Najveća evropska banka matičnih ćelija izgubila dozvolu za rad - među korisnicima i roditelji iz Srbije

Najveća evropska banka matičnih ćelija izgubila dozvolu za rad - među korisnicima i roditelji iz Srbije

PISMO PORODICAMA

ESPERITE NV (ESP) SA KRIOSAVOM POTVRĐUJE SIGURNOST SVIH UZORAKA I HVALA ZA 260.000
PORODICA ZA NJIHOVO POVERENJE I POVERENJE.

CrioSave je izabrao PBKM kao odgovarajućeg kooperanta za obezbeÄ‘eno dugoročno skladištenje i namerava da zadrži potpunu kontrolu nad operacijama.

Amsterdam, The Netherlands – 28 June 2019

CrioSave želi da se zahvali porodicama + 260.000 koje su već klijenti za njihovo poverenje i poverenje u našu kompaniju. CrioSave, osnovan 19 godina, je referenca u bankarskoj industriji u krvi krvi, sa više od 330.000 uskladištenih uzoraka. Tokom ovih godina, CrioSave je održao bez kompromisa kvalitetne usluge obrade i skladištenja koje obezbeÄ‘uju najbolju bezbednost za naše klijente i njihovu porodicu.

Matične ćelije iz pupčane krvi su imovina pacijenata. Oni ostaju bezbedno čuvani pod nadzorom kompanije CrioSave.

Matične ćelije pupčane vrpce su u potpunosti obraÄ‘ene u našim laboratorijama u Belgiji ili u Ženevi u skladu sa najstrožijim propisima i standardima visokog kvaliteta.

CrioSave je, u cilju maksimiziranja sigurnosti klijenata, nedavno sklopio ugovor sa podugovaračem PBKM čija je evropska laboratorija u Varšavi, za dugoročne usluge skladištenja. U stvari, PBKM, zvanično priznat od strane organa za javno zdravstvo, izabran je od strane CrioSave, banke za porodične matične ćelije i ima sve potrebne akreditacije, za naše standarde kvaliteta i za vaš mir.

Štaviše, CrioSave je izvršio reviziju sistema kvaliteta i redovno će to činiti kako bi potvrdio da se i dalje savršeno slaže sa švajcarskim zahtevima, na osnovu SvissMedic smernica i NetCord-Fact sertifikacije.

Skladištenje matičnih ćelija krvi iz pupčane vrpce ostaje pod kontrolom i nadzorom CrioSavea. Zaista, CrioSave je polazna tačka i zadržaće najbolje napore za njihovu sigurnu stražu.

Medicinska zajednica je priznala CrioSaveov dugogodišnji profesionalizam i stručnost u oblasti bankarstva matičnih ćelija.

About ESPERITE

Grupa ESPERITE, uvrštena u Euronekt Amsterdam i Pariz, vodeća je meÄ‘unarodna kompanija za regenerativnu i preciznu medicinu osnovanu 2000. godine.

PRVI PRVI NA SKALI Evropska banka maticnih celija izgubila dozvolu za rad - medju prevarenima i roditelji iz Srbije - CrioSave potvrdjuje sigurnost


PREVARENI I RODITELJI IZ SRBIJE: BANKA MATIČNIH ĆELIJA CRYOSAVE IZGUBILA DOZVOLU ZA RAD

Cryosave
, jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, izgubila je pre nekoliko dana dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, izvozi i uvozi matične ćelije, saopštila je švajcarska agencija za lekove i medicinska sredstva Swissmedic.

INVESTIGATION AGAINST CRYO-SAVE FOPH HAS FILED CHARGES

Na osnovu prijave i dokaza koje je Swissmedic-u podneo beogradski advokat za pravo konkurencije Rastko Petaković, protiv kompanije i menadžmenta je pokrenut postupak jer postoje indicije da je kompanija počinila krivično delo prekršivši švajcarski zakon o transplantaciji, u delu koji se odnosi na izveštavanje i saradnju.

U saopštenju Swissmedic se navodi da je tokom septembra izvršen pretres na brojnim lokacijama i pokrenute su krivične prijave i postupak inspekcijskog nadzora.

Kako je objavio Petaković, roditelji koji su deponovali matične ćelije svoje dece u ovoj banci, poslednjih meseci dobijali su obaveštenja o transportu u Poljsku, u banku FamiCord (PKBM).

"Kad sam utvrdio brojna kršenja zakona i medicinskih standarda kod Cryosave, podneo sam krivičnu i administrativnu prijavu protiv Cryosave, obavestio je Petaković javnost na tviteru.

Prema njegovim rečima, transport matičnih ćelija je obavljen bez saglasnosti i bez znanja korisnika. I ne samo to, Cryosave je nastavio da prikuplja uzorke uz informaciju da će oni biti čuvani u Švajcarskoj. Treće, nejasno je kako su i koji osetljivi podaci pacijenata preuzeti od Cryosave.

Transport bi trebalo da je bio uspešan, ali te ćelije moraju biti testirane kako bi se znalo da li su podobne za eventualnu upotrebu, kazao je Petaković.

"Ako Vam je neka uteha, bezbedniji su tamo gde su sad nego tamo gde su bili. To ništa ne opravdava netransparentnost, ali je neka uteha”, naveo je on.

Prema informacijama koje je advokat podelio sa srpskom javnošÄ‡u, kompanija je u rukama novog vlasnika od februara, meÄ‘utim, problemi u funkcionisanju postoje najmanje od 2013/2014.

PRVI PRVI NA SKALI Evropska banka maticnih celija izgubila dozvolu za rad - medju korisnicima i roditelji iz Srbije racun NBS

Kako je rekao, sledeći korak je pokretanje postupka za zatvaranje lokalnih ogranaka ove kompanije koja i dalje posluje (i u Srbiji i drugim zemljama) i nastavak protiv svih kompanija i lica umešanih u prevarne radnje i izazivanje opasnosti za javno zdravlje.

Na pitanje "šta dalje” velikog broja roditelja iz Srbije koji su poverili na čuvanje matične ćelije upravo ovoj švajcarskoj banci, Petaković je posavetovao da je najbolje sačekati neko vreme da se vidi sudbina postupka protiv Cryosave.

PRVI PRVI NA SKALI Evropska banka maticnih celija izgubila dozvolu za rad - medju korisnicima i roditelji iz Srbije Duznik nbs

"Najbolje je sada sačekati malo da bismo videli kako se razvija postupak, a potom bih gledao da pozovemo oštećene roditelje da se udružimo u zajedničku tužbu. S obzirom na to da je merodavno švajcarsko pravo i sud, tužba bi tamo morala da se podnese”, smatra ovaj advokat.


PORODILIŠTA DA STAVE VAN SNAGE UGOVORE SA BANKOM MATIÄŒNIH ĆELIJA „KRIO SEJV”

Uprava za biomedicinu obavestila je direktore svih državnih porodilišta da, do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije „Krio sejv Srbija”, stave van snage ugovore sklopljene sa tom kompanijom, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

TakoÄ‘e, Uprava za biomedicinu naložila je kompaniji „Krio sejv Srbija” da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi sa postupkom izvoza matičnih ćelija iz krvi pupčanika na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju.

