Građenje bez dozvole je krivično delo, osim ako ste Linglong

Građenje bez dozvole je krivično delo, osim ako ste Linglong

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je u decembru 2023. godine, nakon dve i po godine prikupljanja dokaza, odbacilo krivičnu prijavu Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podnetu protiv Linglonga zbog krivičnog dela - građenje bez građevinske dozvole. Tužilaštvo je svoju odluku obrazložilo zaključkom da je kompanija "imala nameru da podnese zahtev za izdavanje građevinske dozvole", saopštila je ova organizacija.

RERI je u junu 2021. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Zrenjaninu podneo krivičnu prijavu protiv osumnjičenih kompanije Linglong i Feng Vanga, kao odgovornog lica u kompaniji za navedeno krivično delo. RERI je uz krivičnu prijavu, a i u kasnijoj fazi postupaka, javnom tužilaštvu dostavljao opširnu, verodostojnu i relevantnu dokumentaciju i dokazni materijal, kojim se na nedvosmislen i jasan način dokazuje da je od Linglong gradio bez građevinske dozvole.

ARHIVA PPNS, 2019. FABRIKA GUMA NA PLODNOM TLU - EKOLOŠKI MASAKR ILI NACIONALNI INTERES? (VIDEO)

Fabrika guma na plodnom tlu - ekološki masakr ili nacionalni interes? (VIDEO)
Između ostalog, RERI je dostavio rešenje građevinskog inspektora, kojim je, nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora po zahtevu RERI-ja, Linglongu naloženo uklanjanje osam objekata za koje je utvrđeno da su izgrađeni bez građevinske dozvole.

Osnovno javno tužilaštvo u Zrenjaninu je rešenje o odbacivanju krivične prijave obrazložilo time da su okrivljeni imali nameru podnošenja zahteva za izdavanje građevinske dozvole, imajući u vidu da su ih u prethodnom periodu redovno pribavljali, te da samo kašnjenje u formalnom smislu podnošenju zahteva za izdavanje građevinske dozvole ne predstavlja postojanje namere kod okrivljenih za izvršenje predmetnog krivičnog dela, piše u saopštenju RERI-ja.

- Prvo pitanje koje je važno postaviti je koji su to dokazi koje postupajući javni tužilac prikuplja dve i po godine? Da li postoji i jedan racionalan razlog za prikupljanje dodatnih dokaza kada imate jasno utvrđeno činjenično stanje i to od strane inspekcije, dakle, jednog državnog organa, ukazuje Ljubica Vukcević, advokat RERI-ja.

Ona zaključuje:

- U slučaju da se prihvati argumentacija tužilaštva, u praksi bi se otvorila mogućnost da građenje bez građevinske dozvole bude dekriminalizovano, te da se, primera radi, investitorima koji za izgradnju stambenih komplekasa pribave građevinsku dozvolu, dozvoli izgradnja drugih stambenih komplekasa bez pribavljanja građevinske dozvole, iz razloga što pribavljanje građevinske dozvole za neke objekte, isključuje obavezu pribavljanja građevinske dozvole za druge objekte.

ARHIVA PPNS, 2021. ZAŠTO SU KOMPANIJE ZIĐIN I LINGLONG IZNAD ZAKONA SRBIJE

Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
Tužilaštvo po prirodi stvari treba da postupa u javnom interesu i da ga štiti – to je njegova osnovna svrha. Međutim, u konkretnom slučaju tužilaštvo na vrlo očigledan način zloupotrebljava svoja ovlašćenja, kako jedna privatna kompanija ne bi odgovarala i bila kažnjena.

RERI ističe činjenicu da u svim predmetima protiv Linglonga postupa isti javni tužilac, te da je, s obzirom na simptomatično (ne)postupanje u predmetima, podneo pritužbu na rad tog javnog tužioca. Pravosudni organi su i ovog puta potvrdili da, u situacijama kada je na strani okrivljenog kompanija koja realizuje projekat od "nacionalnog značaja", procesuiranje nezakonitog postupanja se propušta, te se kršenje propisa Republike Srbije na ovaj način javno i nedvosmisleno ohrabruje.

VIDEO: PRILOG INFORMERA (2:26)


ARHIVA PPNS O RIO TINTU I LITIJUMU: ĐEDOVIĆ, MANOJLOVIĆ, KOKANOVIĆ, MRDALJ, STAUSHOLM, GOLDMAN SAKS, TEPIĆ, ALIMPIĆ, JOVANOVIĆ, VASILJEVIĆ, RIO SAVA, RISTIĆ, ĐORĐEVIĆ, ĐURKOVIĆ, BOŽIĆ, SIMOVIĆ, KOSTIĆ, SIMONOVIĆ... 

O Rio Tintu i litijumu: Đedović, Manojlović, Kokanović, Mrdalj, Stausholm, Goldman Saks, Tepić, Alimpić, Jovanović, Vasiljević, Rio Sava, Ristić, Đorđević, Đurković, Božić, Simović, Kostić, Simonović...IZ ARHIVE  
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO) - EKSKLUZIVNO NA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html