Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine

Gradonačelnik G. Milanovca: Šta će istraživanjem biti ugroženo? EU Suvoborska greda: Moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine

Opština Gornji Milanovac: Saopštenja
Usvojen završni račun i najavljene velike investicije

...Odbornička grupa Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac je po drugi put podnela nepotpunu tačku Dnevnog reda, samo zato da bi je ekploatisali kroz medije, rekao je Dejan Kovačević predsednik opštine i dodao:

- Smatram neverovatnim da Milisav Mirković, koji je na čelu opštine bio šest godina, a pre toga trideset godina radio u opštini, ne zna kako se piše odluka.

gm

Upravo zbog toga, za sledeće zasedanje Skupštine Kovačević je najavio predlog odluke koji će se naći pred odbornicima, a odnosiće se na najavljena geološka istraživanja na području gornjomilanovačke opštine.

- Iako smatram da ovakva odluka možda nije ni potrebna, predložićemo je iz razloga što je sve preraslo u politikanstvo. Postavlja se pitanje: zbog čega neko pre dve godine kada je izdata dozvola za novo istraživanje na Rudniku, koje je radio Kontango, koji inače ekploatiše rude, nije postavio pitanje da li je to ekološki opravdano?

ARHIVA PPNS: MINISTARSTVO ODOBRILO ISTRAŽIVANJA PD JADAR LITIJUM NA PET PODRUČJA: REKOVAC, URSULE, SIOKOVAC, PRANJANI I DOBRINJA

- Zato što jako dobro posluju, dobri su prema lokalnoj zajednici, prema zaposlenima i niko nije postavio pitanje. Hoću da kažem da pitanja koja se danas postavljaju, jedino imaju politički razlog, ne postoje utemeljeni razlozi u struci zbog kojih bi bila postavljena. Takođe, u prethodnom periodu kada je rađen Plan generalne regulacije mogao je neko da u taj plan uvrsti rečenicu "zabranjena sva geološka itraživanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac", kaže Kovačević.

On kaže da se kroz razne teorije zavere provlači i priča da će doći neko da istražuje litijum, radiće se bušotine i to će izazvati katastrofu, odmah će se sve zagaditi. Do sada je hiljadu bušotina na teritoriji gornjomilanovačke opštine rađeno zbog arterijskih bunara, koje delom finansira država a delom lokalna samouprava. U najvećem broju slučajeva nije pronađena voda, pa su bunari zatrpani.

- Šta će istraživanjem biti ugroženo?

ARHIVA PPNS: BOR IZ PODZEMNIH VODA OSUŠIO DETELINU - POSLEDICE ISTRAŽIVANJA RIO TINTA

- Ne govorim sada o eksploataciji, već o istraživanjima. Eksploatacija je posebna tema o kojoj treba da se priča, sa jedne strane da se stavi dobit, a sa druge da vidimo da li postoji razlog da budemo zabrinuti. I to će delom tretirati naša skupštinska odluka, šta kada dođe do toga. Možda će se završiti na tome da u Pranjanima nema ništa. Možda na tome da na Rudniku ima zlata, što bih ja lično voleo, da iskoristimo prirodni resurs sa jedne strane, a sa druge da sačuvamo ekologiju i životnu sredinu, istakao je predsednik opštine i dodao:

- Odluka koju ćemo predložiti pokazaće kako se brine o zaštiti životne sredine, a i sve što ulažemo u opštini Gornji Milanovac govori u prilog tome da svakodnevno vodimo računa o sredini u kojoj živimo. Poput nove kotlarnice koja će biti na bio masu, obezbeđenog novca za prečišćač, 15 kanalizacija na seoskom području za koje smo završili projekte, zatim divlje deponije koje redovno uklanjamo, uprkos tome što JKP u svakom selu ima kontejnere, sve to govori da itekako brinemo o zaštiti životne sredine u opštini Gornji Milanovca, zaključio je Kovačević.