„Kompanija Krio sejv Srbija, prema predviÄ‘enoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi iz pupčane vrpce, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene”, navodi se u saopštenju.


ZBOG DUGA CRIO-SAVE U SRBIJI POD BLOKADOM

Kompaniji "Crio-Save" je 2017. godine u Srbji bio blokiran račun zbog duga od 126.684 dinara. Interesantna je činjeniva da je tada "Krio sejv", uprkos blokadi računa, uredno reklamirao svoje usluge na internetu nudeći skladištenje matičnih ćelija iz pupčanika po izuzetno niskim i za kupce primamljivim cenama.

Pose ovog problema kompanija se "oporavila", te su brojni roditelji baš u njoj ostavljali desetine hiljada evra u želji da sačuvaju matične ćelije.

THE BAG FILES CRIMINAL CHARGES AGAINST CRYOSAVE

Šta kažu iz "Swissmedic-e"?

Prema pisanju Swissmedic-e, federalna kancelarija za javno zdravstvo podnela je ove nedelje krivičnu prijavu protiv kompanije Crio-Save, kao i protiv rukovodstva iste, budući da postoje naznake da je kompanija prekršila Zakon o transplantaciji (kršenje obaveza prijavljivanja i obaveza saradnje).

Crio-Save je upravljao privatnom bankom matićnih ćelija iz pupčane vrpce u Plan-les-Ouates, opštinski kanton Ženeva. Od 2016. godine, federalna kancelarija za javno zdravstvo imala je dozvolu za uvoz, izvoz i skladištenje matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Krajem avgusta sa ove liste skinuta je kompanija Crio-Save nakon što je poslovnica kompanije Plan-les-Ouates izbrisana iz Trgovačkog registra Ženevskog kantona, a kompanija je izdala obaveštenje u kome je navela da je preselila matične ćelije.

Matične ćelije skladištene su u Poljskoj, a vlast iz Švajcarske, više nije bila u mogućnosti da kontaktira bilo koga iz ove kompanije. Dana 16. septembra 2019. godine, federalna kancelarija za javno zdravstvo formalno je povukla licencu izdatu kompaniji Crio-Save AG (uključujući njenu podružnicu Plan-les-Ouates) i zabranio je da nastavi ili nastavlja sa skladištenjem, uvozom ili izvozom matičnih ćeliha u Švajcarsku.

Istraga koja se vodi protiv donedavno jedne od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi, vodi se u konsultaciji sa Swissmedic-om. Švajcarska agencija za terapeutske proizvode oduzela je kompaniji Crio-Save dozvolu za lečenje matičnim ćelijama iz pupčane vrpce sa trenutnim dejstvom i pokrenula postupak krajem avgusta zbog sumnje za kršenje Zakona o terapijskim proizvodima i Zakona o transplantaciji.

U vezi sa ovim postupkom, Swissmedic je, u koordinaciji s federalna kancelarija za javno zdravstvo i uz kantonalnih tužilačkih organa i Federalne policije izvršila nekoliko pretresa kuća u Švajcarskoj 10. i 11. septembra 2019. godine.

* * *

ARHIVA

2017.

BLOKIRANI RAÄŒUNI KOMPANIJE CRYO-SAVE

Računi banke matičnih ćelija Cryo-Save su u blokadi, a trenutno dugovanje iznosi 126.684 dinara.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije, sa blokadom i finansijskim problemima se bore od decembra prošle godine, a kako saznajemo dugovanja imaju i prema porodilištima, kojima su obavezi da svakog meseca plaćaju usluge uzimanja matičnih ćelija, što je propisano pravilnikom Ministarstva zdravlja.

NBS: DUŽNICI U PRINUDNOJ NAPLATI

Cryo Save u blokadi Narodna Banka Srbije
Izvod sa sajta Nardone banke Srbije
Kliknite za link na detalje: https://www.nbs.rs/internet/cirilica/67/pn.html
Napomena: Prilikom pretrage unesite poreski broj: 104787677

Interesantno je da Cryo-Save, uprkos blokadi računa, uredno reklamira svoje usluge na internetu nudeći skladištenje matičnih ćelija iz pupčanika po izuzetno niskim i za kupce primamljivim cenama.

Nestabilno finansijsko stanje zabrinjava roditelje koji su svoje poverenje ukazali ovoj banci i platili čuvanje matičnih ćelija.

MeÄ‘utim, kako funkcionišu pod blokadom i kako blokada utiče na dalje poslovanje i treba li da zabrinjava roditelje, nismo uspeli da saznamo.

Uprkos svim pokušajima da doÄ‘emo do odgovora, direktor Cryo-Save Zoran Purković nije odgovarao na pozive.

AFERA "CRYO SAVE": JESU LI SIGURNE MATIČNE ĆELIJE

Naši klijenti nemaju razloga za brigu, njihove matične ćelije su sigurne, poručuje direktor Cryio Save-a u Srbiji Zoran Purković. Kaže da korisnici širom BiH mogu da se obrate u Cryo Save-u Srbiji, a pogrešnu adresu i kontakt telefon za Republiku Srpsku na njihovom sajtu pravda propustom radnika.

Dok njihov bivši partner, vlasnik firme Family plus Dejan Todorović uvjerava da se iza svega kriju ozbiljne neregularnosti, Purković obećava novo predstavništvo Cryo Save-a u BiH.

"Klijenti nemaju apsolutno nikakvog razloga za brigu pošto su sve matične ćelije iz BiH u proteklim godinama, a sve preko lokalne bosanske firme, isporučene u naše laboratorije u Belgiji i Švajcarskoj. Mi ćemo vas uskoro obavijestiti o eventualnom otvaranju firme, a do tada i koliko je u našoj moći mi iz Beograda možemo da pomognemo u podršci postojećih klijentima i tu smo da odgovorimo na sva njihova pitanja", napisao je direktor Crio Save-a Srbija Zoran Purković.

Todorović je ipak ogorčen što na sajtu Crio Save-a još stoji adresa i telefon Family Plusa. UbeÄ‘en je da to nije nenamjeran propust i da ta firma polako propada.

"Njihovi partneri kao što je bila i firma Family Plus i druge firme u drugim državama već su ispaštale i većina ih je u sudskom sporu protiv njih jer oni taj novac zadržavaju za sebe, ne plaćaju. Svakom klijentu kažemo da dobro razmisle da li će sačuvati matične ćelije u Crio Save-u ili će izabrati neku drugu banku", rekao je vlasnik Family Plusa Dejan Todorović.

Sumnju o neregularnostima u toj kompaniji podrivaju i komentari na forumima iz Srbije.

"Za prvo dete smo hteli da sačuvamo u Cryo Save-u, ali sada sam čula da se ta banka gasi".

"Mi smo zvali u Cryo Save početkom maja da bi potpisali ugovor sa njima i oni su nam rekli da firma više ne postoji i da odaberemo drugu kompaniju. I odjednom poslije toga opet rade. Pitala sam ginekologa, on mi je rekao da su ugašeni i da budemo obazrivi".

U Ministarstvu zdravlja kažu da to nije u njihovoj nadležnosti, a iz banjalučkog kliničkog centra da su ove godine četiri žene koristile usluge Crio Sejva i da nemaju informaciju da se iko žalio.

