Omladinska akcija: pešačenje-planinarenje; Uspon na dulenski Crni vrh

Omladinska akcija: pešačenje-planinarenje; Uspon na dulenski Crni vrh

PRVA PROLEĆNA ŽURKA NA OTVORENOM

Planinarsko-ekološki klub Gora će u subotu 21. marta obeležiti početak proleća u prirodi pešačenjem pored najvišeg vodopada u Šumadiji, koji se nalazi na samo pet kilometara od centra grada, zatim pored starog planinarskog doma na brdu Žeželj i sve do prostorija u Bukorovcu gde će učesnike čekati zabavni program.

Za akciju se mogu prijaviti učesnici od 18 do 30 godina.

Plan Akcije:

  • 7:30 Prevoz autobusom na liniji 2 (Novi Milanovac) Petrovac-Ždraljica (Donja Sabanta) koji čekamo kod Ćiftine ćuprije.
  • 8:00 Polazak na stazu od "Marine kafane" u Ždraljici, pored vodopada Buk (15m) do planinarskog doma na brdu Žeželj i markiranom stazom do prostorija u Bukorovcu.
  • 15:00 OŠ "Vuk Karadžić" u Bukorovcu, zabavni program za učesnike.
  • 17:00 Povratak u grad prevozom.

Ova akcija je idealna prilika za sve mlade ljude koji bi želeli da provedu dan u prirodi. Staza je lagana, duga 12 kilometara, a usput će biti lepih vidika na grad, prilika za fotografisanje na platformi pored vodopada Buk i starog planinarskog doma. Potrebno je poneti ranac, hranu i vodu za ceo dan.

Cena: 200 dinara, za prevoz u oba pravca.

Svi zainteresovani se mogu prijaviti organizatoru akcije Časlavu Mihajloviću (063/6-18-18-3). Za potvrdu prijave je potrebno uplatiti troškove prevoza od 200 dinara do srede 18. marta.

* * *

POZDRAV PROLEĆU – USPON NA DULENSKI CRNI VRH

U nedelju 22. marta, drugog dana proleća, PEK Gora izvodi planinarsku akciju "Pozdrav proleću – uspon na Dulenski Crni vrh".

Staza uspona na Dulenski Crni vrh počinje iznad poslednjih kuća u Baljkovcu. Usponom preko Lazovskog brda stiže se do poteza Bojov tor (593mnv) i izbija na greben koji deli vode što se slivaju u reku Mednu od voda koje se slivaju ka Grošničkoj reci i Trešenjevaku. Staza prati ovaj greben pravcem jugoistok, preko visova Popova bukva (596mnv), Guvnište (656mnv) i Rovišta (633mnv). U mestu Bukalište, ispod visa Sitno kamenje (634mnv), staza skreće i pravcem jugozapad prati greben koji deli vode koje se na jednoj strani slivaju ka Dulenskoj reci i Dulenima od voda koje se na drugoj strani slivaju ka Grošničkoj reci i Trešnjevaku. Konstantnim usponom prelazi se preko visova iznad Dulena, a završnim oštrim usponom kosom Drenovak izbija na Crni vrh (897mnv), jedan od najviših vrhova Gledićkih planina. Sa ovog vrha pružaju se lepi pogledi u svim pravcima. Nakon razgledanja i odmora šetnja se nastavlja kraćim spustom u pravcu juga, iza čega sledi dalji spust pravcem istok, prvo niz kosu Zelena, a zatim nis kosu i istoimeni zaseok, Matinac. Put niz zaseok nas vodi do konačnog cilja, centra sela Dulene.

Planirano je da se planinari od Kragujevca do polazne tačke i od cilja do Kragujevca prevezu autobusom gradskog i prigradskog saobraćaja.

Proverom u Gradskoj agenciji za saobraćaj utvrđen je red vožnje za nedelju:

  • Linija 605: polazak iz Kragujevca za Dulene 06.05, polazak iz Dulena za kragujevac 18.00
  • Linija 17: polazak od Doma starih za Baljkovac 06.50, polasci iz Baljkovca za Dom starih 14.45 16.45

Napomena: Autobus za Dulene kreće sa privremenog autobuskog stajališta iza zgrade železničke stanice.

Imajući u vidu ovakav red vožnje postoje dve opcije izvođenja akcije:

  • Uspon na Crni vrh iz pravca Dulena i
  • Uspon na Crni vrh iz pravca Baljkovca

Zavisno do dogovra i opredeljenja većine učesnika akcije odlučićemo se ze konačnu verziju staze, a time i odrediti koja će se od navedenih linija i u koje vreme koristiti za prevoz do polazne tačke, a koja od cilja do Kragujevca, o čemu će učesnici blagovremeno biti obavešteni.

Staza je dužine 20km, sa usponom od 869 metara i spustom od 752 metara i može se preći za osam sati, sa odmorima za obedovanje, razgledanje i fotografisanje na vidikovcima.

Potrebno je da svi učesnici budu opremljeni dobrom planinarskom obućom, koja će omogućiti bezbedno kretanje stazom. Ostala oprema treba da bude usklađena sa vremenskim prilikama i omogući slojevito oblačenje. Obavezna je kišna kabanica. Štapovi za hodanje u značajnoj meri mogu olakšati uspon i omogućiti bezbedniji silazak niz stazu. Poneti hranu i vodu u rancu za celodnevni izlet.

Svi učesnici u akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost! Pri izvođenju akcije moraju se poštovati odredbe iz Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti i Pravila ponašanja planinara, dokumenata koje je usvojio Planinarski savez Srbije. Takođe učesnici u akciji dužni su da ispoštuju usmena uputstva i odluke organizatora i vodiča akcije.

Prijave se primaju najkasnije do srede 18. marta, na sastanku kluba u OŠ "Moma Stanojlović" (sastanak počinje u 19:30).

Pozivamo sve planinare i Kragujevčane da nam se pridruže u ovoj prolećnoj planinarskoj akciji. Pozdravimo dolazak proleća - prošetajmo predelima Gledićkih planina. Dođite da uživamo u pogledima sa mnoštva vidikovaca na koje ćemo izaći duž staze. Budite sigurni, uživaćemo!

Organizator akcije: Žarko Prodanović (064/684-68-79).

PEK GORA BLOG, FB PROFIL /STRANA

PPNS/KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html