Dok je u Australiji tema nestanak radioaktivne kapsule Rio Tinta, u Srbiji Rio Sava pokreće ’Program održivog lokalnog razvoja’, sa novim direktorom umesto Vesne Prodanović

Dok je u Australiji tema nestanak radioaktivne kapsule Rio Tinta, u Srbiji Rio Sava pokreće ’Program održivog lokalnog razvoja’, sa novim direktorom umesto Vesne Prodanović

Australijske vlasti i dalje traže radioaktivnu kapsulu koja je nestala na putu od rudnika Rio Tinta u gradiću Njuman do glavnog grada Perta koji je dug 1.200 kilometara.

Vlasti Zapadne Australije su započele istragu da bi saznale kako je mala, ali potencijalno smrtonosna kapsula koja sadrži radioaktivni Cezijum-137, supstancu koja se koristi u rudarstvu, nestala tokom transporta iz rudnika Rio Tinta u skladište u Pertu, navode australijski mediji.

VIDEO: Radioactive capsule missing in WA - Sky News Australia, 27. 1. 2023.

Rio Tinto je saopštio da je angažovao stručnjake za radioaktivni materijal da „upakuju kapsulu i bezbedno je transportuju” u skladište i da im sve do 25. januara nije bilo saopšteno da je kapsula nestala, prenosi AP Australian, javlja Tanjug.

Kamion koji je prevozio opasni materijal u stovarište u Pertu je stigao na odredište još 12. januara, ali je nestanak kapsule prijavljen tek ove nedelje, prenosi Rojters.

„Izlaganje Cezijumu-137 može da izazove opekotine od radijacije ili mučninu”, saopštilo je Odeljenje za požare i vanredne situacije.

VIDEO: Radioactive capsule missing somewhere in Western Australia - 7News, 28. 1. 2023.

Šef zdravstvene organizacije Zapadne Australije Endrju Robertson je saopštio da dugotrajno izlaganje ovoj supstanci može da ima posledice na imunitet ljudi.

Cezijum-137 je radioaktivni izotop cezijuma sa periodom poluraspada od 30,2 godine, a do njegovog oslobađanja u prirodu dolazi upotrebom nuklearnog oružja, kao i u slučajevima nesreća u nuklearnim elektranama, zbog čega predstavlja veliki rizik za životnu sredinu, navodi Enciklopedija Britanika.

A composite image shows a map of WA shows the route where the capsule was lost. It also shows the size of capsule, which is about the size of a 10 cent coin.

Dopunska vesti

Sutradan je Rio Tinto uputio izvinjenje zbog gubitka ove visoko radioaktivne kapsule, a za koju se veruje da je nestala10. januara. Vlasti su i dalje u potrazi za opasnom supstancom Cezijum 137.

Kapsula je dimenzija osam milimetara sa šest milimetara. Izdato je upozorenje da bi mogla da se zaglavi u automobilskim gumama. Cezijum 137, koji se obično koristi u meračima radijacije, emituje opasne količine zračenja, javila je Beta.

Izvršni direktor rudarskog giganta Rio Tinto Sајmon Trot rekao je da kompanija veoma ozbiljno shvata incident i izvinio se što je izazvala zabrinutost javnosti.

- Prepoznajemo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog uzbune u zajednici zapadne Australije, kazao je Trot, preneo je Rojters.

Ilustracija: SBS
Izvor: Politika, 28. 1. 2023.


Istovremeno dok planetom kruže vesti o ovom najnovijem skandalu u poslovanju Rio Tinta, na srpskom izdanju sajta ove korporacije objavljena je vest pod naslovom "Mali grantovi za nove mogućnosti lokalne ekonomije".

Prenosimo sadržaj u celini.

"Rio Sava Exploration d.o.o. je više od dve decenije deo lokalnih zajednica Loznice i Krupanja. Za to vreme, kroz angažovanje i slušanje potreba lokalne zajednice, prepoznali smo značajan razvojni potencijal seoskog turizma, mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj sektora starih zanata.