Na Fejsbuk stranici Crio Sejva nude popust na usluge ovog mjeseca, a klijentima potom kažu da malo sačekaju dok se firma u BiH ne otvori. Direktor Family Plusa vjeruje da klijenti koji su svoje ćelije pohranili do 2016. ne treba da brinu, za ovu godinu ne može da garantuje.

Cryo Save u Srbiji to negira i greške sa kontaktima i posrednicima pravda tranzicijom.

UGAŠENO PREDSTAVNIŠTVO CRYO-SAVE BANKE: GDJE SU NESTALE MATIÄŒNE ĆELIJE?

PODGORICA - Predstavništvo Krio sejv (Cryo-Save) banke za čuvanje matičnih ćelija iz krvi i tkiva pupčane vrpce u Crnoj Gori, preko kojeg je sačuvano više od 2.000 uzoraka matičnih ćelija, ugašeno je prije više od godinu dana, navodi podgorička “Pobjeda”.

Firma “Monte-cel” koja je zastupala švajcarsku Krio-sejv banku u Crnoj Gori ugašena je u julu ove godine, a više korisnika usluga pokušava da sazna šta se dešava sa matičnim ćelijama koje su dali na čuvanje i za to izdvojili priličnu sumu novca.

Jedna Podgoričanka, koja je prije dvije godine sačuvala matične ćelije, za ovu uslugu izdvojila je 2.300 evra, posumnjala je da nešto nije u redu nakon što nije dobila odgovor na više mejlova koje je slala i poslije neuspješnih poziva na brojeve koji su sada nepostojeći.

Ona je ispričala da je krenula u prostorije predstavništva u Podgorici, ali se ispostavilo da njihovih kancelarija više nema, te smatra da neko treba da snosi odgovornost, jer je većina ljekara davala preporuke za uzimanje matičnih ćelija upravo za kompaniju “Krio sejv”.

“Zanima me kome dalje da se obratimo, ko je odgovoran prema roditeljima za sve što se u meÄ‘uvremenu desilo sa firmom”, rekla je Podgoričanka, te dodala da je pitanje i da li su uzete ćelije uopšte i sačuvane u njihovoj banci u Belgiji i Švajcarskoj.

Druga majka, koja je sačuvala matične ćelije i za tu uslugu platila 1.880 evra, prije dvadesetak dana saznala je da u Podgorici više ne postoji predstavništvo Krio sejv banke.

“Ispostaviće se da je ovo bila klasična pljačka. Matične ćelije smo sačuvali na period od 18 godina, a ja u ovom trenutku osjećam strah da u narednih pola godine nemam kome da se obratim u slučaju da mi, ne daj Bože, zatrebaju”, rekla je žena.

Ona, za razliku od prethodne sagovornice, ima i sertifikat u kojem je, izmeÄ‘u ostalog navedena i šifra pod kojom su zavedene matične ćelije njene bebe.

Matičnim ćelijama iz pupčane vrce bebe navodno može da se liječi više od 80 oboljenja, meÄ‘u kojima su leukemija, dijabetes, neuroblastom, oštećenje srca, autoimuni poremećaji. One se u prosjeku čuvaju od 20 do 35 godina.

Eksperti iz te oblasti smatraju da je čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba bespotrebno bacanje novca, jer u svijetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora gdje je mogućnost da se pronaÄ‘e podudaran donor za 20.000 transplantacija godišnje veći od 90 odsto.

2016.

PROMENE NA ÄŒELU CRYO-SAVE SRBIJA

Holandska Esperite group, vodeća međunarodna kompanija u oblasti regenerativne i prediktivne medicine, u čijem sastavu posluju kompanije Cryo-Save i Genoma objavljuje promenu na čelu svoje kompanije Cryo-Save u Srbiji.

Na mesto direktora kompanije postavljen je gospodin Zoran Purković, sa više od 15 godina iskustva u oblasti zdravstvene zaštite i farmacije. U kompaniju Cryo Save, g. Purković dolazi sa pozicije direktora BEL Hospice-a, dok je prethodno iskustvo sticao u kompanijama GlaxoSmithKline, MSD, Johnson&Johnson i Abbot Laboratories.

- Esperite Group je lider u oblasti regenerativne i prediktivne medicine, prisutna u 30 zemalja na tri kontinenta. Najveća porodična banka matičnih ćelija u Evropi, Cryo-Save, sa sedištem u Švajcarskoj, koja čuva preko 300.000 uzoraka iz krvi i pupčane vrpce novoroÄ‘enčadi, deo je naše Esperite porodice. Naš cilj je da u Srbiji, u kojoj smo kao Cryo-Save d.o.o. prisutni od 2007. godine nastavimo da budemo najpouzdaniji partner budućim roditeljima i lekarima, i to ne samo u oblasti čuvanja matičnih ćelija, već i u veoma važnom segmentu prenatalnog testiranja. Naš Tranquility test predstavlja ogroman napredak u skrining metodologiji svojom bezbednošÄ‡u, sveobuhvatnošÄ‡u i preciznošÄ‡u koju garantujemo budući da se svi uzorci testiraju u našoj laboratoriji u Ženevi, izjavio je Zoran Purković, novi generalni direktor Cryo-Save Srbija.

2015.

MIŠLjENjE REPUBLIÄŒKE STRUÄŒNE KOMISIJE ZA TRANSPLATACIJU ĆELIJA I TKIVA U VEZI SA ÄŒUVANjEM MATIÄŒNIH ĆELIJA PRIKUPLjENIH IZ KRVI PUPÄŒANIKA NOVOROĐENÄŒATA

Uprava za biomedicinu obezbedila je stav i mišljenje Republičke stručne komisije za transplantaciju ćelija i tkiva u vezi sa čuvanjem matičnih ćelija prikupljenih iz krvi pupčanika novoroÄ‘enčeta, i u skladu sa preporukama Zaštitnika graÄ‘ana obaveštava javnost, prvenstveno roditelje koji žele da čuvaju krvotvorne matične ćelije prikupljene iz krvi pupčanika njihovog novoroÄ‘enčeta da u skladu sa preporukama Evropske grupe Evropske komisije za etiku u nauci i novim tehnologijama, Republička stručna komisija za transplantaciju ćelija i tkiva daje apsolutnu prednost javnim (nacionalnim) bankama, a svaki drugi način čuvanja i doniranja matičnih ćelija prikupljenih iz krvi pupčanika novoroÄ‘enčeta je lično pravo svakog pojedinca.

U narednom periodu očekuje se završetak izrade zakonske regulative iz oblasti transplantaciji ćelija i tkiva, koja će potpunije regulisati ovu oblast, kao i sistemsko edukovanje graÄ‘ana Republike Srbije po ovom pitanju.

DOZVOLA ZA IZVOZ MATIČNIH ĆELIJA PRIKUPLjENIH IZ KRVI PUPČANIKA NOVOROĐENČETA

Roditelji koji žele na lični zahtev da čuvaju krvotvorne matične ćelije prikupljene iz krvi pupčanika njihovog novoroÄ‘enčeta isto mogu obezbediti u bankama ćelija i tkiva u inostranstvu preko ovlašÄ‡enih distributera koji sa bankama imaju zaključen pisani ugovor.

