se "osvetliti pravo stanje bezbednosti novinara".

"Ovi indikatori koje smo mi razvili trebalo je da budu za merenje efikasnosti radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, iz koje smo mi izašli. Ali to ne znači da nećemo nastaviti da pratimo šta se dešava na terenu i na osnovu toga pravimo svoje izveštaje, obaveštavamo i informišemo domaću i međunarodnu javnost, ali i Vladu Srbije i nadležne organe o onome šta se dešava i predlažemo različite politike, prakse, pa i zakone", izjavila je izvršna direktorka Fondacije Slavko Ćuruvija Ivana Stevanović.

Ona je rekla da su indikatori kombinacija Uneskovih indikatora za bezbednost novinara i seta onih koji su prilagođeni specifičnim okolnostima u Srbiji.

"Prema istraživanjima svaki deseti formirani predmet kod tužilaštva završi sudskom presudom. U periodu od 2017. do kraja 2020. godine postoji samo 20 sudskih presuda, koje su veoma, veoma blage i postoji samo jedna kazna zatvora. U istom periodu od svih prijavljenih slučajeva napada na novinare rešeno je tek malo preko pola", rekla je Stevanović.

Od tih rešenih, više od 70% je rešeno tako što je odbačeno u tužilaštvu i nikada nije stiglo do suda.

"U okviru nerešenih slučajeva, skoro polovina su NN lica i još ne znamo ko su počinioci", rekla je Stevanović.

Dodala je da indikatori Koalicije za slobodu medija odgovaraju na te podatke i namera je da se njima prati ne samo kako se pravosuđe i policija odnose prema napadima na novinare, nego i kako Vlada i visoki državni funkcioneri postupaju prema novinarima.

"Verujemo da je zapravo ona glava odakle kasnije kreću svi napadi, sve difamacije, sva razvlačenja na društvenim mrežama. Dakle, pomno ćemo pratiti to na koji način visoki predstavnici države razgovaraju sa novinarima, na koji način vređaju, dezavuišu i na svaki mogući način crtaju mete na čelu", kazala je Stevanović.

PRILOG: Monitoring rada konkursnih komisija za sufinansiranje javnog interesa u medijima 2021.VIDEO: Snimak konferencije (0:53:14)

Foto: Lokal pres
Izvor: Beta 

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html