Takođe smo razumeli i izazove tokom uspostavljanja novih poslovnih poduhvata. Kao deo naše posvećenosti ekonomskom razvoju lokalnih zajednica u kojima poslujemo, Rio Sava pokreće Program održivog lokalnog razvoja (SLDP). Program će direktno podržati razvoj postojećih preduzetničkih aktivnosti, osnivanje novih biznisa, podržati otvaranje novih radnih mesta i osnažiti samozapošljavanje.

U prvoj fazi biće dostupno 30 grantova, u ukupnom iznosu od 160.000 evra. Grantovi iz prve faze će biti otvoreni za prijave koje se odnose na preduzetništvo, seoski turizam i stare zanate, počev od 27. januara 2023. Program će biti proširen u martu 2023. sa dodatnih 10 grantova ukupne vrednosti od 55.000 evra. Postupak prijave, uslovi i proces evaluacije dostupni su na ovom linku.

Napomena: Ovaj program je uspostavljen kao deo stalne posvećenosti Rio Save da doprinese razvoju lokalne zajednice. Nastavljamo da poštujemo odluku Vlade Srbije iz januara 2022. i nastavljamo da poštujemo sve važeće zakone i ostale propise Srbije".

Na zasebnoj strani, objavljeno je da će prednost u bodovanju i rangiranju imati sledeće kategorije:

  • žene preduzetnice, preduzetnice koje se bave starim i tradicionalnim zanatima, vlasnice preduzetničkih radnji i mikro preduzeća i registrovanih seoskih turističkih gazdinstava;
  • mladi do 30 godina;
  • teže zapošljive kategorije stanovništva;
  • projekti koji se odnose na zaštitu životne sredine, proizvodnju obnovljive energije, smanjenje emisije štetnih gasova, itd.

Ovaj sadržaj još nije promovisan na društvenoj mreži Fejsbuk gde je na stranici "Projekat Jadar - Rio Tinto" poslednja objava od 5. oktobra prošle godine.

"Briga o lokalnom razvoju" u Srbiji nije i jedina novost sa kojom Rio Tinto, tj. ćerka firma Rio Sava, započinje poslovnu 2023. godinu.

Prema podacima državne Agencije za privredne registre (APR), ovo preduzeće rešenjem od 22. decembra 2022. godine ima promenjenog zakonskog zastupnika. Ime Vesne Prodanović je obrisano, a upisan je Colin Mackey, Australijanac koji sada obavlja funkciju direktora, a njegovo zastupanje je samostalno.

Zakonski zastupnici su još David Liewelyn, takođe iz Australije, i Marijanti Babić (1981).

Podsećamo, članovi osnivači Rio Save su britanske korporacije Rio Tinto Minerals Development Limited sa udelom od 70% i Rio Tinto Nominees Limited sa 30%.

Pretežna delatnost je 0891 - eksploatacija minerala, proizvodnja mineralnih đubriva i hemikalija.

Snimak ekrana: Sky News Australia; foto: The West
Obrada: Prviprvinaskali.comARHIVA PPNS

  • ŠTA JE ISTRAŽIVANO NA TERITORIJI KRAGUJEVCA?
  • KO JE BIO UKLJUČEN U ISTRAŽIVANJE LITIJUMA NA TERITORIJI KRAGUJEVCA?
  • ZVUČNA IMENA POVEZANA (I) SA RIO TINTOM
  • MOŽE LI KRAGUJEVAC STRATEŠKI DA SE (OD)BRANI OD ISTRAŽIVANJA LITIJUMA?
  • PRIMEDBE UDRUŽENJA PRVI PRVI NA SKALI KAO PREDPOZIV SUGRAĐANIMA

 LITIJUM ISTRAŽIVAN NA TERITORIJI KRAGUJEVCA OD 2011. DO 2015. 

Litijum istraživan na teritoriji Kragujevca od 2011. do 2015.IZ ARHIVE PPNS: "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE 

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html