Informcije o značaju čuvanja, u vezi sa transplantacijom ćelija i tkiva mogu dobiti od lekara u porodilištima.

Po sopstevnom izboru, čuvanje matičnih ćelija iz krvi tkiva pupčanika je trenutno moguće kod stranih banaka, a preko njihovih ovlašÄ‡enih distributera koji su dole navedeni:

ZASTUPNICI - DISTRIBUTERI INOSTRANIH BANAKA KRVI IZ PUPÄŒANIKA:

 • CORD IPS D.O.O, Novi Sad, Ul. Fruškogorska 24; Tel: 080; banka ćelija: SERACELL STAMMZELLTECHNOLOGIE Gmbh, Rostock, Nemačka i Vita 34 AG, Leipzig, Nemačka
 • BioSave D.O.O., Beograd, Ul. Vojislava Vučkovića 10; banka ćelija: FamiCord Aktiengesellschaft, Cirih, Švajcarska
 • BEO STEM CELL D.O.O., Beograd, Ul. Balkanska 227, lok. 37; banka ćelija: BIOHELLENIKA A.E, Solun, Grčka
 • IASIS D.O.O. Beograd, ul. Kneginje Zorke 64, stan br. 2; banka ćelija: MEDSTEM SERVICES S.A., sedište: Marousi, Leof.Kiffisias 37-39, Grčka
 • MEDIGEN D.O.O., Beograd, Ul. Strahinjića Bana 53; banka ćelija: FUTURE HEALTH TECHNOLOGIES Ltd, Nottingham, Velika Britanija
 • BioTechnology and Genetics d.o.o., Beograd, ul. Kneza Mihaila br. 11-15; zastupnik banke: Swiss Stem Cells Bank SA, c/o Cardiocentro Ticino, Via Tesserete 48, 6900 Lugano, Švajcarska

Za svaki pojedinačni slučaj izvoza potrebno je podneti zahtev radi dobijanja Saglasnosti Ministra.

U ZAHTEVU mora biti naznačeno:

 • Ime i prezime žene (porodilje) odnosno roditelja
 • Porodilište gde se poraÄ‘a
 • Granični prelaz izvoza uzorka
 • Banka u koju se transportuje i čuva uzorak

Zahtev mora biti potpisan od strane odgovornog lica i overen pečatom distributera.

Uz zahtev je potrebno obavezno priložiti:

 • Obrazac Saglasnosti U1 popunjen u tri primerka
 • Dokaz o uplaćenoj propisanoj taksi u iznosu od 10.800,00 dinara, tarifni broj 180 u tarifi Republičke Administrativne takse
 • Ugovor sa roditeljima iz koga se vidi da je distributeru dato pravo podnošenja zahteva u ime roditelja i distribucije u odreÄ‘enu Banku
 • Zaključen pismeni ugovor izmeÄ‘u Banke i 3. lica – ovlašÄ‡enog distributera sa definisanim uslovima koji obezbeÄ‘uju sledivost i uslove kvaliteta i bezbednosti distribucije. Navedeni ugovor se prilaže samo jednom, odnosno svaki put u smislu njegovih izmena i dopuna.

Zahtev se podnosi u kancelariji Pisarnice Ministarstva zdravlja, ul. Nemanjina 22 - 26.

Po podnetom zahtevu postupa se u roku od 3 dana, a dozvola za izvoz se može podići u Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja, ul. Pasterova br. 1.

Beograd, 4. 8. 2015.

MATIČNE ĆELIJE - DR KATARINA ANĐELKOV2013.

LIJEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA: VELIKE MOGUĆNOSTI, ALI I OPREZ

U regionu, najbliže Crnoj Gori, primjena matičnih ćelija se danas obavlja na VMA u Beogradu u terapiji infarkta miokarda

Matične ćelije su, prema riječima genetičara Miodraga Stojkovića “ćelije koje se na početku svog života nijesu odlučile u koje ćelije će se diferencirati, tj. pretvoriti”.

Pokušaji liječenja moždanog udara

Kada su pitanju mogućnosti njihove upotrebe u liječenju, dr Stojković kaže da su one jako široke, naročito kada se radi o hematopoetskim i mezenhimalnim matičnim ćelijama.

“Prve se koriste za liječenje krvnih bolesti, a druge sve više za povrede hrskavice, za ubrzano zarastanje rana”.

Ističe da su nervne matične ćelije takoÄ‘e u naletu i da već postoje pokušaji liječenja moždanog udara.

“Kao što se vidi, postoje bolesti gdje se već primjenjuju, ali veliki broj terapija se tek razvija, tako da je ponekad izjava da mogu da liječe sve bolesti, više nego ozbiljna. Pogotovu su preuveličane mogućnosti matićnih ćelija dobijenih iz pupčane vrpce i mliječnih zuba. Nažalost, one se kod nas nude kao univerzalno sredstvo, što sigurno nijesu”.

Kada je u pitanju zloupotreba matičnih ćelija, kaže da je ona najveća kada se nude za neke bolesti gdje ne samo da ne pomažu, nego nema ni evidencije o ozbiljnom radu sa njima.

“Vrlo često se terapija nudi, a da se nije vidjela prvo, a što je osnovno u svakom razvoju terapije, njihova efikasnost na modelima bolesti, a to su ćelije i laboratorijske životinje”.

Ističe da se one se nude kao i kozmetičko sredstvo.

“To je opasno, jer ne postoje dugoročne studije sa velikim brojem pacijenata kako bi se i podaci pravilno prezentovali”, zaključuje naš sagovornik.

Analiza nasljednih bolesti

Dr Miodrag Stojković naglašava da ako neko ubrizgava matičnu ćeliju, ne znači da taj neko time liječi bolest.

“Nažalost, vrlo često to može da izazove i neželjene posljedice po pacijente, zato se uvijek i savjetuje da se prvo raspita da li postoji već uspješna i sigurna terapija matičnim ćelijama, jer je vrlo često ta terapija povezana sa lažnim obećanjima”.

Kaže da ga posebno raduje još jedna upotreba matičnih ćelija.

“One se koriste za ispitivanje novih ljekova, kao i za studiranje nasljednih bolesti, kako bi se našli njihovi uzroci. Znači, ne direktno ubrizgavanje matičnih ćelija, već njihovo korišÄ‡enje da se preko laboratorijskog rada i istraživanja poboljša naše znanje o uzrocima bolesti, ali i njihovo samo liječenje”.

Kada su u pitanju matične ćelije iz pupčane vrpce, navodi da se one mogu koristiti za liječenje ne samo djeteta, već i sigurno njegovih najbližih članova porodice.

“Ali, prije svake transplantacije matičnih ćelija se utvrÄ‘uje pogodnost i podudarnost davaoca i primaoca. Zato se najviše i koriste matične ćelije koje se dobiju od jednog pacijenta i njemu iste vrate. To je nažalost limitirano kod nekih tretmana i grupe pacijenata, kod starijih recimo, zato pokušavamo da dobijemo matične ćelije koje mogu da se gaje u laboratoriji i po potrebi vraćaju pacijentu. Jedan od takvih izvora je upravo nova vrsta matičnih ćelija koje se zovu indukovane i koje su kompletno nastale u laboratoriji”.

