Narodna biblioteka ’Vuk Karadžić’ u projektu digitalizacije biblioteke manastira Studenice

Narodna biblioteka ’Vuk Karadžić’ u projektu digitalizacije biblioteke manastira Studenice

Manastir Studenica je ne samo kulturno i duhovno blago Srbije nego je i na listi UNESKO-ve svetske kulturne baštine. Naša briga o njemu podrazumeva i brigu o knjižnom fondu, čiji je sastavni deo oko 500 starih i retkih knjiga i 6500 publikacija novijeg datuma.

Kako bi se Biblioteka uredila prema bibliotečko-informacionim standardima, od februara 2015. godine pokrenut je projekat Revizija, stručna obrada i digitalizacija Biblioteke manastira Studenice. Nosilac projekta je Manastir Studenica, čiji je zastupnik Arhimandrit Tihon (Rakićević), a rukovodilac doc. dr Maja Anđelković.

U realizaciji projekta učestvuje šest biblioteka:

  • Biblioteka Srpske Patrijaršije,
  • Biblioteka SANU,
  • Biblioteka Matice srpske,
  • Univerzitetska biblioteka u Kragujevcu,
  • Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu i
  • Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ u Kraljevu.

Upravnicima ovih biblioteka i njihovim zaposlenima zahvaljujemo na spremnosti da nam svojim znanjem i stručnošću pomognu.

Projekat će biti realizovan u više faza: revizija postojećeg fonda, priključivanje na Kobis (uz nabavku neophodne opreme), katalogizacija monografskih i serijskih publikacija, katalogizacija i digitalizacija stare i retke knjige, adaptacija prostorija namenjenih smeštanju fonda. S obzirom na činjenicu da projekat zahteva i ulaganje značajnih materijalnih sredstava, ovim se putem obraćamo za pomoć svima onima koji su voljni da svojim donacijama pomognu i omoguće da ono što smo započeli realizujemo tako da bude svima na korist.

Donacije

Zaštita i očuvanje kulturnog nasleđa predstavlja nužnost u potvrđivanju identiteta pojedinca, naroda i države. Istovremeno, to je i specifičan vid kulture sećanja, kada poštujemo ono što su stvorile prethodne generacije, neprestano trudeći se da i u sadašnjem trenutku stvorimo dela koja će baštiniti oni koji dođu posle nas.

Donacijom za obradu Biblioteke manastira Studenice pomoći ćete da sačuvamo i obnovimo jedan od najvećih centara srpske duhovnosti, da realizujemo postojeće projekte i započnemo nove, da zajedničkim naporom i sredstvima učinimo da ono što je dobro i dalje traje.

Za donacije u dinarima:
Manastir Studenica
36343 Studenica
Tel/faks: 036/5436-050; e-pošta:studenicaptt.rs
žiro-račun:190-9020-87; PIB:102803435; Mat.br: 17530437

Za donacije u evrima:
Please pay under following instructions:

EUR...
BENEFICIARY: /RS35190007080000006617
SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR STUDENICA
Studenica bb, 36000 Adrani
REPUBLIC OF SERBIA
BENEF. BANK: SWIFT(BIC CODE): JMBNRSBG
JUBMES BANKA AD BEOGRAD
Bulevar Zorana Djindjica 121, 11070 Beograd, SERBIA
CORRESP. BANK: SWIFT: COBADEFF
COMMERZBANK AG
DE-FRANKFURT AM MAIN

Za donacije u dolariama (USA)
Please pay under following instructions:

AMOUNT: USD
BANK: SWIFT: BKTRUS33
DEUTSCHE BANK TRUST COMPANY
NEW YORK
A/C WITH INSTITUTION: /04-419-255
SWIFT: JMBNRSBG
JUBMES BANKA AD BEOGRAD
BENEFICIARY: /RS35190007080000006617
SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR STUDENICA
Studenica bb, 36000 Kraljevo

Izvor: Eparhija žička

NARODNA BIBLIOTEKA SAJTFB STRANA


PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html