EFJ: Pretnje smrću Dragojlu Blagojeviću su primer pritisaka sa kojima se suočavaju ekološki novinari u Evropi

EFJ: Pretnje smrću Dragojlu Blagojeviću su primer pritisaka sa kojima se suočavaju ekološki novinari u Evropi

Evropska federacija novinara (EFJ) je, osvrnuvši se na prošlogodišnji izveštaj Evropskog centra za slobodu štampe (ECPMF), podsetila na pretnje smrću koje je prošle godine preko telefona dobio urednik „Drvotehnike“ Dragojlo Blagojević i istakla da je 18 novinara u Evropi koji se bave ekološkim temama prošle godine bilo izloženo pritiscima i tužbama.


"Nema PLANete B" (Foto: Pexels)

„Evropska federacija novinara (EFJ) zabrinuta je zbog rizika povezanih sa klimatskim novinarstvom širom Evrope i podseća na neophodnost da mediji pokrivaju aktuelna ekološka i socijalna pitanja“, navodi se u saopštenju EFJ-a.

EFJ traži od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne mere kako bi novinari i medijski radnici koji izveštavaju o ekološkim temama mogli da rade u najboljim mogućim uslovima i izveštavaju tačno o klimatskim promenama.

„Moramo da osiguramo da novinari koji izveštavaju o ekološkim i klimatskim pričama mogu da rade bezbedno i slobodno“, rekao je generalni sekretar EFJ Rikardo Guieres i dodao da je garantovanje bezbednosti ekoloških novinara i poštovanje njihovih zakonskih prava neophodno da bismo razumeli ekološke probleme sa kojima se suočavamo.

Podsetimo, Dragojla Blagojevića je jula prošle godine oko ponoći telefonom zvao čovek i poručio mu da će uskoro umreti.

Dragojlo Blagojević (foto: snimak ekrana Drvotehnike)

Dragojlo Blagojević (foto: snimak ekrana Drvotehnike) Dragojlo Blagojević (foto: snimak ekrana Drvotehnike)

“Dragojlo, ti si? Je l’ to onaj pokojni, što je umro pre godinu. A nije, nije, tek će umreti”, rekao je nepoznati muški glas preko telefona, koji se predstavio kao Stanko Vasić.

Blagojević je prethodno rekao za UNS da je siguran da to nije njegovo pravo ime i da pretpostavlja da je pretnja povezana sa njegovim radom.

Urednik „Drvotehnike“ je slučaj prijavio Trećem osnovnom tužilaštvu, od koga je dobio rešenje da se odbacuje krivična prijava jer preteći poziv koji je prijavio ne postoji u evidenciji.

Blagojević je na ovu odluku tužilaštva uložio prigovor početkom septembra, koji je Više javno tužilaštvo mesec dana kasnije usvojilo, a zatim je utvrđeno da je poziv oko ponoći ipak zabeležen. Na ovo su reagovala udruženja novinara i Stalna radna grupa za bezbednost novinara, a istraga ove pretnje još traje.

Novinarske organizacije su, kako ističu iz EFJ-a, svedoci nerazumevanja novinara koji se bave klimatskim i ekološkim temama i onemogućavanja njihovog rada od strane kompanija i bezbednosnih struktura.


Foto: Daniel Leal/AFP

Izveštavanje sa ekoloških akcija i protesta je otežano jer policija nekada ne razlikuje aktiviste i novinare, navode iz EFJ-a. U izveštaju ECPMF-a je zabeleženo nekoliko slučajeva hapšenja i privođenja novinara kao aktivista, a ističe se i presuda kojom su novinari francuskog Reportera osuđeni zbog izveštavanja o ekološkim protestima.

Inače, EFJ je potpisao Povelju o unapređenim novinarskim praksama za bolje izveštavanje o ekološkim i ekološkim vanrednim situacijama.

Autor: A. N.
Izvor: UNS 

IZ ARHIVE PPNS: "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE 

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html