IZLOŽBA MATIČNE ĆELIJE I GENETIKA U SLUŽBI ČOVEČANSTVA: REGENERATIVNA I PERSONALIZOVANA MEDICINA

U organizaciji Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i kompanije Cryo-Save Srbija otvorena je 22. 4. 2013. izložba „Matične ćelije i genetika u službi čovečanstva: regenerativna i personalizovana medicina“. Autori izložbe su Sanja Antonić i Aleksandra Popović, informatori savetnici.

KRAGUJEVAC - CENTAR ZA MATIČNE ĆELIJE...Trenutno devet stranih firmi uzima matične ćelije od klijenata iz naše zemlje, izdaci su veliki, pa su prednosti otvaranja ovakvog centra kod nas brojne.

- Otvaranje ovakvog centra u centru Srbije, centru Šumadije, omogućilo bi da davaoci pod mnogo povoljnijim uslovima daju svoje matične ćelije i, ono što je još važnije, ne samo taj ekonomski aspekt koji bi doneo boljitak i gradu i univerzitetu, nego bismo na taj način i sačuvali genom ove nacije u okvirima ove države.

O otporu

- Nadam se da smo uz obostrano razumevanje te otpore prevazišli i da idemo ka rešenju problema...

Slobodan Arsenijević, rektor Univerziteta u Kragujevcu2012.

ODBOR RODITELJA - POSETA BANCI MATIČNIH ĆELIJA

2011.

MAGAZIN RADIO BEOGRADA

Nedavno je najavljeno da će u Srbiji biti otvoren Centar za istraživanje i deponovanje matičnih ćelija. Matične ćelije uzete iz pupčane vrpce mogu biti spasonosna terapija u slučaju teških oboljenja. Već neko vreme i graÄ‘ani Srbije ih mogu deponovati po posebnoj proceduri i one se za sada čuvaju u Banci matičnih ćelija u Briselu.

Kako se i pod kojim uslovima čuvaju matične ćelije? Koliko košta njihovo uzimanje i deponovanje? Kako se matične ćelije uzimaju iz pupčane vrpce? Kod kojih sve oboljenja bi jednog dana mogle da pomognu? Zašto sve uzimanje matičnih ćelija predstavlja veliki napredak u medicini?

Gosti Magazina su:

 • dr. Mima Fazlagić, ginekolog i saradnik Banke matičnih ćelija "Cryo Save" iz Brisela i 
 • dr Miodrag Stojković, genetičar, stručnjak za veštačku oplodnju i, kako je najavljeno, direktor prvog Centra matičnih ćelija koji će biti otvoren u Kragujevcu.

Urednik i voditelj: Tanja Zeljković

Mima Fazlagic Miodrag Stojkovic

PRESLUŠAJ 

SVE O MATIČNIM ĆELIJAMA - NOVI SAJT BANKE "CRYO-SAVE SRBIJA"

Cryo-Save Srbija je svim zainteresovanim roditeljima, onima koji planiraju da porodicu osnuju, kao i onima koji bi samo želeli da se informišu o matičnim ćelijama, omogućili novi, lepši i jednostavniji način da se informišu. Naime, kompanija je pokrenula novi vodič kroz matične ćelije na www.maticne-celije.rs, saopšteno je iz Cryo-Save Srbija.

- Uvidevši odsutnost jednog kvalitetnog, vizuelno atraktivnog, a nadasve korisnog sajta na srpskom jeziku, koji bi pružio osnovne informacije i objasnio neke od osnovnih principa o matičnim ćelijama i njihovoj krioprezervaciji, odlučili smo se na ovaj korak. Zelja nam je da proširimo informisanost o matičnim ćelijama, njihovim mogućnostima i budućim perspektivama, navedeno je u saopštenju.

TakoÄ‘e, ovaj sajt omogućiće svim zainteresovanima da saznaju nešto novo, kao i da budu konstantno upućeni u najnovija istraživanja i otkrića na polju regenerativne medicine i istraživanja matičnih ćelija.

Ove vesti, najnovija otkrića i napretke u istraživanju svi zainteresovani će moći da prate kako na sajtu tako i na Fejsbuk profilu www.facebook.com/maticnecelije2010.

PRVA BANKA MATIČNIH ĆELIJA U SRBIJI

Možda pojedincima priča o ovoj grani medicine deluje kao naučna fantastika, ali je činjenica da mame i tate kod nas već tri godine imaju mogućnost da posle roÄ‘enja deteta privatnim bankama ostave na „zaveštanje“ matične ćelije i tako obezbede spasonosnu terapiju od nekih oboljenja. U Srbiji se otvaranje prve javne banke matičnih ćelija očekuje do kraja godine.

Prva javna banka matičnih ćelija u Srbiji biće otvorena do kraja ove godine u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta na Novom Beogradu, najavljeno je iz Ministarstva zdravlja. U toj banci svi budući roditelji koji to budu želeli moći ćе da ostave krv iz pupčanika svoje bebe, u korist onih koji boluju od najtežih bolesti.

U Srbiji do sada nije postojala javna banka matičnih ćelija, a roditelji koji su ipak želeli da sačuvaju matične ćelije uzete nakon rođenja deteta to već tri godine mogu da učine uz pomoć neke od privatnih banaka u svetu. Uzorci iz Srbije obično se čuvaju u bankama u Grčkoj, Velikoj Britaniji, Belgiji i Holandiji, a ta usluga se plaća.

- Možda pojedincima priča o ovoj grani medicine deluje kao naučna fantastika, ali je činjenica da mame i tate kod nas već tri godine imaju mogućnost da posle roÄ‘enja deteta privatnim bankama ostave na „zaveštanje“ matične ćelije i tako obezbede spasonosnu terapiju od nekih oboljenja. Naime, ako dete, mama, brat ili sestra obole od nekih vrsta leukemije, nasledne anemije, jedne vrste tumora mozga ili specifičnih metaboličkih poremećaja, uz pomoć matičnih ćelija imaće mogućnost izlečenja, objašnjava dr Mima Fazlagić, ginekolog GAK-a Narodni front i stručno-naučni saradnik kompanije Life R. F. d.o.o., koja je ovlašÄ‡eni predstavnik evropskog lidera meÄ‘u privatnim porodičnim bankama matičnih ćelija za Srbiju, belgijsko-holandske kompanije Cryo-Save.

Dr Fazlagić objašnjava da matične ćelije (eng. - stem cells) predstavljaju osnovne ćelije ljudskog organizma. To su bazne ćelije koje se nalaze u početnom stadijumu razvoja embriona. One su multipotentne osnovne ćelije iz kojih se tokom razvoja ljudskog organizma formiraju sve vrste ćelija.

- I posle roÄ‘enja u organizmu se nastavlja stvaranje matičnih ćelija, koje služe za obnovu tkiva oštećenih tokom života (adultne matične ćelije). One se mogu dobiti iz krvi posteljice i pupčanika, kostne srži i periferne krvi. ÄŒinjenice o matičnim ćelijama naučnicima su odavno poznate, ali se tek poslednjih decenija te ćelije koriste za raznovrsne tretmane lečenja. Taj napredak medicine omogućen je razvojem tehnologija za bezbedne procese izdvajanja, zamrzavanja, odmrzavanja i aplikacija, kaže dr Fazlagić i dodaje da se danas već oko 75 raznih bolesti tretira adultnim matičnim ćelijama izdvojenim iz krvi pupčane vrpce. To su bolesti krvi (leukemije), imunološke bolesti, bolesti centralnog nervnog sistema i metaboličke bolesti.

