Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba

Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021: Bacanje smeća gde ne treba

Udruženju PRVI PRVI NA SKALI dostavljene su fotografije na kojima je zabeleženo izručivanje smeća na javnoj površini, na teritoriji MZ Grošnica.

PRVI PRVI NA SKALI Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021_Bacanje smeća gde ne treba 3
Kako nam je prenela naša sugrađanka Sanela Đoković, sa svojom porodicom je svedočila bacanju džakova na zemljište gde se već formira divlja deponija, pošto je ova loša praksa učestala.

Da je ovaj nepoznati počinilac došao sa neskrivenom lošom namerom, potvrđuje i njegov odgovor na pitanje Đokovića zašto tu baca - odbrusio je: Zovi policiju, slobodno!

PRVI PRVI NA SKALI Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021_Bacanje smeća gde ne treba 2
Ova s pravom razljućena Kragujevčanka dodaje da se u Grošnici na potezu iza placeva Fijatovih "komponentaša", često prave divlje deponije.

PRVI PRVI NA SKALI Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021_Bacanje smeća gde ne treba 5
- Iz komunalnog preduzeća dođu i očiste, ali narod opet baca sve i svašta. I sve tako u krug, na ovom zemljištu i zemljištu preko puta. Blago našem Kragujevcu!

Ove fotografije su predočene u FB grupi "Kragujevački korzo" koja broji oko 5.000 članova i, očekivano, izazvale su revolt.

Ne verujući šta vidi, Darko Adžić je pitao:

- O čemu se radi, je l’ ovaj baca džakove iz kola?

Na pomen prijave, Ivana Đorđević Jović je napisala:

- Obavezno!
 
Dragan Rančić je već bio "konkretan":

- Tu samo batina pomaže.

Dok je Aleksandar Petrović dotakao srž problema:

- Nažalost, praksa idiota oko svih naših puteva. Komunalna policija da radi svoj posao i visoke novčane kazne. Treba uvesti u zakon kažnjavanje na osnovu snimaka građana za činioce prekršaja.

Naravno, na batinanje ne pozivamo, kao ni do sada, ali postupamo kao u više navrata - upućujemo prijavu nadležnima.

PRVI PRVI NA SKALI Grošnica (Kragujevac), 6. mart 2021_Bacanje smeća gde ne treba 4
Podsećamo, ovako nemaran odnos prema životnoj sredini koja se deli sa sugrađanima, zabeležili smo i prošlog leta u Šumaricama, takođe nakon reagovanja Kragujevčana:

ŠUMARICE (KRAGUJEVAC), 14. JUN 2020: BACANJE SMEĆA U ŠUMU Ishod je bio povoljan po životnu sredinu, bar do narednog ugrožavanja:

KRAGUJEVČANI INICIRALI, JKP ŠUMADIJA UKLONILA DIVLJU DEPONIJU U ŠUMARICAMA Tada smo otvorili pitanje: Kako do veće čistoće u gradu?

Podsećamo i ovom prilikom da Grad Kragujevac ima Odluku o održavanju čistoće u čijem Članu 41b stoji:

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 dinara, koja se naplaćuje na licu mesta, kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu ili fizičko lice, kao korisnik, ako postupi suprotno odredbama člana 22. i 26. Odluke.

Ističemo da postoje bar tri stavke koje nisu u interesu zaštite životne sredine, niti pomažu u suzbijanu nečistoće širom grada, a posebno na lokacijama koje su pretvorene u divlje deponije:
  1. iznos od 2.500 je potpuno obesmišljavanje kazne;
  2. naplata isključivo na licu mesta sprečava nadležne službe da sankcionišu sve počinioce;
  3. fizičko lice kao korisnik bi trebalo da je građanin koji koristi usluge JKP, što svakako nije neko ko se kao ovo "nepoznato lice" ovako oslobađa svog smeća.
I dalje smo uvereni da je dugoročnije rešenje moguće samo ako mu prethodi izmena Odluke i inicijalno predlažemo:
  1. povećati kazne, drastično, a evo primera iz Odluke o održavanju čistoće Grada Novog Sada: "...kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 do 240 sati";
  2. izostaviti "naplaćuje na licu mesta", čime bi se omogućila naplata van mesta kršenja Odluke, za šta bi mogli da se koriste snimci  - foto i video - poput priloženog (jasno je da se u saradnji sa MUP-om tada lako utvrđuje identitet počinilaca, kao u slučajevima, na primer, narušavanja javnog reda i mira na sportskim priredbama, fudbalskim ili košarkaškim utakmicama koje se snimaju);
  3. izostaviti "kao korisnik", time se obuhvataju i fizička lica poput zatečenih u Šumaricama prošle godine ili u Grošnici sada.
U međuvremenu se administrativno ništa nije promenilo na bolje, pa su ovim povodom udruženja PRVI PRVI NA SKALI i EKOMAR združila snage (oba registrovana, pored ostalog, u cilju zaštite životne sredine) i osmislila plan delovanja o kojem će uskoro da obaveste sugrađane i da ih pozovu na sadejstvo...Foto: Sanela Đoković 


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS


Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari