Kragujevčani inicirali, JKP Šumadija uklonila divlju deponiju u Šumaricama

Kragujevčani inicirali, JKP Šumadija uklonila divlju deponiju u Šumaricama

Ekipe JKP Šumadija Kragujevac su na inicijativu građana i portala Prvi prvi na skali uklonile divlju deponiju koju su napravili nesavesni građani u naselju Šumarice i tom prilikom odveženo je oko 10 kubika otpadnog materijala, objavilo je ovo kragujevačko preduzeće.

 Kragujevčani inicirali, JKP Šumadija uklonila divlju deponiju u Šumaricama

"Ključni interes nam je razvoj ekološke svesti i unapređenje kvaliteta životne sredine, pa je saradnja sa građanima od velikog značaja za obavljanje poverenih poslova.

JKP Šumadija Kragujevac još jednom apeluje na naše sugrađane da ne bacaju smeće i otpad van mesta koja su predviđena za te namene jer samo odgovornim ponašanjem možemo unaprediti kvalitet sredine u kojoj živimo", navodi JKP Šumadija.

Kragujevčani inicirali, JKP Šumadija uklonila divlju deponiju u Šumaricama

Podsećamo, mladi volonter državne Kros triatlon trke Nemanja Stanković snimio je 14. juna stariji bračni par iz Kragujevca kako u neposrednoj blizini jezera u Šumaricama iz automobila izbacuje smeće.

Portal PRVI PRVI NA SKALI dobio je ovaj snimak dva dana kasnije, posredstvom Marka Pavlovića, sportskog direktora Kluba ekstremnih sportova u Kragujevcu, koji je i objavio sadržaj na društvenim mrežama. Time je šira javnost upoznata sa ovim nemarnim odnosom Kragujevčana prema životnoj sredini.

Snimak je objavljen na portalu PPNS, deponiju smo i fotografisali dana kasnije, a kompletan materijal sa lica mesta prosledili smo JKP Šumadija 18. juna.


O deponiji u nastajanju istovremeno smo obavestili i:

 • Ministarstvo zaštite životne sredine - Inspekcijsku služba pri Šumadijskom okrugu
 • Službu za zaštitu životne sredine pri Gradskoj upravi
 • Člana Gradskog veća za zaštitu i unapređenje životne sredine

Iz Službe za zaštitu životne sredine istog dana nam je potvrđeno da je prijava prosleđena Gradskoj upravi za inspekcijske poslove.

Kao udruženje registrovano za informisanje, a čiji je jedan od ciljeva i zaštita životne sredine, uputili smo poziv nadležnima da se ukloni ovo smetlište i da o tome budemo obavešteni. Istakli smo da ukoliko ovo obraćanje, potkrepljeno video snimkom i fotografijama, rezultira uklanjanjem deponije, svi zajedno ćemo bar delom uticati na razvoj ekološke svesti i odgovornosti naših sugrađana.

Uklanjanje (i) ove deponije je posao Službe javne higijene, predstavlja deo misije JKP Šumadija koja, pored ostalog, podrazumeva "intenzivnu saradnju sa građanima". 

Iz JKP Šumadija smo najpre dobili potvrdu da će uraditi "ono što je moguće i neophodno", a danas i obaveštenje da je divlja deponija uklonjena, što je ilustrovano fotografijama.

Kako do veće čistoće u gradu?

Koliko su pomenuta ekološka svest i odgovornost vrlina naših sugrađana, ali i sunarodnika (region, pa i svet izostavljamo ovom prilikom, bavimo se svojim dvorištem), najbolje ilustruju podaci upravo o postojanju divljih deponija širom zemlje, pa i u prvoj prestonici moderne Srbije.

Do 2012. godine, na teritoriji Grada Kragujevca postojale su 152 divlje deponije koje su zahvatale oko 336 hektara zemlje. Ovo je podatak iz Rezultata istraživanja lokalnih samouprava o procesu donošenja i primene odluke o upravljanju otpadom, objavljenih 2012. godine. Bilo je to prvo, a za sada i jedino istraživanje ovog problema. Koliko je deponija nastalo/nestalo proteklih osam godina nije nam poznato, ali "svest" i "odgovornost" građana poput bračnog para iz ovog slučaja ne pruža osnov za optimizam.

Kako bi se čistoća održavala na teritoriji svakog grada, svake opštine, nužne su zvanične odluke lokalne samouprave. One podrazumevaju, pored uslova, zaštite, prava, obaveza, nadzora - i kazne. Tako Grad Kragujevac od 2002, zaključno sa izmenama iz 2011. godine, ima Odluku o komunalnom redu i održavanju čistoće.

Odlukom je utvrđeno da "radi održavanja i zaštite čistoće, na javnim površinama nije dozvoljeno", pored ostalog,

 • bacanje hartije i drugih otpadaka van korpi za otpatke i posuda za sakupljanje smeća i na drugi način stvaranje nečistoće
 • istovaranje van deponije: zemlje, otpadnog građevinskog materijala, industrijskog i zanatskog otpada, šljake, šuta, ambalaže i drugog otpada

Za sve koji narušavaju čistoću na teritoriji Kragujevca (i pravna i fizička lica) predviđene su kazne, ali tu dolazimo do bar tri detalja koji godinama potpiruju nemar, pa i bahatost. Izmenama Odluke upravo ti detalji postali bi sredstvo za postupno rešavanje problema divljih deponija.

Naime, u Članu 41b ove Odluke stoji:

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500 dinara, koja se naplaćuje na licu mesta kazniće se za prekršaj odgovorno lice u pravnom licu ili fizičko lice, kao korisnik, ako postupi suprotno odredbama člana 22. i 26. Odluke.

Dakle, tri stavke koje nisu u interesu zaštite životne sredine, niti pomažu u suzbijanu nečistoće širom grada, a posebno na lokacijama koje su pretvorene u divlje deponije:
 1. Iznos od 2.500 - potpuno obesmišljavanje kazne
 2. Naplata isključivo na licu mesta - sprečavanje nadležnih službi da sankcionišu sve počinioce (video-snimci nisu dokaz) 
 3. Fizičko lice kao korisnik - to bi trebalo da je građanin koji koristi usluge JKP, što svakako nije neko ko zađe u šumu da izbaci svoje smeće
Deo rešenja, kroz izmenjenu Odluku:
 1. Povećati kazne, drastično - primer iz Odluke o održavanju čistoće Grada Novog Sada: "...kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 do 240 sati
 2. Izostaviti "naplaćuje na lica mesta" - omogućiti naplatu i van mesta kršenja Odluke, koristiti i snimke poput priloženog (u saradnji sa MUP-om lako je utvrditi identitet počinilaca, kao u slučajevima, na primer, narušavanja javnog reda i mira na sportskim priredbama, fudbalskim ili košarkaškim utakmicama i sl)
 3. Izostaviti "kao korisnik" - time se obuhvataju i fizička lica poput zatečenih u Šumaricama
Ovim povodom u pripremi je inicijativa portala PRVI PRVI NA SKALI koja će uskoro biti detaljnije predstavljena...

Foto: Zoran Petrović/Prviprvinaskali,com; JKP Šumadija
D. M.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

APELI

KG VODIČ

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html