SEOS iz kampa ispred Vlade: Nećemo rudnike, nema odustajanja (VIDEO)

SEOS iz kampa ispred Vlade: Nećemo rudnike, nema odustajanja (VIDEO)

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

SEOS je u nedelju popodne započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima, zbog toga što je povodom narodne inicijave za zabranu ekstrakcije litijuma i bora prekršen Zakon o referendumu i Ustav Srbije, kako ističu aktivisti. Protest će trajati do ispunjenja zahteva, ističu u SEOS-u.

VIDEO: BLOKIRAN SAOBRAĆAJ KOD VLADE SRBIJE

Godinu dana nakon prve blokade protiv ekspolatacije litijuma, ekološki aktivisti su ponovo zauzeli radikalniji oblik građanske neposlušnosti i izašli na blokadu saobraćajnica. SEOS je blokirao raskrisnicu ispred zgrade Vlade Srbije.

SEOS traži ostavku predsednika Republike Srbije, ostavku Vlade Srbije, raspuštanje Narodne skupštine i oslobađanje Javnog servisa Srbije.

Ekološki aktivisti blokadom najavljuju dalji pritisak na vladajuću koaliciju. Organizatori su pozvali građane da se ne razilaze sa protesta dok se ne ispune svi zahtevi. Najavljen je i dolazak poljoprivrednika koji će se pridružiti protestu.

Nakon poslednjih izjava predstavnika vlasti i kompanije Rio Sava jasno da je “narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar”, naveli su organizatori protesta.

ARHIVA PPNS KO SVE IMA ISTRAŽNA PRAVA I KOJE RUDE ISTRAŽUJE U SRBIJI?

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?
Pre četiri meseca SEOS podneo zahteve da kompanija Rio Tinto odmah ide iz zemlje i da se usvoji Narodna inicijativa o trajnoj zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

Takođe, traženo je da se raskinu svi kupoprodajni ugovori koji su napravljeni sa Rio Tintom, posle uredbe o ukidanju projekta jadar i da se zaustavi prodaja zemlje, da se povade cevi sa istražnih bušotina.

Narodnu inicijativu za zabranu istraživanja i eksploatacije litijuma i bora potpisalo je oko 38 hiljada građana, ali još uvek nije došla na dnevni red u Skupštini Srbije, čime je prekršen Zakon o referendumu i Ustav Srbije.

Vlast je imala savim dovoljno vremena da razmotri i ispuni zahteve koji su aktivisti SEOS-a u poslednjih godinu dana podneli, ali oni to nisu učinili.

Dok su aktivisti na barikadama već više od godinu dana, vlast je izdala još 178 istražnih dozvola, da „buše što je naše“, rekla Marijana Trbović Petković iz SEOS-a.

Savez ekoloških organizacija Srbije čini šest organizacija, iz mesta koja su direktno ugrožena iskopavanjem litijuma, kako sami napominju.

SEOS čine udruženja: Ne damo Jadar, Za čist Kosjerić, Zaštitimo Dobrinju i okolinu, Suvoborska greda, nEko brine za Levač i Eko brigada Jagodina.

SNIMAK PROTESTA (0:50:41) 

"Izglasajte zakon o trajnoj zabrani i mi ćemo biti mirni".

"Mi ostajemo ovde na ovoj raskrsnici do daljnjega. Ko god može neka dođe - mi smo tu, nema nazad. Živela Srbija!"


VIDEO: UŽIVO ISPRED VLADE


(RE)KONSTRUKCIJA: "DA SMO HTELI DA BUDEMO PLAĆENI, DOVOLJAN BI BIO RIO TINTO"

Lider pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović izjavio je da predsednik Aleksandar Vučić “kuva javno mnjenje” da bi promenio stav građana prema rudniku litijuma, dodavši da Vučić u javnost “uvek prvo pušta razne Krstiće, Mitroviće, Mariće”, jer nema hrabrosti da stane iza stava.

“On sada pokušava javno mnjenje da skuva, prema istraživanjima koje smo radili ni njegovo biračko telo nije za ovu temu”, rekao je Manojlović u emisiji (Re)konstrukcija na N1.

Marijana Petković iz udruženja “Ne damo Jadar” odbacila je optužbe provladinih medija da su aktivisti koji se bore protiv izgradnje rudnika litijuma “strani plaćenici”.

“Da smo hteli da budemo plaćeni, pa dovoljan bi bio Rio Tinto”, rekla je Petković.

Profesorka hemije Nada Bakić izjavila je da nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nije izjavila ništa novo u odnosu na prethodnicu.

Istakla je da je do zagađenja došlo još kad su se radile istražne bušotine i da je analiza pokazala da je u vodi bila prevelika koncentracija kalijum permanganata, što je , kako je kazala, ukazivalo na visoku koncentraciju kancerogenih organiskih materija.

“Ako se rudnik otvori ovde nam života nema, svi treba da idu”, rekla je Bakić.


Izvori: Balkan Green Energy News; DanasGlas javnost, Media Group 011 - VIDEO; N1, 27. 11. 2022. 
ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html