- Neke od njih mogu se izlečiti matičnim ćelijama, a kod nekih pacijenata stanje se može poboljšati tretmanom matičnim ćelijama. Iz adultnih matičnih ćelija mogu se stvoriti tkiva jetre, pankreasa, krvnih sudova, rožnjače, a već sada se na Univerzitetu u Njukaslu tkiva dobijena iz adultnih matičnih ćelija koriste za ispitivanje dejstva lekova na ljudski organizam, objašnjava dr Fazlagić.

Prikupljanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika je bezbolan i bezopasan postupak u kome ne postoji nijedna etička dilema. Danas je upotreba tih ćelija najzastupljenija u Sjedinjenim Državama, Australiji i Aziji.

Trenutni razvojni projekti na primeni matičnih ćelija u svetskim istraživačkim centrima odnose se na obnovu nervnog tkiva posle moždanog udara, stvaranje tkiva pankreasa sposobnog za produkciju insulina, obnovu srčanog mišića posle infarkta, stvaranje epitelijalnog tkiva za tretman povreÄ‘ene kornee i stvaranje tkiva hrskavice, kosti, tetiva i krvnih sudova za ortopedske aplikacije, kaže dr Fazlagić.

Procedura izdvajanja stem ćelija

Uzimanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce ploda jeste medicinski zahvat koji se sprovodi isključivo u porodilištu, i to tokom poroÄ‘aja. Sam proces uzimanja matičnih ćelija iz posteljice potpuno je bezbolan i bezopasan po majku i dete. Postupak uzimanja uzorka krvi za matične ćelije sprovodi akušer, neposredno posle poroÄ‘aja, odnosno odvajanja i odnošenja novoroÄ‘enčeta. Uzorak se uzima iz dela pupčanika koji ostaje pri posteljici i stavlja se u specijalnu kesu koja je deo seta. Procedura je kratkotrajna (minut-dva) i potpuno bezbolna po majku i dete. Tako prikupljena krv obezbeÄ‘uje se i smešta u transportnu kutiju, a uzorak obrade čuva se isključivo na sobnoj temperaturi (od 15 do 25 stepeni).

Uzeti uzorak potom se šalje na brojne laboratorijske analize, i ukoliko rezultati to dozvole, u specijalizovane ustanove.

- Matične ćelije uzimaju se jer su multipotentne, pa se samim tim u kasnijim deobama mogu razviti u funkcionalne. Ako se ukaže potreba, one menjaju bolesne, tj. nefunkcionalne ćelije deteta iz čije su pupčane vrpce uzete. Upotrebljavaju se kao zamena za ćelije krvne loze, a najčešÄ‡e se koriste za lečenje Parkinsonove bolesti, multiple skleroze i leukemije. Osoba koja želi da sačuva matične ćelije prvo bi trebalo da se obrati specijalizovanoj ustanovi, to jest bolnicama koje sprovode uzimanje matičnih ćelija iz pupčanika, ističu u Ministarstvu zdravlja.

U Srbiji to su: GAK Narodni front, KBC Zvezdara, GAK Višegradska, Opšta bolnica Stefan Visoki iz Smederevske Palanke, Zdravstveni centar Smederevo, Opšta bolnica Jagodina, Klinički centar Vojvodine – Novi Sad, Opšta bolnica Sremska Mitrovica, Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan ÄŒupić – Novi Beograd, Zdravstveni centar ÄŒačak, Zdravstveni centar Užice, KBC Zemun, Opšta bolnica Zrenjanin, Zdravstveni centar Valjevo, Opšta bolnica Paraćin, Opšta bolnica Pančevo, Zdravstveni centar Kruševac, Opšta bolnica Subotica, Opšta bolnica Vršac, Klinički centar Niš, Opšta bolnica Ćuprija, KBC Dr Dragiša Mišović – Dedinje, Opšta bolnica Požarevac.

Te bolnice potom upućuju na firmu, registrovanu agenciju, ovlašÄ‡enu od banke ćelija i tkiva koja je specijalizovana za transport i izvoz krvi iz pupčanika u banku na čuvanje u inostranstvu, a firma u kojoj se matične ćelije čuvaju izdaje cenovnik te usluge.

- Zdravstvena usluga uzimanja krvi iz pupčanika ne predstavlja pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, već je vanstandardna usluga, te je shodno tome osoba plaća sopstvenim sredstvima, kažu u Ministarstvu zdravlja.

Dr Fazlagić objašnjava da roditelji koji se odluče na tu proceduru, nekoliko nedelja pred termin poroÄ‘aja treba da dobiju set za uzimanje i transport uzorka krvi iz pupčanika, koji porodilja nosi sa sobom na poroÄ‘aj. Osnovni podaci o budućim roditeljima dostavljaju se Ministarstvu zdravlja na dobijanje potrebnih saglasnosti, dok ugovore s bankom potpisuju oba buduća roditelja ili samo buduća majka.

- Porodilišta u kojima se uzimaju uzorci krvi iz pupčanika imaju osoblje obučeno za tu proceduru. Količina krvi koja može da se prikupi, kao i koncentracija i vitalnost matičnih ćelija u uzorku, individualna je i varira od slučaja do slučaja. Rezultati procedure mogu da se saznaju tek posle obrade u laboratoriji, a taj postupak statistički je uspešan u 95 odsto slučajeva.

Ukupni troškovi koji obuhvataju transport, obradu, zamrzavanje i čuvanje matičnih ćelija tokom prvih 20 godina, kao i eventualnu dostavu u slučaju potrebe, u privatnim bankama iznose 1.510 evra plus 18 odsto PDV-a, objašnjava dr Fazlagić i dodaje da postoji i mogućnost besplatnog čuvanja matičnih ćelija dece čije majke boluju od leukemije.

Ona objašnjava da u prvih 18 godina matičnim ćelijama, kako je propisano, mogu da raspolažu roditelji, i to isključivo za lečenje.

Kada postanu punoletna, deca sama odlučuju o tome da li će ih čuvati i posle dve decenije. Krv se čuva u tečnom azotu na minus 196 stepeni Celzijusa, a iz Srbije se preko DHL-a šalje u Belgiju, gde se posle ispitivanja matične ćelije izdvajaju, stavljaju u epruvete i čuvaju u banci ćelija. Da se nešto ne bi dogodilo tim uzorcima, na primer usled požara, zemljotresa ili neke druge katastrofe, epruvete se čuvaju na dva mesta, u Belgiji i Holandiji – kaže dr Fazlagić. Ona dodaje da te ćelije u laboratoriji mogu da se, ukoliko je potrebno, multiplikuju od pet do deset puta, a pretpostavlja se da će za nekoliko godina moći da se umnože i do 40 puta.

