Ekostaža: Protest prebrojavanja - 4. decembar 2022.

Ekostaža: Protest prebrojavanja - 4. decembar 2022.

Neformalna grupa građana Eko straža saopštava da se trogodišnja borba za bezopasan vazduh nastavlja organizovanjem "Protesta prebrojavanja" koji je zakazan u Beogradu pored Starog savskog mosta za nedelju 4. decembar u "pet do dvanaest".

- Ukoliko nas se skupi 30.000 znaćemo da imamo dovoljno jaku kritičnu masu za radikalizaciju i šest dana kasnije zatvorićemo pet beogradskih mostova, najavljuje Eko straža.

Dalje u pozivu "eko stražara" piše:

- Sada je pravo vreme da vidimo koliko nas ima. Nemojte se bojati jer sigurnost je upravo u brojevima. Molimo sve privatnike koji imaju zaposlene koji rade nedeljom da ih puste na dva sata da dođu na protest. Pozovite prijatelje, rodbinu, kolege i poznanike da se pridruže i da se izborimo za nešto što je javni interes preko šest miliona građana - da dišemo vazduh koji nije opasan za disanje. Podelite sliku preko viber i whatsapp grupa. Za koji dan ćemo napraviti verziju brošure za štampanje i okačiti radne fajlove, pa možete poziv samoinicijativno odštampati i podeliti po komšiluku ili gde već želite.

Eko straža ukazuje da je odmah po najavi radikalizacije premijerka Ana Brnabić najavila novu radnu grupu protiv zagađenja iako već postoji, a za tri godine se sastala jedanput. To je siguran znak da oni rade samo pod pritiskom i da se boje mase - uverena je ova grpa građana.

Eko straža podseća na zahteve koji su dostavljeni na tri adrese državnih organa:

  • "od predsednika Vlade - da poštuje ustav i zakone koje su sami propisali, da prestanu da obmanjuju narod kako zagađenja nema jer ih sopstvena agencija za monitoring u tome demantuje. Tražimo da vlada usvoji trenutne planove kvaliteta vazduha, obaveštava adekvatno javnost o trenucima povišenih koncentracija i da napravi jasnu strategiju. Hoćemo svakih mesec dana da obaveste javnost o tome šta je urađeno za period od prethodnih mesec dana, a ukoliko mi kao javnost nismo zadovoljni, neko mora snositi odgovornost.
  • od javnog tužioca - da uspostavi sistem sankcionisanja zagađivača organizovanjem sudstva i koordinacijom sa ostalim institucijama. Da ukoliko postoje administrativne poteškoće da se zagađivači procesuiraju, pronađe rešenje sa ostatkom donosilaca odluka kako bi se svi zagađivači adekvatno sankcionisali, tačnije da obezbedi postulat iz zakona: "zagađivač ili njegov pravni sledbenik obavezan je da otkloni uzrok zagađenja i posledice direktnog ili indirektnog zagađenja životne sredine"
  • od predsednika Republike Srbije tražimo da se u skladu sa svojim nadležnostima ne meša i ne opstruira građane u borbi za javni interes".

Eko straža u međuvremenu upućuje javnost na specijalni izveštaj Ujedinjenih nacija o "žrtvovanim zonama" - 50 najzagađenijih mesta na planeti. Bor je pod rednim brojem 22. 

PRILOG: UN Special - Sacrifice Zones (50 of the most polluted places on Earth)

ARHIVA PPNS SEOS IZ KAMPA ISPRED VLADE: NEĆEMO RUDNIKE, NEMA ODUSTAJANJA (VIDEO)

SEOS iz kampa ispred Vlade: Nećemo rudnike, nema odustajanja (VIDEO)



ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html