Pomračenje Sunca – 2006.-2015.

Pomračenje Sunca – 2006.-2015.

Poslednje pomračenje Sunca se u našim krajevima dogodilo 29. marta 2006. godine. Članovi sekcije Mladi fizičar i astronom, koja je tada okupljala učenike više osnovnih škola Zrenjanina, su pojavu posmatrali iz dvorišta OŠ "Vuk Karadžić". U posmatranju su učestvovali i učenici OŠ "Sonja Marinković" i OŠ "Žarko Zrenjanin". Bila je to prilika i da učenici nižih razreda "Vuka" sa svojim učiteljicama posmatraju pomračenje. Ovi učenici su danas već odrasli ljudi, živi su i zdravi, i rado se sećaju ovog posmatranja.

Nakon devet godina pauze, Mesec će se opet naći na liniji Zemlja-Sunce i svojim diskom će zakloniti deo naše zvezde. To će se dogoditi u petak 20. marta 2015. godine. Ovo pomračenje će u našim krajevima biti delimično.

Podaci za Beograd (događaj/vreme)

  • Početak pomračenja 20. mart 9:39
  • Maksimum pomračenja 20. mart 10:48
  • Kraj pomračenja 20. mart 11:58

Posmatranje ove pojave je u planu i programu Međunarodne godine svetlosti u Zrenjaninu i posmatraće ga učenici škola sa nastavnicima fizike. AD "Milutin Milanković" iz Zrenjanina i Udruženje "Nastavnici prirodnih nauka" će organizovati posmatranje za građane na obali jezera, kod Suvog mosta.

Mnogi građani imaju predrasudu da je pojava pomračenja Sunca opasna i da je treba izbegavati. To se naročito pokazalo u toku pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine. Tada je Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku izdalo zvanično saopštenje u kom je naložilo i preporučilo da se ljudi i životinje sklone sa sunca u toku pomračenja. Mnoge javne službe nisu radile, sela i gradovi su bili avetinjski pusti usred bela dana, paljena je ulična rasveta, a stoka toga dana nije izvedena na pašu. Ovo je bilo sramno i ponizno za naš narod i naše građane. Ljudima koji imaju ovakve predrasude treba postaviti samo jedno pitanje. Zašto bi Sunce koje je jednim delom zaklonjeno Mesecom bilo opasnije od "celog" Sunca koje imamo iznad naših glava svakoga dana? Celo Sunce emituje mnogo veću količinu zračenja nego zaklonjeno.

Kako treba posmatrati pomračenje Sunca

  1. Koristiti specijalne naočare za posmatranje Sunca, nikako ne koristiti obične sunčane naočare.
  2. Može se iskoristiti maska za varenje sa brojem 10 i više.
  3. Teleskopom sa specijalnim filterom za posmatranje Sunca. 
  4. Teleskopom sa zaslonom za projektovanje lika Sunca. U oba slučaja korišćenja teleskopa vreme posmatranja treba da bude kratko kako ne bi došlo do pregrejavanja sočiva okulara. Kada se okular pregreje može da dođe do njegove deformacije i topljenja. Videti kako su se učenici dosetili da hlade sočiva teleskopa (kačket na objektivu).
  5. Pomoću predmeta sa malim rupicama, prorezima. Lik pomračenog Sunca se vidi na zaslonu.

Kako ne treba posmatrati pomračenje Sunca

Ne treba gledati golim okom. Nije problem na trenutak pogledati u pomračeno Sunce, kao što nije problem kada se u bilo kom sunčanom danu to uradi. Sunce će nas na kratko zaslepiti, zenice će nam se skupiti, spustićemo kapke i okrenuti glavu. Kada ponovo pogledamo malo ćemo imati problem sa viđenjem okoline dok nam se zenica ne raširi i oko adaptira na novu količinu svetlosti koja ga očekuje. Ovde može da bude problem nešto drugo. Pomračeno Sunce nas privlači svojom atraktivnošću, svojom nesvakidašnjošću, mami nas da ga gledamo i teško nam je da se pri tom samokontrolišemo. Tada može u naše oko da uđe veća količina svetlosti i da nam ga ošteti. Zbog toga ovu pojavu treba posmatrati gore pomenutim pomagalima.

Ne treba gledati teleskopom ili durbinom stavljanjem okulara ovih instrumenata direktno na oči. Ovako se može gledati samo pomoću specijalnog filtera za posmatranje Sunca koji se stavljaju na objektiv ovih instrumenata.

Nikako ne gledati pomoću durbina ili teleskopa koristeći naočare za pomračenje umesto filtera. Ove naočari su od polivinila koji se lako topi.

Izađimo 20. marta na ulice i trgove i pogledajmo pomračenje Sunca. Ne skrivajmo se iza spuštenih roletni, zavesa i zastora, ispod jorgana i po podrumima…

GALERIJA PPNS DOĐOSMO BLIŽE VELIKOM SUNCU

Miša Bracić
Izvor: Svet fizike

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html