Javna banka stem ćelija i kod nas

Zahvaljujući prvoj javnoj banci matičnih ćelija koja u Srbiji treba da se otvori do kraja ove godine, pacijenti koji boluju od različitih uroÄ‘enih i stečenih bolesti, bez obzira na godine, moći će potpuno besplatno da dobiju odgovarajuće matične ćelije koje će zameniti bolesne. Kako su matične ćelije manje zrele nego ćelije iz kostne srži, podudarnost izmeÄ‘u davaoca i primaoca ne mora da postoji. Pri doniranju se mora voditi računa o bolestima u porodici, jer ako ima naslednih bolesti, onda matične ćelije ne mogu da se doniraju javnoj banci. Iako će se matične ćelije toj banci dobrovoljno davati, ne može se očekivati da će neko, ukoliko mu zatrebaju, dobiti svoje ćelije, kao što je moguće u privatnim bankama. To znači da će se u javnim bankama dobijati matične ćelije koje odgovaraju pacijentu, kao što se radi i s krvlju. ÄŒuvanje matičnih ćelija u domaćoj javnoj banci biće potpuno besplatno.

Revolucionarno otkriće

Profesor Kolin Mek Gukin, šef katedre regenerativne medicine Univerziteta u Njukaslu, zajedno sa dr Forazom 2005. godine dokazao je postojanje pluripotentnih ćelija krvi iz pupčane vrpce. Ta grupa matičnih ćelija ima sličan profil kao embrionalne matične ćelije i sposobnost da se razvija u ćelije drugih tkiva. To je bio značajan napredak za dalja istraživanja.

Tako je 2005. i 2006. godine profesor Mek Gukin objavio drugi veoma važan rezultat: prvi je stvorio trodimenzionalnu mini-jetru iz ćelija krvi pupčanika. Mada se ćelije u ljudskom telu razvijaju u tri dimenzije, to je veoma teško izvesti u laboratorijskim uslovima. Da bi to postigao, njegov tim saraÄ‘ivao je s američkom svemirskom agencijom NASA, koja je obezbedila bioreaktor. To je rezultiralo mogućnošÄ‡u stvaranja tkiva koje će moći da služi za kliničku aplikaciju u budućnosti.

Godine 2007. tim profesora Mek Gukina objavio je rad koji dokazuje mogućnost proizvodnje insulina iz matičnih ćelija, što je važan korak u istraživanju dijabetesa.

Osnovne informacije

 • Matične ćelije su osnovne ćelije koje se tokom razvoja embriona razvijaju u sve vrste ćelija.
 • Matične ćelije postoje u mnogim vrstama tkiva odraslih ljudi, a njihova najveća koncentracija u telu odrasle osobe jeste u kostnoj srži i krvi.
 • Postoje dve vrste lečenja matičnim ćelijama: autologno (sopstvenim ćelijama) i alogeneično (ćelijama dobrovoljnog davaoca).
 • ÄŒak četiri generacije iz jedne porodice mogu da se leče matičnim ćelijama novoroÄ‘enčeta

Marija Škrbić

2009.

Preduzeće LIFE R. F. doo Beograd je autorizovani zastupnik vodeće evropske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce CRYO-SAVE.

Ukoliko se odlučite da CRYO-SAVE-u poverite čuvanje matičnih Ćelija, potrebno je da se obratite preduzeću LIFE R. F. doo Beograd nekoliko nedelja pred termin poroÄ‘aja da bi Vam se pružile sve potrebne bliže informacije, kao i da biste dobili kit koji je neophodan prilikom uzimanja uzorka krvi.

CRYO-SAVE je banka matičnih ćelija iz pupčane vrpce i bavi se isključivo čuvanjem matičnih ćelija. Prvi ugovor se potpisuje na 20 godina, sa mogućnošÄ‡u produženja trajanja.

Uzorak krvi se putem DHL sevisa šalje u laboratoriju i tamo se vrše svi testovi i izdvajanje matičnih ćelija, a zatim njihovo zamrzavanje na -196 C (krionizacija)u dve posebne epruvete na dve različite lokacije iz sigurnosnih razloga.

U Srbiji je izvršeno već dosta uzimanja uzoraka, od strane većeg broja ginekologa-akušera. Uzimanje uzorka se vrši rutinski od strane akušera, čak i prilikom poroÄ‘aja carskim rezom. Ukoliko akušer nije do sada uzimao uzorak, može se obratiti takoÄ‘e preduzeću LIFE R. F. doo Beograd radi prezentacije procedure uzimanja uzorka.

Uplata ugovorene sume se vrši samo ukoliko je uzorak uspešno zamrznut, o čemu laboratorija dostavlja izveštaj. Ukupna suma koja se plaća za uspešno zamrznute uzorke, a uključuje transport, obradu i krioprezervaciju uzorka prvih 20 godina je 1.510EUR+PDV18%.

Molimo Vas da se za dalje informacije obratite na telefone: +381 (0)11-2146-762; (0)63-249-347; (0)63-387-694.

S poštovanjem,
Spasoje Sredanović
LIFE R. F. doo
Beograd
Bulevar Mihajla Pupina 10 I vp lok. 23


PRILOZI PPNS

CryoSave

CRYOSAVE SRBIJA - SADRŽAJ VIŠE NIJE DOSTUPAN NA SRPSKOM

IZ INTERNET ARHIVE

Saznajte ko smo i zašto nam je stalo

Sa više od 250.000 sačuvanih uzoraka, Cryo-Save je vodeća evropska porodična banka matičnih ćelija koja nudi svoje usluge u više od 40 zemalja na tri kontinenta…

Matične ćelije: temelji života

Mi u Cryo-Save-u smo specijalizovani za čuvanje adultnih matičnih ćelija. Posebno polje našeg interesovanja čine dva osnovna tipa matičnih ćelija koja se mogu naći u telu odraslih i dece…

Zašto bi trebalo čuvati matične ćelije?

Prva uspešna transplantacija matičnih ćelija dobijenih iz krvi pupčane vrpce izvršena je u Francuskoj 1988. Danas se matičnim ćelijama tretira više od 70 oboljenja…

Cryo-Save: najsavremenije jedinice za obradu i čuvanje

Zalažemo se da naša postrojenja u Belgiji, Nemačkoj, Dubaiju, Indiji i Južnoafričkoj Republici zadovoljavaju najviše stadarde kvaliteta kao i da su propisno akreditovana…

Vodič kroz čuvanje matičnih ćelija Vašeg deteta

Naš cilj u Cryo-Save-u je da ovaj postupak učinimo što jednostavnijim za svaku porodicu ponaosob. Pokazaćemo Vam koliko to može biti jednostavno…

FB STRANA:

CryoSave Srbija

 

Life R. F. Cryo-Save

Web: www.cryo-save.com/rs
E-mail: serbia-info@cryo-save.com
Radno vreme: 9-17h

Cryo-Save je VODEĆA BANKA MATIÄŒNIH ĆELIJA u Evropi, sa preko 120.000 čuvanih uzoraka. Kompanija ima svoje sedište u Holandiji, i bavi se izvoÄ‘enjem fundamentalnih istraživanja u oblasti tehnika krioprezervacije (dubinskog zamrzavanja)matičnih ćelija. Ta istraživanja se sprovode u saradnji sa pet evropskih univerziteta i Fraunhoferovim Institutom za biomedicinski inženjering (IBMT); deo je projekta CRYSTAL koji je finansiran od strane Evropske Unije. Usluge čuvanja matičnih ćelija u banci matičnih ćelija koje pruža kompanija Cryo-Save su dostupne u 38 zemalja na tri kontinenta (u Evropi, Aziji i Africi).

Kompanija Cryo-Save nudi usluge privatnog ili javnog čuvanja (matičnih ćelija) u Italiji i počeće sa uvođenjem istih i u drugim zemljama nakon usklađivanja sa zakonskim regulativama.

Cryo-Save je usmeren na sakupljanje i čuvanje adultnih (odraslih) matičnih ćelija koje se dobijaju iz krvi pupčane vrpce, kao i tkiva pupčanika. Grupa nije nikada bila, niti će ikada biti, uključena u proces čuvanja ili ekspanzije embrionalnih matičnih ćelija.

KVALITET JE NA PRVOM MESTU

Cryo-Save garantuje standarde najvišeg kvaliteta u pogledu transporta, pripreme i bezbednosti čuvane krvi iz pupčane vrpce Vašeg deteta. Možete biti mirni i sigurni da je doslovno svaki naš korak koji preduzmemo zasnovan na najstrožijim naučnim i industrijskim standardima. Mi smo zvanično akreditovani odlukom holandskog Ministarstva zdravlja, socijalne zaštite i sporta kao Licencirana kompanija za preuzimanje po prijemu, obradu, prezervaciju, čuvanje, pakovanje i distribuciju matičnih ćelija iz pupčane vrpce. Sastav našeg naučnog odbora najbolje ilustruje našu posvećenost visokom kvalitetu i naučnom razvoju.

OBRADA I ÄŒUVANJE

Naša glavna laboratorija za obradu i čuvanje se nalazi u Mechelen-u, u Belgiji. Dodali bismo još i to da ćemo otvoriti nove laboratorije tokom 2009. godine u Niel-u, Belgija i Aachen-u, Nemačka. U leto 2008. godine, podružnica u našem vlasništvu Cryo-Save India je izgradila svoju sopstvenu laboratoriju i prostorije za čuvanje matičnih ćelija u Bangaloru, Indija. U roku od četiri meseca im je izdata licenca i mogli su da započnu sa svojim aktivnostima. TakoÄ‘e, imamo pristup prostorijama našeg pripojenog člana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Dubaji). Oni su aplicirali za AABB akreditaciju. Na kraju da kažemo još i to da imamo ekskluzivne ugovore sa GMP-akreditovanom processing laboratorijom u Mannheim-u, Nemačka. Svi uzorci se dele na dva dela i svaki se čuva odvojeno na fizički različitim lokacijama iz sigurnosnih razloga.

POTPUNA TRANSPARENTNOST

Kada čuvate matične ćelije svog deteta kod Cryo-Save-a, ne postoje nikakvi skriveni troškovi, kao što su godišnje naknade ili dodatne provizije za standardno testiranje uzoraka. Pored toga, mi idemo i korak dalje i garantujemo najbolji mogući ishod. Tokom perioda trajanja ispitivanja i pripreme, matične ćelije se čuvaju korišÄ‡enjem najsavremenije tehnologije i odreÄ‘uju se njihov kvantitet i kvalitet. Dakle, mi odvajamo deo koji sadrži matične ćelije umesto da pohranjujemo ceo uzorak krvi. Zatim se taj uzorak deli u dva kontejnera i čuva se na temperature nižoj od -180°C, u gasovitoj fazi tečnog azota, na dve fizički odvojene lokacije, kako bi se postigla dodatna sigurnost. Cryo-Save se zalaže za visoki kvalitet i korektnu cenu za pruženu uslugu.

PORODIÄŒNA DONACIJA

Kao jedna od usluga namenjena javnosti, Cryo-Save nudi svoj Program porodične donacije osloboÄ‘en plaćanja bilo kakvih troškova, potpuno besplatno*, porodicama koje žele da pohrane matične ćelije iz krvi iz pupčane vrpce svog novoroÄ‘enčeta za nekog člana porodice kome je postavljena dijagnoza takva da ukazuje na postojanje takvog oboljenja koje može da mu ugrozi život a koje se može lečiti matičnim ćelijama. U tu grupu oboljenja spadaju bolesti poput anemije srpastih ćelija i neki oblici leukemije. Ovaj Program je specifično dizajniran da bi se ugroženim porodicama pružila prilika da sakupe matične ćelije iz krvi iz pupčane vrpce svog očekivanog novoroÄ‘enčeta i da se iste sačuvaju bez ikakve nadoknade, sa ciljem daljeg lečenja obolelog prvostepenog ili drugostepenog roÄ‘aka u bliskoj budućnosti. Da bi se porodice kvalifikovale za ovaj Program, član porodice mora da poseduje dijagnozu da je oboleo od takve bolesti koja trenutno spada u red oboljenja koja se mogu lečiti matičnim ćelijama iz krvi iz pupčane vrpce, da je postoji dokaz o prvostepenom ili drugostepenom krvnom srodstvu, i da postoji onkolog/hematolog koji se slaže sa tim da se dato oboljenje može lečiti uz upotrebu matičnih ćelija. Ako su svi dokazi prihvatljivi, Cryo-Save će obezbediti komplet za sakupljanje krvi i obradiće i sačuvati uzorak krvi iz pupčane vrpce novoroÄ‘enčeta, do trenutka kada se ukaže potreba da se isti iskoristi, bez zaračunavanja bilo kakvih troškova datoj porodici.

NAKON 20 GODINA

Nakon 20 godina, možete odlučiti da nastavite sa čuvanjem svojih matičnih ćelija koje čuvate kod Cryo-Save-a. Produženo čuvanje nakon ovog inicijalnog perioda će biti tarifirano u skladu sa tržišnim cenama koje su važeće u tom trenutku. Mi možemo samo da vam damo grubu procenu očekivane cene za produženo čuvanje. Danas procenjujemo da bi godišnja cena mogla biti oko 40 € . Nemoguće je dati tačan iznos cene za produženo čuvanje nakon isteka prvih 20 godina jer će njena visina zavisiti od faktora kao što su nove regulative, tehnike čuvanja, inflacija i/ili troškovi materijala, osoblje, laboratorije i neophodna oprema, što je samo deo faktora koji će na nju uticati.

Cryo-Save ne snosi nikakvu odgovornost za naknade/troškove koje vam zaračunava vaš negovatelj ili bolnica koja je uključena u postupak sakupljanja uzorka krvi iz pupčane vrpce vašeg novoroÄ‘enčeta niti za bilo kakve naknade u vezi sa i po osnovu transporta uzorka do naše laboratorije.

Izvori: Nova ekonomija; PolitikaEspreso; Bebac; ATV BL; Nezavisne; Vijesti; Univerzitetska biblioteka Svetozar MarkovićUprava za biomedicinu - Ministarstvo zdravljaNovi magazinLekar info; B92Roditelj portal 

STRANICA KOJA SE ÄŒUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAÄŒI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO â— Roba bez GMO â— Foto â— Video (O GMObez prevoda) ● ÄŒlanci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet â— Evropa â— Srbija â— Gradovi-opštine â— Kragujevac bez GMO â— M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

APELI

KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari