Četiri predloga za prvu dodelu priznanja ’Kragujevački slez’

Četiri predloga za prvu dodelu priznanja ’Kragujevački slez’

Na Javni poziv Prirodno-matematičkog fakulteta i udruženja PRVI PRVI NA SKALI za dostavljanje predloga za prvu dodelu godišnjeg priznanja u oblasti zaštite životne sredine – "Kragujevački slez", prispela su četiri predloga:

 1. predlog - neformalno udruženja građana "Viša sila"; podnosilac Aleksandar Krstić;
 2. predlog - Predškolska ustanova "Vrabac"; podnosilac Bojan Vlašković;
 3. predlog - novinar Miroslav Jovanović; podnosilac prof. dr Snežana Simić;
 4. predlog - OŠ "Jovan Popović"; podnosilac Snežana Vasić.
IZVOD IZ KANDIDATURA

Neformalno udruženje građana "Viša sila" unazad dve godine aktivno radi po pitanjima ekološkog osvešćivanja lokalnog stanovništva, unapređenja života u lokalnoj zajednici, kao i skretanja pažnje na lokalne probleme nadležnima.

Predškolska ustanova "Vrabac" je nominovana zbog rezultata vaspitno-obrazovnog rada u oblasti ekologije i podizanja ekološke svesti. "Vrabac" je učestvovao u više projekata za decu predškolskog i školskog uzrasta u Kragujevcu u 2022. godini.

Novinar Miroslava Jovanovića je autor serijala "Voda = život, očuvanje = budućnost" koji čini 17 obimnih, sveobuhvatnih tekstova objavljenih u "Kragujevačkim novinama" u periodu od 21. aprila do 29. decembra 2022. godine.

OŠ "Jovan Popović" kroz svoje aktivnosti pruža učenicima jedno od osnovnih prava deteta, a to je pravo na zdravu životnu sredinu, koje je osnov za ostvarivanje brojnih drugih prava deteta. Tim škole je sproveo više projekata u 2022. godini.

ODLUKA 20. MAJA, DODELA 27. MAJA

Odluka o dobitniku "Kragujevačkog sleza" biće objavljena na portalu udruženja PRVI PRVI NA SKALI i sajtu Ekologija Kragujevac 20. maja 2023. godine.

Odluku će doneti petočlani Žiri koji sačinjavaju:
 1. rukovodilac Botaničke bašte doc. dr Snežana Branković, predsednik Žirija;
 2. član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić, član Žirija;
 3. načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije mr Dragan Marinković, član Žirija;
 4. predstavnik kragujevačkog udruženja po pozivu Marija Simić Savić (UG Ekomar), član Žirija;
 5. predstavnik inicijatora nagrade Dejan Milošević (UG PRVI PRVI NA SKALI), član Žirija.
Predsednik Žirija uručiće priznanje dobitniku na svečanoj dodeli u Botaničkoj bašti 27. maja 2023. godine.

O PRIZNANJU

"Kragujevački slez" je priznanje pokrenuto sa ciljem da se podstiču zaštita i unapređenje životne sredine na teritoriji grada Kragujevca kroz isticanje svih subjekata koji aktivno učestvuju u očuvanju i zaštiti životne sredine.

"Kragujevački slez" se dodeljuje za delo ili aktivnost koja predstavlja najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u protekloj godini.

Kandidati za sticanje priznanja mogla su da budu fizička ili pravna lica koja imaju prebivalište odnosno sedište na teritoriji grada Kragujevca.

Priznanje se uručuje u obliku Povelje.

Pod dostignućem se podrazumevaju aktivnosti koje:
 • otvaraju ekološke probleme na teritoriji Kragujevca i donose njihova rešenja;
 • pokreću lokalnu zajednicu da uzme učešće u tim rešenjima i ostalim ekološkim akcijama, aktivno učestvuje u očuvanju i zaštiti životne sredine;
 • razvijaju ekološku svest i odgovornost kroz različite forme, kao što su specijalizovani sadržaji za RTV i internet glasila, knjige, naučni i stručni radovi, kao i vođenje ekoloških akcija, sprovođenje projekata, organizovanje predavanja, kulturno-umetničkih i sportskih sadržaja koji afirmišu zaštitu životne sredine i dr.

O KRAGUJEVAČKOM SLEZU

PRVI PRVI NA SKALI Uskoro Kragujevački slez Naturalis Althaea kragujevacensis Panč
Kragujevački slez (Althaea kragujevacensis Panč., Fl. Princ. Serb. 200, 1874) bio je lokalno endemična vrsta centralnog dela Srbije. Smatra se da je bila rasprostranjena na teritoriji Kragujevca – na Metinom brdu i između Vraćevšnice i Ljuljaka.

Vrsta je iščezla iz prirode. Kragujevački slez je zauvek nestao iz svetskog genofonda i pripada kategoriji globalano iščezlih taksona (EX), prema Crvenoj knjizi flore Srbije. Pretpostavlja se da je glavni uzrok iščezavanja širenje gradskog područja Kragujevca.

Vrsta je verovatno posedovala slična lekovita svojstva kao i običan slez, međutim, farmakološki nije bila ispitivana.

Iako podaci ukazuju da je kragujevački slez nekada gajen u botaničkoj bašti u Kopenhagenu i Botaničkoj bašti "Jevremovac" u Beogradu, posle opisivača, Josifa Pančića, vrsta više nikada nije pronađena (mesto publikovanja: Pančić, J. – "Flora Kneževine Srbije ili vaskularne biljke, koje u Srbiji divlje rastu") u Srbiji.

Najnovija istraživanja flore okoline Kragujevca potvrđuju da ovaj takson više ne raste na klasičnom nalazištu.

Inspirisani ovom jedinstvenom pojavom u zajednici kojoj pripadaju, kao i nagradom "Zeleni list" iz akcije Radio Beograda koja postoji od 1983. godine, čiji su dobitnici udruženje PRVI PRVI NA SKALI (za 2019) i Botanička bašta PMF-a (za 2021), u sadejstvu sa sugrađanima i Žirijem, pokretači "Kragujevačkog sleza" pronalaziće "vrstu" koja svojim dostignućima služi kao uzor u neprestanoj borbi za očuvanje i unapređenje životne sredine, a tako i javnog zdravlja.


IZ ARHIVE PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.
PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)
STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html