Izvor/foto: Opština Gornji Milanovac, 8. 6. 2021.


Ekološko udruženje "Suvoborska greda"
Otvoreno pismo predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću

Poštovani predsedniče Opštine Gornji Milanovac Dejane Kovačeviću,

Iako već neko vreme ne izlazimo iz domena pristojnosti i nastojimo da Vaše provokacije i uvrede upućene nama kao građanima gornjomilanovačke opštine ostavimo po strani, moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine koje ste širili kroz medije od kraja aprila do danas.

Dva su povoda za to:

1. Uprkos poslatim pozivima da dođete na ekološki naučno-informativni skup u Koštunićima, da uzmete učešće i iznesete svoj stav, niste došli ni Vi, ni predsednici mesnih zajednica, ni lokalni odbornici SO Gornji Milanovac iz redova Vaše stranke.

Ovde moramo napomenuti da upravo vi takvim postupcima stvarate iluziju da su skupovi koje organizujemo stranački. Pritom pokazujete da ste za naš problem krajnje nezainteresovani, kao i za mišljenje akademika i univerzitetskih profesora.

2. U poslednjem obraćanju povodom geoloških istraživanja i potencijalnog rudnika litijuma drznuli ste se čak i da ismevate mišljenje stručnjaka i da geološka istraživanja poredite sa iskopavanjem arteških bunara.

Pa počnimo!

VIDEO: Koštunići, 6. 6. 2021: Ljiljana Bralović

Zašto potencirate priču o tome da bilo ko od nas zlo koje nam preti naziva Rio Tintom kako bi uplašio narod? Da ste se odazvali na poziv koji Vam je uredno poslat kao predsedniku opštine, čuli biste da je pročitano rešenje (ono koje ste dobili, pa prikrili i negirali) sa sve nazivom te fantomske, bog zna čije i bog zna kakve kompanije "Jadar Lithium d. o. o." (registrovane na Čukarici, s ukupnim kapitalom od 10.000 dinara (prema sajtu APR), odnosno, kada pogledamo glavno predstavništvo, registrovane na nekoj adresi u Australiji koja se na zvaničnom sajtu te kompanije prilježno menja).

Međutim, budući da niste došli, niti da čujete stav stručnjaka i okupljenog naroda, niti da date svoj sud o svemu, obaveštavamo Vas da je naš stav po tom pitanju sledeći:

Nije nam ni najmanje bitno koja bi kompanija zatrovala i uništila našu zemlju, vodu, vazduh, poljoprivredu i stočarstvo, odnosno koja bi kompanija raselila (ili, kako se "stručno" kaže, "relocirala") nas, naša vekovna ognjišta, naše svetinje i groblja u kojima su kosti naših predaka. Zato ćemo se boriti protiv litijumske mafije (nazovimo stvari pravim imenom) kako god se ona predstavljala i gde god bila registrovana.

Kako reče jedan od govornika na našem skupu dr Dušan Stanojević: "Moja baba iz Prijevora je umela da kaže: ’Možda ne mogu da snesem jaje, ali mogu da prepoznam koje je mućak’".

Takođe nam nije važno ko koju člansku kartu nosi u džepu – ovo je pitanje časti i obraza, a ne političke (ili je bolje reći ideološke?) orijentacije. Morate imati u vidu da Vam se sve do sada ni u jednom trenutku nismo obratili kao članu vladajuće stranke, već isključivo kao predsedniku Opštine Gornji Milanovac koji bi trebalo da štiti interese građana.

Zato ćemo Vas podsetiti na ono što bi trebalo da bude opštepoznata činjenica: nisu građani tu zbog Vas, nego ste Vi tu zbog građana.

