Prava deteta

Prava deteta

Zaštitnik građana i njegova zamenica za prava deteta

Saša Janković je zaštitnik građana Republike Srbije. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. On je jula 2007. godine izabran u Narodnoj skupštini, čime je i Srbija, skoro 200 godina posle Švedske, dobila instituciju ombudsmana koja štiti prava građana od lošeg rada uprave. O onome šta on radi možeš više da pročitaš na www.zastitnik.rs

Gordana Stevanović je zamenica Zaštitnica građana za prava deteta. Na tu dužnost izabrala je Narodna skupština Republike Srbije 26. 11. 2013. godine. Diplomirala je na Pravnom fakultetu i završila je master studije na Fakultetu političkih nauka.

Šta je naš zadatak?

Naš zadatak je da štitimo tvoja prava, prava tvojih roditelja i svih odraslih građana naše zemlje.
Svaka osoba, bez obzira na svoje godine, ima prava. Sa pravima se rađamo, niko nam ih ne dodeljuje, niti može da nam ih uzme. Ali mnogi ti na tvom putu odrastanja, slučajno, namerno, grubo, zbog nekih svojih interesa ili samo zato što su nezainteresovani, mogu načiniti nepravdu i učiniti da se osećaš nemoćno iako se radi o tebi. Pomoći ćemo ti tada da povratiš poverenje i budeš zadovoljan/zadovoljna kao pre.

Kojih se pravila pridržavamo?

Nijednu odluku koja se tebe tiče nećemo donositi bez tvoje saglasnosti.
Svaka odluka biće merena isključivo kroz to da li je u tvom najboljem interesu.
Poštovaćemo tvoju privatnost, a informacije koje nam daješ koristićemo samo za rešavanje tvog problema.
Pažljivo ćemo i detaljno ispitati kako je radila ta institucija ili službenik za koga misliš da ti je povredio neko pravo. Ako utvrdimo da je pogrešio, uputićemo ga kako da grešku najbrže ispravi.
Moramo da ti kažemo da postoji mogućnost da zaključimo da tvoja prava nisu prekršena. Tada ćemo tebi objasniti zašto nisi bio u pravu. Sledeći put ćeš zato biti u pravu.

Istorijat

Ombudsman je reč iz švedskog jezika, jer je ova institucija prvi put nastala u Švedskoj pre 200 godina (1809). U prevodu znači predstavnik, poverenik, zaštitnik građana, kako je institucija nazvana u drugim zemljama i svuda gde postoji, stara se o zaštiti prava građana.
A, onda, opet prvo u skandinavskim zemljama, ovog puta u Norveškoj 1981. godine, potom u drugim razvijenim državama Evrope 80-tih godina prošlog veka, pojavili su se i prvi ombudsmani za decu. Zahvaljujući njima započet je rad na donošenju Konvencije o pravima deteta u okviru Ujedinjenih nacija, tako da smo novembra 2009. godine proslavili dvadesetu godišnjicu ovog „dečjeg Ustava“. Konvencija o pravima deteta, ubrzala je da se prava deteta prihvate u svim modernim državama sveta.
Činjenica da u državi postoji ova institucija ima veliku vrednost, jer građani i deca znaju da imaju kome da se obrate da ih zaštiti, a oni koji sprovode zakone i imaju ovlašćenja da, u određenim situacijama, odlučuju o drugima znaju da neko – ombudsman – može uvek da ih kontroliše.

Kako postupamo

Zaštitnik građana će prvo pažljivo proučiti tvoju pritužbu, a nakon toga ćemo ispitati kako su postupali organi uprave i pojedinci na čiji se rad žališ. Ako utvrdimo da ima propusta tražićemo da propuste isprave a možemo i da preporučimo kako da to urade. Organ koji je povredio tvoje pravo mora da nas obavesti šta je uradio. Pored toga možemo i da posredujemo, dajemo savete i mišljenja i utiče na unapređenje rada organa uprave a time doprinosimo zaštiti tvojih sloboda i prava.

Molimo te da imaš u vidu da je za rešavanje pritužbe u vezi sa povredom nekog tvog prava potrebno određeno vreme i da imaš strpljenja i poverenja u iskrenost i dobronamernost Zaštitnika i njegovih saradnika. Možeš da imaš puno poverenje u Zaštitnika građana jer je on, i po Zakonu, dužan da čak i nakon prestanka funkcije podatke koje mu daš o sebi čuva kao tajnu.

Kako nam se možeš obratiti/kontakti

Svako tvoje obraćanje Zaštitniku građana je besplatno.

Ako želiš da postaviš pitanje (klikni ovde).

Naša adresa je Deligradska br. 16. 11 000 Beograd, ovde možeš da dođeš lično ako želiš da porazgovaraš sa nama.

Možeš nas pozvati i na telefon 011 2068 100.

Ako želiš da predaš pritužbu (klikni ovde).

Ako više voliš da budemo u kontaktu putem elektronske pošte ovde možeš da nam pošalješ poruku ovde.


PREUZMI: KONVENCIJA UJEDINJENIH NACIJA O PRAVIMA DETETA 

Izvor: pravadeteta.rs

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html