Gde su naši potpisi - protest SEOS-a ispred Skupštine 18. maja (18:00)

Gde su naši potpisi - protest SEOS-a ispred Skupštine 18. maja (18:00)

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) najavio je protest "Gde su naši potpisi?" ispred Narodne skupštine za četvrtak 18. maj od 18 časova.

Povod za okupljanje je ignorisanje Narodne skupštine, kao najvišeg predstavničkog tela i nosioca ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srbiji, Narodne inicijative sa 38 hiljada potpisa za izmenu i dopunu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima kojim bi se zabranili istraživanje, eksploatacija i prerada bora i litijuma na teritoriji Republike Srbije.

Слика може припадати текст који гласи „гдо наши полйиси четвртак 18. Maj 18 сати народна скупштина“

Narodna skupština protiv Narodne inicijative?

Potpisi su dostavljeni pre godinu dana, a "Narodna skupština je pregazila sve rokove Zakona koji je sama jednoglasno donela i nije stavila inicijativu na dnevni red", ističe SEOS, i pita:

  • Zašto ne smeju da se izjasne o pretvaranju Srbije u rudarsku koloniju?
  • Kako najviše zakonodavno telo gazi Zakon?
  • Gde su naši potpisi?

SEOS poručuje celokupnoj javnosti da već godinu dana traži da se njegova volja i Zakon poštuju, da neće odustati, ponavlja da "rudnika neće biti" i podvlači - "potpisani nisu otpisani".

SEOS je nedavno podsetio da je pre dve godine održan prvi protest u Gornjoj Dobrinji povodom početka istražnog perioda za primenjena geološka istraživanja litijuma i bora za područja u opštinama Rekovac, Požega, Gornji Milanovac, Jagodina i Kosjerić.

Слика може припадати гужва
- Istražna prava, o kojima stanovništvo nije bilo obavešteno, je dobila kompanija Balkan majning end minerals (tako se trenutno zovu, menjali su imena nekoliko puta) u trajanju od tri godine. Na protestu je bilo oko hiljadu ljudi iz svih ugroženih područja, podseća SEOS.

SEOS u međuvremenu

Lokalna udruženja su napravila krovno udruženje SEOS, zajedno sa udruženjem "Ne damo Jadar". Izveden je veliki broj akcija i pružen ozbiljan otpor kompanijama i njihovim domaćim promoterima. Od tada nigde više nije izvršena ni jedna bušotina, a projekat Jadar je zvanično stopiran na papiru, mada na žalost u praksi to izgleda i nije tako, konstatuje SEOS.

ARHIVA PPNS VLADA UKINULA PROSTORNI PLAN ZA JADAR

Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
- SEOS je, osim toga, ostvario i čvrstu, ljudsku i prijateljsku saradnju sa mnogim udruženjima širom Srbije koja se bore sa sličnim problemima. Obeležen je ovaj jubilej zajedničke borbe. Predstavnici svih udruženja su se sastali u Gornjoj Dobrinji i potvrdili da sloga, solidarnost i neodustajanje jedino mogu spasiti ovu zemlju statusa rudarske kolonije, bila je jednodušna poruka članica SEOS-a.

Sada predstoji naredna godišnjica i ponovno okupljanje oko Narodne inicijative u čijoj je srži dodavanje Člana 4a u Zakon koji glasi:

"Zabranjuju se primenjena geološka istraživanja, eksploatacija i prerada rude bora i litijuma u Republici Srbiji.

Zabrana iz stava 1. ovog člana primenjuje se danom stupanja na snagu ovog zakon.

Odobrenja za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacija i prerada rude bora i litijuma, važeća na dan stupanja na snagu ovog zakona, ne mogu se produžiti".

Predlog je podneo inicijalni odbor, a potpisali su članovi IO: Savo Manojlović, Beograd (predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti), Zlatko Kokanović, Loznica (potpredsednik Ne damo Jadar), Ljiljana Bralović, Pranjani, Gornji Milanovac (predsednik Suvoborske grede), Marina Pavlica, Beograd (izvršna direktorka Kreni-promeni) i Kristina Urošević, Kraljevo.

Kompletan tekst Narodne inicijative i Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima u prilozima PPNS:

TEKST NARODNE INICIJATIVE



ZAKON O RUDARSTVU I GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA


SEOS Narodnom inicijativom i celokupnim delovanje primenjuje Ustav Republike Srbije u čijem Članu 74. piše:

"Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu".

Uz to, SEOS postupa i u duhu Arhuska konvencija o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine, koja "predstavlja jedan od najnaprednijih međunarodnih ugovora koji se tiču životne sredine, definiše pravac održivog razvoja i jača osnovne demokratske principe". Republika Srbija je potpisnica ovog međunarodnog dokumenta, a 2011. godine usvojila je Strategiju za primenu Arhuske konvencije.

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), sa vodiljom "Znamo da ne damo", osnovan je 30. oktobra 2021. godine u Dobrinji kao krovna organizacija udruženja "okrenutih, pre svega, borbi protiv eksploatacije i prerade litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata, ali i svih drugih prljavih tehnologija i rudarstva opasnog po zemlju, vodu, vazduh i ukupni biodiverzitet".

Osnovan Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS)

IZ ARHIVE PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (VIDEO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html