VIDEO: Koštunići, 6. 6. 2021: Prof. dr Ratko Ristić

Znamo da Vam ne služi na čast prikrivanje dokumenata (konkretno mislimo na rešenje Ministarstva rudarstva i energetike objavljeno 1. marta 2021. sa naznakom "Dostaviti: (…) 2. SO Gornji Milanovac"), kao ni izjava da se za sve što imamo da kažemo o rudnicima litijuma obratimo skupštinskom savezu koji za deset godina bude na vlasti u opštini. Da ne pominjemo onu izjavu da se niko neće brinuti za ekologiju kada Vaša stranka pobedi na izborima – tom izjavom ste, ako niste primetili, pljunuli sami sebi u lice i stavili svima do znanja da Vam ekologija nije ni na kraj pameti. Ali, kada smo već kod te izjave, moramo se dotaći još jedne iz istog teksta ("Kovačević o protestu na Rudniku: Sve će oni to zaboraviti čim prođu izbori").

Neistina je da su "dolazile raznorazne političke organizacije u Pranjane da objašnjavaju Pranjancima kako će Pranjani u danu da nestanu". Svi govornici na ekološkom skupu u Pranjanima su pozvani da govore sa stanovišta nauke ili ličnog iskustva, pozvani su svojim imenom, prezimenom, naučnim zvanjem, a pre svega znanjem, a ne kao predstavnici stranaka ili bilo kakvih političkih organizacija.

Violeta Marković i Pavle Jelesijević, o kojima ste govorili u jednoj emisiji, nisu bili ni među govornicima ni među organizatorima.

Svi govornici na ekološkom skupu u Koštunićima takođe (osim univerzitetskih profesora, lekara, pravnika i eko-aktivista, učestvovala su i dva akademika SANU – jedan lično, drugi pismom podrške). Ni ta Vam, dakle, izjava ne služi na čast, kao ni odbijanje (možda i prikrivanje, po istom principu koji ste primenili na pomenuto rešenje Ministarstva rudarstva i energetike) našeg poziva da dođete na naučno-informativni skup i objasnite građanima šta ste potpisali.

VIDEO: Koštunići, 6. 6. 2021: Prof. dr Živorad Čeković

Kada se sve sabere, ništa što ima veze sa rudnicima litijuma Vam ne služi na čast i to ćemo imati u vidu sve dok ne stanete na stranu naroda i ne kažete da neće biti ni rudnika litijuma, a samim tim ni geoloških istraživanja, pa sve to potkrepite pravosnažnim dokumentima. Mi smo svesni da kompanija "Jadar Lithium d. o. o." u te rupe neće saditi šljive, a pošto nam nije potreban rudnik litijuma – nisu nam potrebna ni geološka istraživanja, pa bi bilo suvišno ulagati u takav projekat!

Na nama je obaveza da branimo svoja ognjišta, a šta je na Vama – da sprečite ekološku katastrofu ili da ćutite u ime bedne rudne rente, političkog položaja ili mogućeg ličnog ćara – odlučite sami, pa jasno i glasno recite građanima koji je to "viši cilj" zbog kog biste dozvolili da belosvetske kompanije okupiraju deo Zapadnog Pomoravlja i Šumadije, da nam otmu imanja, da nas rasele ili uguše u sumpornoj kiselini zagrejanoj na 250 stepeni i da prekopaju grobove naših dedova koji su ginuli za slobodu".

S nužnim, a sve manje opravdanim poštovanjem,
Ekološko udruženje "Suvoborska greda"

VIDEO: Koštunići, 6. 6. 2021: Prof. dr Dušan Stanojević

Izvor: GM info, 9. 6. 2021.


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS

MINISTARSTVO ODOBRILO ISTRAŽIVANJA PD JADAR LITIJUM NA PET PODRUČJA: REKOVAC, URSULE, SIOKOVAC, PRANJANI I DOBRINJABOR IZ PODZEMNIH VODA OSUŠIO DETELINU - POSLEDICE ISTRAŽIVANJA RIO TINTA
 

OTPAD U LEPENICU NELEGANO ODLAGAO MARKO TRANS CARGO U VLASNIŠTVU GORANA KOJOVIĆA - POTVRDILO MINISTARSTVO (FOTO, VIDEO)

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA

JUN

 • Velika povelja ’Zelena planeta’ posthumno prof. dr Slobodanu Jovanoviću (1955-2021)
 • Prof. Ratko Ristić o politici, Rio Tintu i tome čiji je čovek
 • Prof. Ristić: Iskopavanje litijuma forsiraju ’zapadni prijatelji’, banda predatora i sebičnjaka
 • Jadar risorsiz (Australija) cilja Rekovac za istraživanje litijuma, angažuje bivše menadžere Rio Tinta i sa Balkana
 • Kragujevac - grad bez zagađivača?
 • Kvalitet vazduha u Srbiji: Od merenja ka merama - sporna ocena u slučaju Kragujevca
 • Uručena priznanja ’Zeleni’ i ’Crni list’ za 2020. godinu
 • Naučno-informativni skup u Koštunićima o rudnicima litijuma
MAJ (28)
 • Zmije otrovnice i prva pomoć u slučaju ujeda
 • Kragujevac na vodi - Marka Žvaka (VIDEO, 6:47)
 • Pitanja i odgovori sa sajta ministarstva povodom Programa energetske sanacije zgrada, kuća i stanova koji sprovode lokalne samouprave
 • Izdavanje upotrebne dozvole, shodno Zakonu o planiranju i izgradnji
 • Kragujevac doneo Pravilnik za mere energetske tranzicije, sledi javni poziv
 • Evropski dan parkova obeležen i u Kragujevcu
 • Zavrni rukave: Košutnjak, 30. maj
 • Preliminarno: Kragujevac finansira 15 projekata u oblasti zaštite životne sredine u 2021.
 • Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
 • Memedović: Zapustili smo sami sebe! (VIDEO)
 • Svetski dan pčela - 20. maj
 • Zabrana vanpijačne prodaje - rešenje za divlju deponiju ispod nadvožnjaka, saglasni građani i JKP; na potezu je Grad
 • Mihajlović (18. 5): Istražne bušotine nisu bile predviđene u Topoli; Rešenje Ministarstva (26. 4): Istražni prostor nalazi se na teritoriji Ljiga, Gornjeg Mianovca i Topole
 • Zašto su kompanije Ziđin i Linglong iznad zakona Srbije
 • Energetikа prelazi na gas i sanira pepelište, konačno!
 • Ministarstvo odobrilo istraživanja PD Jadar litijum na pet područja: Rekovac, Ursule, Siokovac, Pranjani i Dobrinja
 • BIRN: Lepenski Vir - betonom na neolit
 • Dugorepi svračak (Lanius nubicus) - nova vrsta ptica u Srbiji
 • Peticija za trajno uklanjanje divlje deponije u ulici Jovana Ristića (ispod nadvožnjaka)
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Ekomar: Čuva se jezero od ’Kragujevca na vodi’, slede nove inicijative
 • Da iskopamo kompletnu Rađevinu i premestimo je negde drugde?
 • Vladimir Stevanović: Očuvana priroda je i lična karta Srbije, mora da bude prioritetna briga države
 • O ubijanju srpskih šuma - prof. Ratko Ristić i prof. Zdravko Popović
 • Prof. Ristić: Projekat Jadar vodi ka degradaciji predela; Neophodna stroga kontrola rada Ministarstva
 • U Rekovcu odobreno istraživanje litijuma još 2017, Rekovčani to saznali tek 2021. - i pobunili se
 • Naučno-stručni skup "Projekat Jadar - šta je poznato?"
 • Pitanja iz Srbije i nemušti odgovori direktora Rio Tinta na skupštini akcionara (VIDEO)

APRIL (26)

