Grad prihvatio predlog PPNS - u 2023. uvećava sredstva za programe zaštite životne sredine

Grad prihvatio predlog PPNS - u 2023. uvećava sredstva za programe zaštite životne sredine

Grad Kragujevac prihvatio je predlog udruženja PRVI PRVI NA SKALI (PPNS) da se u 2023. godini uvećavaju sredstva iz budžeta namenjena za sufinasiranje programa zaštite životne sredine (ZŽS).

Ovo je za sajt Pressek potvrdio Nenad Stanišić, član gradskog veća zadužen za finansije.

- Imali smo predlog jednog udruženja da se uvećaju sredstva za programe zaštite životne sredine. Prošle godine je za taj konkurs bilo predviđeno 2,5 miliona dinara. Predlog je bio da se ta sredstva uvećaju za najmanje 20 odsto. Predlog smo usvojili te će za konkurs 2023. biti izdvojeno tri miliona dinara, kazao je Stanišić.

Shodno pozivu Grada Kragujevca povodom Javne rasprave o Nacrtu Odluke o budžetu grada Kragujevca za 2023. godinu, PPNS je 26. oktobra dostavio predlog i prateće sugestije koje se odnosile na Nacrt i Obrazloženje Odluke u oblasti ZŽS.

Predlog

PPNS je predložio uvećanje planiranih sredstava za realizaciju projekata/programa udruženja u oblasti ZŽS na teritoriji grada Kragujevca za 2023. godinu za najmanje 20%, umesto upisanih 2.500.000 dinara - bar 3.000.000 dinara.

Obrazloženje I

U Godišnjim planovima javnih konkursa grada Kragujevca za 2020, 2021. i 2022. godinu Grad Kragujevac je predviđao 1.500.000, 2.000.000, odnosno 2.500.000 dinara za oblast ZŽS. Usvajanjem predloga bio bi nastavljen trend godišnjeg rasta sufinansiranja od 500.000 dinara. Uvećanjem sredstava bi veći broj udruženja bio motivisan da konkuriše, a takođe bi komisija mogla da uveća predložena sredstva za projekte i programe koji ispunjavaju kriterijume konkursa.

Ovo je predloženo nakon pomnog praćenja aktivnosti gradskih udruženja za potrebe sajta Ekologija Kragujevac koji sufinansira Grad, a na kojem se odvaja prostor za sufinansirana udruženja, ali i ostala koja na drugi način obezbeđuju budžet za sprovođenje svojih aktivnosti, a važe za posvedočene zaštitnike životne sredine. Predlog se oslanjao na broj udruženja čiji je projekat podržan od strane grada, a koji se pominje u Obrazloženju: "vrednost u baznoj godini 2021 - 12, očekivana vrednost 2022 - 17, ciljana vrednost 2023 - 17".

PPNS je istakao da je Planom razvoja Grada Kragujevca za period 2021-2031 ZŽS je jedan od prioriteta (IV), da je u SWOT analizi kao snaga naveden ojačan nevladin sektor u oblasti ZŽS, a kao jedna od slabosti nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju projekata. Uz to, u tom strateškom dokumentu piše da "stanovništvu nije dovoljno razvijena svest o javnom zdravlju i ZŽS, tj. o posledicama po zdravlje pojedinca i javno zdravlje usled neadekvatnog ponašanja prema životnoj sredini i radnoj okolini".

Bili su to dodatni motivi za upućivanje predloga, u očekivanju da će biti prihvaćen i time pružen doprinos daljoj realizaciji mera i ciljeva Plana razvoja našeg grada čija je vizija - Kragujevac "zeleni grad".

PRILOG: PLAN RAZVOJA GRADA KRAGUJEVCA ZA PERIOD 2021-2031


Sugestija

Povezano sa planiranjem i raspodelom sredstava, PPNS je ovom prilikom sugerisao da period raspisivanja javnog konkursa u oblasti ZŽS bude što je moguće ranije u januaru 2023. godine, kako bi trajanje odobrenih programa/projekata bilo bar 11 meseci (u praksi je to najviše deset meseci).

Obrazloženje II

PPNS smatra da najveći broj udruženja ne može da planira i sprovodi svoje aktivnost u dužem periodu tokom godine, a naročito izostaje delovanje krajem zime i tokom proleća. Tada je moguć intenzivan rad sa decom i mladima koji pohađaju osnovne i srednje škole, odnosno borave u predškolskim ustanovama, a kao ciljnoj grupi su im namenjeni edukativni programi i projekti.

U 2022. godini je jedino za "ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja" bio objavljen konkurs u prvom mesecu, za šta je Grad Kragujevac opredelio 10.000.000 dinara. Shodno gorenavedenom, PPNS je ocenio da bi u istom rangu trebalo da bude i oblast ZŽS.

Generalna sugestija

U Nacrtu Odluke "nevladine organizacije" se pominju u 13 navrata (u Obrazloženju četiri puta). S obzirom da Agencija za privredne registre prepoznaje udruženja (a ne NVO), za koja postoji i mogućnost pretraživanja, PPNS je sugerisao i da se u konačnu verziju dokumenta umesto "nevladine organizacije" unese pojam udruženja, u skladu sa Zakonom o udruženjima.

Inače, iz pomenutog članka Presseka saznajemo da će zahvaljujući predlozima i sugestijama građana budžet biti usmeren i na sređivanje prilaza Spomen-parku iz pravca naselja Bagremar, kao i za sanaciju sportskog terena u Pivarskom parku.

Pored toga, na predlog Šumadijskog centra za građanski aktivizam "Res publika", uvećava se i budžet za medijski konkurs. Prošle godine je izdvojeno 10 miliona dinara, predloženo je 15 miliona, a iznos će biti uvećan takođe za 20 odsto - na 12 miliona dinara, objasnio je Stanišić.

Kragujevčani su predlagali i da se asfaltiraju ulice, proširi vodovodna mreža, uvede javno osvetljenje..., što je prosleđeno Gradskoj upravi za komunalne delatnosti koja će početkom godine raditi plan sanacije i rekonstrukcije, objavio je Pressek

Foto: Pixabay
D. M . M. - PPNS
ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html