Briga i nebriga na Metinom Brdu, koje je ostalo bez video-nadzora divlje deponije

Briga i nebriga na Metinom Brdu, koje je ostalo bez video-nadzora divlje deponije

Još deset stabala crvenolisne šljive zasađeno je na Metinom Brdu iznad ambulante - na tromeđi mesnih zajednica NH Filip Kljajić, Pivara i Beloševac.

Današnji već drvored od 20 stabala formiran je sa desne strane uz neasflatiranu ulicu Raše Plaovića.

Ovom sadnjom obeleženo je dvadeset godina rada Inženjerske komore Srbije (IKS). Kako je prenelo JKP Šumadija, koje je pomoglo u sadnji, motiv je bio zaštita životne sredine i održivi razvoj, želja da IKS da svoj doprinos ozelenjavanju grada i poboljšanju kvaliteta života Kragujevčana.

PRVI PRVI NA SKALI Briga i nebriga na Metinom Brdu 1IKS će darivati nova stabla i u drugim Regionalnim centrima širom Srbije.

Podsećamo, prvih deset sadnica crvenolisne šljive našlo je svoje mesto na Metinom brdu početkom juna. Tada je sadnice obezbedila Omladinska organizacija Šumadije kroz projekat koji je sufinansirao Grad.

ARHIVA PPNS PRVE CRVENOLISNE ŠLJIVE ZASAĐENE NA METINOM BRDU

Prve crvenolisne šljive zasađene na Metinom Brdu
Sadnjama su prethodile tri velike akcije čišćenja Metinog Brda na inicijativu udruženja PRVI PRVI NA SKALI (PPNS).

Sredinom marta uklonjeno je oko 30 kubika smeća sa Metinog Brda angažovanjem JKP Šumadija, po prijavi PPNS.

Tridesetak kubika smeća uklоnjeno sa divlje deponije na Metinom Brdu
Već 25. aprila više od 70 volontera uklonilo je sa ove lokacije smeće spakovano u više od 150 džakova i kesa. To je sprovedeno u okviru velike nacionalne akcije "Zavrni rukave" koju je u Kragujevcu koordinirao PPNS.

(O)čišćeno Metino brdo (FOTO)
Treća akcija koju smo sproveli sa sugrađanima, ali i gostima grada, bila je najmasovnija i sa najvećim učinkom. Sa Metinog Brda uklonjeno je preko dve tone raznog smeća i otpada, kao deo još jedne nacionalne akcije - "Čisto iz ljubavi". 

’Čisto iz ljubavi’ na Metinom Brdu u Kragujevcu (FOTO)

Na žalost, pre tih akcija (16. februara i 6. marta), ali između dve sadnje (23. oktobra), na ovom delu Metinog Brda izazivani su požari na formiranim divljim deponijama. Intervencijom vatrogasaca sprečene su krupnije posledice po životnu sredinu ali i obližnje objekte - ambulantu, trafo-stanicu, "baraka-naselje".

ARHIVA PPNS TREĆI POŽAR NA DIVLJOJ DEPONIJI NA METINOM BRDU U 2023. (FOTO)

Treći požar na divljoj deponiji na Metinom Brdu u 2023. (FOTO)
Požari nisu ostali jedini problem meštana ovog dela Kragujevca. Divlje deponije su naizgled suzbijene - sa lokacije gde su sada zasađena stabla i gde je nakon požara uređivana zelena površina.

Međutim, neodgovorni žitelji Kragujevca sada ponovo prave nepropisnu deponiju, na lokaciji desno od pomenute ulice Raše Plaovića, u "visini" ulice Tihomira Vuksanovića, po stazi koja vodi ka drugoj padini Metinog Brda.


Juče smo ponovo zabeležili "viškove" iz domaćinstava, desetine kesa sa smećem, pocepano sedište iz automobila, plastične cevi, kese, kartone, šut... Vetar i životinje raznose to smeće na sve strane.

PRVI PRVI NA SKALI Briga i nebriga na Metinom Brdu 2Koliku god brigu pokazivali Kragujevčani koji se ponašaju odgovorno prema svom gradu, sa jedne strane, potpuna neodgovornost sa druge strane može da bude trajno suzbijena samo aktivnim učešćem organa vlasti, kako gradskih, tako i republičkih.

Jedno od rešenja, sve rasprostranjenije u Srbiji, jeste instaliranje video-nadzora na ovakvim lokacijama gde "povratnici" iznova ugrožavaju životnu sredinu i javno zdravlje - bez ikakvih posledica.

Član Gradskog veća zadužen za zaštitu i unapređenje životne sredine (danas Privremenog organa) Stefan Nikezić letos nam je potvrdio da Ministarstvo zaštite životne sredine procenjuje gde je moguće postaviti video nadzor, da je negde izvodljiv uz pomoć solarnih panela, kao i da će nas obavestiti kada sazna tačne lokacije za postavljanje video nadzora.

ARHIVA PPNS NIKEZIĆ: METINO BRDO U PLANU ZA UKLANJANJE DIVLJIH DEPONIJA; MINISTARSTVO ODLUČUJE O VIDEO NADZORU

Nikezić: Metino Brdo u planu za uklanjanje divljih deponija; Ministarstvo odlučuje o video nadzoru
Nadležno ministarstvo do danas nije predvidelo Metino Brdo za instaliranje video nadzora, a našem udruženju je uputilo dopis kojim smo obavešteni da je Grad 16. avgusta dostavio Ministarstvu "Zahtev za obezbeđivanje video nadzora na očišćenim lokacijama".

U nastavku piše: "Postavljanje predmetnog video nadzora na lokaciji grada Kragujevca (lokacija Metino brdo), obezbeđuje se sagledavanjem kriterijuma očuvanja zaštite životne sredine, po utvrđenim prioritetima lokacija, prema opredeljenim sredstvima za sufinasiranje realizacije projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2023. godini".

Odgovor prati i prilog - "Zahtev za obezbeđivanje video nadzora na očišćenim lokacijama", sa potpisom gradonačelnika Nikole Dašića. Navedene su tri lokacije koje su odabrane za postavljanje kamera:
  1. Bresnica, ul. Jovana Ristića, ispod nadvožnjaka
  2. Erdeč, gasna stanica i korito reke i
  3. Stanovo, ul. Branka Čopića, kod groblja
Grad je napomenuo da su sve lokacije u njegovom vlasništvu i da su sa obezbeđenim napajanjem električnom energijom.

Odgovor koji smo dobili potpisala je Sofija Pašić, šef Odseka za podršku jedinicama lokalne samouprave u oblasti zaštite životne sredine pri Odeljenju za saradnju sa jedinicama lokalnih samouprava u Sektoru za upravljanje životnom sredinom.

Na osnovu dopisa Ministarstva zaključujemo da video-nadzora na Metinom Brdu neće biti do narednog zahteva Grada. Do tada, očekivanja meštana su da će nadležni u gradu raditi na uklanjanju deponija i bar pokušajima kažnjavanja počinilaca. Doprinos PPNS ponovo će biti - prijava.

D. M. M. - PPNS


IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html