 • Zaboravite na poljoprivredu posle litijuma - saglasni Akademik Živorad Čeković i dr doc. Duško Brković
 • Nacionalna ekološka asocijacija pokrenula aplikaciju za praćenje kvaliteta vazduha
 • Inicijativa za Požegu: Nepotpuni odgovori Ministarstva o planiranim geološkim istraživanjima litijuma
 • Eksploatacija litijuma uzrokuje enormno uništavanje životne sredine
 • Čišćeno jezero Bubanj u akciji Zavrni rukave
 • O litijumu u Prostornom planu projekta Jadar iz 2019.
 • Dr Milica Tomašević: Rio Tinto nam nije potreban - ako Srbija ima novca neka uloži u poljoprivredu
 • Ukloni divlju deponiju - aplikacija za prijave nelegalno bačenog otpada
 • Kragujevac izdvaja pet miliona za ’energetsku tranziciju’ domaćinstava
 • Zavrni rukave 3: Akcija čišćenja jezera Bubanj
 • Lasta - dokumentarni film, RTV Vojvodina
 • Ocena kvaliteta vazduha u Republici Srbiji, 2010-2018
 • Siokovčani povodom dolaska Jadar litijumu: Branićemo svoju zemlju!
 • Ko to tamo buši, po Levču?
 • Ekomar i Energetika - kandidati za Zeleni i Crni list
 • Rio Tinto, Loznica i litijumska groznica
 • Litijum u Gornjem Jadru - belo zlato ili ekološka bomba
 • Sistematska deratizacija počinje 19. aprila
 • Projekat Rekovac - litijumska groznica, posred plodne zemlje
 • Nacrti planova za kvalitet vazduha u Kragujevcu na javnom uvidu do 4. maja
 • Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana
 • Vrt u boci - zasađen ’60, zapečaćen ’72, nastavio da raste i 40 godina nakon poslednjeg zalivanja
 • Ne bacajte žar u kontejnere!
 • Za resetovanje koncepta zaštite prirode: identifikacija svih zagađivača, uzurpatora zaštite životne sredine, rigorozna kaznena politika, osnaživanje inspekcije, životvoran dijalog sa lokalnim stanovništvom
 • Ljubivoje Ršumović - Protest
 • Ekološki ustanak - Narodna skupština, 10. april

MART (26)

 • Zašto sam smenjen sa mesta načelnika u Agenciji za zaštitu životne sredine - Dejan Lekić za CINS
 • Zaštita jezera Bubanj - od projekta Ekomara do inicijative Grada
 • Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma
 • Prodaće i kišu (Even the Rain, Tambien La Lluvia)
 • Koka-kola godišnje proizvede 100 milijardi plastičnih flaša - petinu ukupnog broja u svetu
 • Takmičenje na Univerzitetu u cilju zaštite životne sredine
 • Energetika u Kragujevcu gasi kotlove na ugalj, priključuje se na gas
 • Grinpis: Valjevo treći najzagađeniji grad u Evropi, u prvih 20 u 2020. i Kosjerić, Niš, Užice, Čačak i Kragujevac
 • Registar izvora zagađivanja u Kragujevcu
 • FOTO: Ilićevsko groblje na Košutnjačkom brdu
 • Energetika Kragujevac, 12. 3. 2021. (16:00-16:30)
 • Privremena mera: Agencija da odmah vrati na posao Milenka Jovanovića
 • Dašić: Biće zatvoren i preseljen pogon Dorado koji zagađuje vazduh
 • Utisak nedelje, 7. 3. 2021: Aleksandar Jovanović Ćuta, Milenko Jovanović, Miroslav Mijatović
 • Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 8. 3. 2021. (8:00)
 • Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba
 • Sirovi lignit - jedan od ključnih uzročnika zagađenja vazduha u Srbiji
 • FOTO: Ispred groblja u Beloševcu nema kontejnera, ali uvek ima smeća
 • Loš kvalitet vazduha je jedan od uzroka povećanja neplodnosti i sve veće stope steriliteta
 • Otadžbina te zove - da očistiš reku Peštan (Rudovci)
 • Kragujevcu odobreno preko 2,4 miliona za smanjenja zagađenja poreklom iz individualnih izvora, a zahtev za pošumljavanje nije uzet u razmatranje
 • Iz budžeta Kragujevca 9,7 miliona dinara za zaštitu životne sredine
 • Zaustavljeno izlivanje fekalija iznad Šumaričkog jezera, nakon prijave građana
 • Skoro dva miliona evra za MHE povezane sa Nikolom Petrovićem
 • Deponija nastajе u ulici Nikole Vujačića (MZ Vinogradi)
 • Deponija u Kragujevcu - pre i posle čišćenja (februar 2021)

FEBRUAR (15)

 • Izlivanje fekalne kanalizacije u Šumaričko jezero!
 • Konkurs za finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine u Kragujevcu 2021.
 • Krčena nepotrebna vegetacija u Spomen-parku, saniran deo ograde oko Kreativnog parka
 • Ministarstvo kulture nema nameru da menja status Prirodnjačkog muzeja
 • Zbirku pliocenskih biljaka sa lokaliteta Ilina Voda 1930. sakupio i poklonio Prirodnjačkom muzeju dr Igor Rudski, profesor kragujevačke Gimnazije
 • Prirodnjački muzej uskoro gubi status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture koji traje 125 godina
 • Đubre u blizini Lučnog mosta broj 2 - Kragujevac, 16. 2. 2021.
 • Pošumljavanje u Srbiji - Izveštaj DRI 2020
 • U Srbiji se seku i šume pod zaštitom države (FOTO, VIDEO)
 • RERI: Zagadi pa vladaj - Milenko Jovanović
 • Trg vojvode Putnika biće preuređen, deo Pešačke zone se transformiše
 • Zeleni pojas kod Grudnog odeljenja biće obnovljen novim sadnicama
 • Ekološki bilten Kragujevca (novembar-decembar 2020)
 • Molba savesnih: Ne hranite patke i labudove hlebom i pekarskim proizvodima
 • Godišnji plan inspekcijskog nadzora u Kragujevcu 2021.

JANUAR (25)

 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca, decembar 2020.
 • Zagađivač plaća. Zaista?
 • Ubijanje reke: Krivaja, Bačka Topola (20. 1. 2021)
 • Digitalni registar zagađivača u Kragujevcu: Prijave građana u 2020.
 • Kvalitet vazduha: Kragujevac, 21. 1. 2021. (21:00)
 • Povodom zagađenja Lepenice: MUP identifikovao počinioca, istraga u toku
 • Objavljen program istraživanja i kontrole životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2021.
 • Most na reci Lepenici (Cvetojevac, Kragujevac), 18. 1. 2021.
 • Aerozagađenja na teritoriji Kragujevca - novembar 2020.
 • Republički inspektor podneo prijave zbog odlaganja otpadnog mulja u Lepenicu
 • Izručivanje otpada u Lepenicu pored mosta na ulasku u Cvetojevac (VIDEO)
 • Plan kvaliteta vazduha u Beogradu (2016-2020)
 • Kineski radnici u Rakiti štrajkоvali, pa odustali nakon pritisaka poslodavca
 • U Agenciji za zaštitu životne sredine smenjen i Dejan Lekić, načelnik od osnivanja
 • Klima 101: Istraživanje ’Kako građani vide problem zagađenog vazduha u Srbiji?’
 • Pogrešne koordinate merne stanice Kragujevac na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine
 • Prostor za automobile biće prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9km - u Parizu
 • Energetika i Gradska uprava Kragujevac među 10 najvećih dužnika za struju
 • Udruženja građana - društveni uticaj bez dovoljno podrške
 • Srpski olimpijac Čaba Silađi čistio Divčibare od smeća
 • Međunarodni popis ptica vodenih staništa 2021.
 • Počelo čišćenje otpada na Drini, pomoći će i EPS
 • Otpad kao pretnja proizvodnji hidroelektrane Višegrad
 • Fotografski priručnik za raspoznavanje labudova (Cygnus sp) u Srbiji
 • Stara Planina, prvi deo (Sasvim prirodno)

DETALJNO

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari