EU planira ’domaće snabdevanje’ litijumom, da ne zavisi od Kine

EU planira ’domaće snabdevanje’ litijumom, da ne zavisi od Kine

Pregovarači vlada EU i Evropski parlamenta postigli su 13. novembra dogovor o ciljevima za domaće snabdevanje kritičnim mineralima kao što su litijum i nikl, kako bi se smanjilo oslanjanje na treće zemlje, odnosno Kinu.

Evropska komisija je u martu predložila Zakon o kritičnim sirovinama, centralni deo planova EU za smanjenje zavisnosti bloka od Kine i drugih zemalja u vezi sa uvozom kritičnih metala kao što su metali potrebni za proizvodnju čistih tehnoloških proizvoda – poput litijuma i nikla.

U predlogu se navodi da bi Evropska unija trebalo da izdvoji deset odsto, reciklira 15 i preradi 40 odsto svojih godišnjih potreba do 2030. godine za 16 "strateških sirovina".

ARHIVA PPNS APEL EVROPSKOM PARLAMENTU: PRESTANITE DA PRODAJETE LJUDE I PRIRODU RUDARSKIM KOMPANIJAMA!

Apel Evropskom parlamentu: Prestanite da prodajete ljude i prirodu rudarskim kompanijama!
Evropski parlament i Savet EU, institucija koja predstavlja zemlje članice EU, morali su da se dogovore oko zajedničkog teksta. Oni su to uradili u ponedeljak, rekle su stranke sa obe strane, otvarajući put da zakon stupi na snagu početkom 2024.

Cilj zakona je da nijedna treća zemlja ne sme da obezbedi više od 65 odsto bilo koje strateške sirovine, koja, osim vaedenih, takođe uključuje kobalt, bakar, magnezijum i titanijum.

On postavlja vremenska ograničenja za davanje dozvola za strateške projekte rudarstva, recikliranja i prerade i zahteva od velikih kompanija kojima su potrebni strateški materijali u ključnim tehnologijama da vrše redovne procene rizika svojih lanaca snabdevanja.

Takođe ima odredbe dizajnirane za umerenu potrošnju.

ARHIVA PPNS EU I SIROVINE: KAD "ZELENA RESTRUKTURALIZACIJA" POSTANE CRNA TRANSFORMACIJA

EU i sirovine: Kad ’zelena restrukturalizacija’ postane crna transformacija
"Sporazum je nacrt industrijske politike za bezbedno i održivo snabdevanje sirovinama u Evropi", rekla je Nikola Bir, nemačka liberalna poslanikca u Evropskom parlamentu, koja je vodeći govornik u predmetu Evropskog parlamenta.

"Uz ciljane ekonomske podsticaje, stvaramo sigurnost u planiranju projekata za privatne investitore – kroz jedinstvene odredbe za kompanije i brze i jednostavne procedure autorizacije sa jasnim rokovima za nacionalne vlasti. Ovo će podstaći rudarstvo, preradu i reciklažu u Evropi", rekla je ona u saopštenju.

Politički sporazum sada treba da budu formalno odobreni i od strane Parlamenta i Saveta da bi postao zakon – proces koji je obično pečat. On će biti stavljen na glasanje u parlamentarnom odboru za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) 7. decembra.

ARHIVA PPNS EVROPSKA KOMISIJA ZA DEMOSTAT: SA VLADOM SRBIJE POTPISANA PISMA O NAMERAMA O KRITIČNIM SIROVINAMA, GDE JE I LITIJUM

Evropska komisija za Demostat: Sa Vladom Srbije potpisana pisma o namerama o kritičnim sirovinama, gde je i litijum
Viši cilj reciklaže

Prema novom standardu koji su dogovorili pregovarači, EU će imati za cilj da reciklira najmanje 25 odsto svoje godišnje potrošnje strateških sirovina do 2030. godine – u odnosu na 15 odsto u prvobitnom predlogu Komisije.

Cilj reciklaže će se zasnivati na materijalima prikupljenim iz potrošačkog otpada, a ne na godišnjoj potrošnji EU, što je promena u metodi obračuna koju će Evropska komisija obrazložiti u aktu o sprovođenju koji će biti usvojen 2027. Ispunjavanje cilja neće biti pravno obavezujuća obaveza za zemlje EU.

Pregovarači su se takođe dogovorili da se na listu strateških sirovina doda aluminijum, kao i sintetički grafit. Prirodni grafit je već bio na listi.

Ovo poslednje uključivanje odražava plan Kine da pooštri kontrolu izvoza grafita. Kina prerađuje preko 90 odsto svetskog grafita u materijal koji se koristi u skoro svim anodama električnih vozila, negativno naelektrisanom delu baterije.

"Bez akcije, Evropa rizikuje nestašicu snabdevanja i neželjenu zavisnost", rekao je Tijeri Breton, evropski komesar za unutrašnje tržište.

Novi zakon će takođe osigurati "najviše ekološke i socijalne standarde", dodao je on u saopštenju, rekavši da će Komisija sada "raditi sa članicama EU na identifikaciji strateških projekata koji će imati koristi od kraćih i efikasnijih procedura za izdavanje dozvola i lakšeg pristupa finansijama ".

ARHIVA PPNS PROIZVODNJA LITIJUMA U SRBIJI JE IZVESNA - PREMA PREDLOZIMA VLASTI (INEKP) I DELA OPOZICIJE (ZAKONI U PROCEDURI OD 4. APRILA)?

Proizvodnja litijuma u Srbiji je izvesna - prema predlozima vlasti (INEKP) i dela opozicije (zakoni u proceduri od 4. aprila)?
EU spremna da finansira proizvodnju litijuma u Kazahstanu

Evropska unija spremna je da finansijski podrži nacionalnu rudarsku kompaniju Kazahstana Tau-Ken Samruk, u projektu eksploatacije litijuma i procesuiranje tungstena, objavio je Moris Šefčović, zamenik predsednika Evropske komisije tokom EU—Kazahstan poslovnog foruma koji se održava u Briselu,(13-17. novembra), prenele su agencije.

Od 34 kritične rude i retkih minerala na listi EU, Kazahstan proizvodi 18, istakao je Kanat Šarlapajev, ministar industrije i građevine te centralnoazijske države. Među njima su: bizmut, galijum, retke zemlje, silicijum, vanadijum, tungsten, tantalijum, litijum, indijum...“ Kritični, retki minerali i rude su osnova za novo poglavlje saradnje EU i Kazahstana“, ocenio je ministar Šarlapajev, prenosi „Astana tajms“.

„Kazahstan nije samo bogat mineralima, mi smo pouzdan partner za EU, posebno doprinoseći njenoj energetskoj bezbednosti kroz snabdevanje naftom i nuklearnom energetskom sektoru preko snabdevanja uranijumom“, dodao je Šarlapajev. Kad je reč o uranijumu, njegova tražnja je povezana sa razvojem nuklearne industrije, posebno sa razvojem modularnih reaktora umesto klasičnih nuklearnih elektrana, naglasio je.

Visoki zvaničnik Kazahstana je istovremeno posebno skrenuo pažnju i na napore za dalje unapređenje eksploatacije bakra. Kazahstan je inače deseti svetski proizvođač bakra.

Foto: The Parliament Magazine
Izvori: Euractiv, Politika, 14. i 15. 11. 2023. 


IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html