Dostupnost ekološke (ne)pravde u Srbiji (VIDEO)

Dostupnost ekološke (ne)pravde u Srbiji (VIDEO)

Pravni aspekti borbe za ljudska prava građana i zdravu životnu sredinu u Srbiji u aktuelnim sudskim i upravim postupcima, bili su tema konferencije za novinare u organizaciji advokatske kancelarije Sretena Đorđevića.

Zbog toga što građani Srbije kontinuirano trpe posledice različitih zagađenja i povrede ljudskih prava, razgovor i izveštavanje javnosti o ovim pitanjima od javnog je značaja.

Teme o kojima se govorilo:

  • Tužbe građana Velikih Crljena protiv EPS- TE "Kolubara A" - dve godine od početka postupaka
  • Kompaniji Euro lithium Balkan oduzeta prava na primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na području istražnog područja Valjevo Sever - procena stanja
  • Kamenolom Gradina, Kosjerić - izveštaj o postupcima građana protiv izgradnje kamenoloma i SLAPP tužbe preduzeća Gradina Kamenolom doo protiv desetina meštana

Na konferenciji su govorili:

  • Sreten Đorđević, advokat
  • Predrag Džamić, advokat
Izvod

Kada bi se moglo desiti da rudarske kompanije krenu da napuštaju Srbiju?

- Onog momenta kada se promeni zakonski okvir, Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o eksproprijaciji, taj rudarsko-lobistički zakonodavni okvir koji uništava čitav sistem propisa u oblasti zaštite životne sredine i posledično zaštite ljudskih prava.

ARHIVA PPNS NALED, KANADA FOND, BREAKTHROUGH D.O.O - INICIJATORI UBRZANOG DONOŠENJA NOVOG ZAKONA O RUDARSTVU (2014)

Naled, Kanada Fond, Breakthrough d.o.o - inicijatori ubrzanog donošenja novog Zakona o rudarstvu (2014)
Zbog toga je bitno da građani Srbije budu svesni da ove kompanije u ovom momentu ni po koju cenu velikih finansijskih gubitaka ili bilo kakve druge žrtve neće napustiti Srbiju.

Zato se apeluje na donosioce političkih odluka da prepoznaju problem koji je nastao pre nekoliko godina i koji je zaokružen 2021. godine poslednjim promenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je omogućio neverovatno pogodne uslove za neselektivan razvoj rudarstva i geoloških istraživanja u Srbiji.

Paralelno sa tim, u Srbiji postoje samo tri rudarska inspektora koji se bave zasebnim oblastima inspekcijskog nadzora: jedan inspektor za podzemne vode, jedan za geološka istraživanja i jedan za čvrste stenske mase.

U takvim okolnostima najezde rudarskih kompanija i tako podešenog zakonskog okvira na štetu građana Srbije i zaštite životne sredine, a u korist rudarskih kompanija, nemoguće je očekivati da bi država Srbija preko nadležnih inspekcija mogla da vrši bilo kakvu, pa i minimalnu kontrolu rudarskih aktivnosti u najširem smislu.

Izveštaj agencije Beta
Đorđević: Rudarske kompanije ni po koju cenu neće napustiti Srbiju

Rudarske kompanije nemaju nameru da odu iz Srbije i biće ih sve više, a pravda i zakoni nisu na strani građana koji se bore za ljudska prava i zaštitu životne sredine, izjavio je danas advokat Sreten Đorđević.

Na konferenciji "Dostupnost ekološke (ne)pravde u Srbiji" u Beogradu, Đorđević je istakao da rudarske kompanije "ni po koju cenu", ni zbog finanijskih gubitaka ni oduzimanja dozvola, neće napustiti Srbiju.

"Ne treba se zavaravati da će rudarske kompanije koje se bave bilo kojom vrstom eksploatacije ili primenjenih geoloških istraživanja u postojećem pravnom okviru napustiti Srbiju. Mislim da će ih biti sve više", rekao je Đorđević.

Govoreći o planovima iskopavanja bora i litijuma u valjevskom basenu, Đorđević, pravni zastupnik pokreta građana "Marš sa Kolubare", podsetio je da su kompaniji Euro litijum Balkan oduzeta prava na primenjena geološka istraživanja bora i litijuma na području Valjevo Sever.

Ista kompanija je, međutim, pre nekoliko dana saopštila da želi da se na tom istom području bavi primenjenim geološkim istraživanjima geotermalnih potencijala valjevskog kraja.

"Mislim da je to zapravo simulacija želje za istraživanjem geotermalnih potencijala iza koje bi mogla da stoji želja kompanije da se na bilo koji način, nekim novim rešenjem, zadrži na tom istražnom području i ne dozvoli drugoj kompaniji da uđe na njeno mesto", rekao je Đorđević.

Iako kompanija Euro litijum Balkan već nekoliko godina posluje s ogromnim gubicima, koji su 2021. iznosili 2,9 miliona evra, Đorđević je rekao da ta kompanija u svoju vlasničku strukturu ugrađuje druge kompanije iza koje stoje investicioni fondovi.

Naime, kompanija Euro litijum Kanada je 2021. zaključila ugovor o založnom pravu sa Litijum rojalti korporejšn iz Kanade tako što je na ime potraživanja te kompanije u zalogu dala 10% vlasništva Euro litijum Balkan.

Iza kompanije Litijum rojalti korporejšn stoji investicioni fond Varat kepital advajsors (Waratah Capital Advisors Ltd) koja upravlja imovinom od oko četiri miljarde dolara.

"Ugroženim građanima sa područja Valjeva treba reći da ništa nije gotovo. Interesi rudarskog sektora su toliko jaki da će po cenu gubitaka dozvola i konstantnog poslovanja sa gubicima po svaku cenu želeti da ostanu na ovom području", rekao je Đorđević.

Da bi rudarske kompanije napustile Srbiju, prema njegovim rečima, moraju da se promene Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, Zakon o eksproprijaciji i ceo "rudarski lobistički zakonodavni okvir koji uništava čitav sistem propisa u oblasti zaštite životne sredine i posledično zaštite ljudskih prava".

Đorđević je napomenuo da u Srbiji, ne računajući Vojvodinu, postoje samo tri rudarska inspektora, jedan za oblast podzemnih voda, jedan za geološka istraživanja i jedan za čvrste stenske mase.

On je kazao da su građani demoralisani i destimulisani da se bore za svoja prava, zato što sudski postupci dugo traju, troškovi su ogromni i nepredvidivi i u navjećem broju slučajeva postoji ogromna disproporcija između tužioca i tuženog, a sve češće su izloženi i strateškim tužbama protiv učeša javnosti (SLAPP tužbe).

"U svim ovim postupcima gde se građani bore za zaštitu ljudskih prava i zaštitu životne sredine tas pravde je na drastičan način nagnut na drugu stranu, stranu investitora, jer na toj strani preteže faktor državne uprave i zato postoji tako velika neravnopravnost, kao i u ekonomskim moćima jedne i druge strane", rekao je Đorđević .

On je napomeno da zakon ne prepoznaje mogućnost oslobađanja od sudskih troškova u postupcima s elementima zaštite životne sredine što bi, prema njegovom mišljenju, bilo opravdano jer se ne radi o partikularnim ličnim interesima, nego o zaštiti kolektivnih interesa.

Đorđević je takođe ukazao da se pravni sistem Srbije u oblasti građanskih prava nije promenio već 50 godina, kao i da se u nacrtu novog Građanskog zakonika nijedna odredba ne odnosi na postupke s elementom zaštite životne sredine ili naknade štete u toj oblasti.

"Izgleda da budući donosioci zakona nisu prepoznali oblast prava zaštite životne sredine u građansko-pravnom smislu, što je nedopustivo jer se ekološki problemi uvećavaju geometrijskom progresijom", rekao je Đorđević i dodao da se u međuvremenu zakoni u oblasti rudarstva razvijaju na štetu interesa građana.

VIDEO (1:06:00)


Izvor: Medija centar 


ARHIVA PPNS VLADA USVOJILA PROGRAM ZAŠTITE VAZDUHA DO 2030.

Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka.

Uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5:

  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762


Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030.

"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html