Kragujevac ugovorio izradu Programa zaštite životne sredine

Kragujevac ugovorio izradu Programa zaštite životne sredine

Gradska uprava za razvoj i investicije grada Kragujevca i preduzeće Ecologica Urbo iz Kragujevca ugovorili su izradu Programa zaštite životne sredine za period od 2023. do 2033. godine.

Ovaj tzv. otvoreni postupak odvija se nakon poziva Grada objavljenog 19. avgusta na Portalu javnih nabavki u kojem je cena bila kriterijum za dodelu ugovora.

Izrada ovog strateškog dokumenta vredna je 1.155.600 dinara (sa PDV). Usluga se plaća u dve rate, najpre po predaji dokumenta, a potom po usvajanju u Skupštini grada.

Rok izrade Plana je tri meseca.

Ovo kragujevačko preduzeće bilo je jedini ponuđač usluge. Prema stručnoj oceni, nije utvrđen nikakav sukob interesa u ovom predmetu. Ponuđač je ispunio kriterijume za izbor, stoji u obrazloženju Odluke (prilog članka) koju je potpisao V. D. načelnika Uprave Dejan Ružić.

Članovi komisije za javnu nabavku su:

 • Dragan Marinković, predsednik komisije
 • Gordana Marković, zamenik predsednika
 • Dragana Mrkalj, član
 • Ivana Antonijević, zamenik člana
 • Jelena Timotijević, član
 • Ana Simonović, zamenik člana
Shodno Ustavu Srbije, pravo na zdravu životnu sredinu definiše se kao jedno od osnovnih prava i sloboda svakog građanina. Ustavom je utvrđeno da je svako odgovoran za zaštitu životne sredine i unapređenje parametara njenog kvaliteta.

Nadležnost jedinice lokalne samouprave (JLS) u oblasti životne sredine definisana je članom 190. Ustava kojim je propisano da se JLS, između ostalog, stara o zaštiti životne sredine.

Kao rezultat Ustavom definisane obaveze, Zakonom o zaštiti životne sredine je propisana obaveza JLS da, po ugledu na Nacionalni program zaštite životne sredine, donese Program zaštite životne sredine za svoju teritoriju i da ga sprovodi shodno donetom Akcionom planu.

Zakonom o zaštiti životne sredine se uređuje integralni sistem zaštite životne sredine za obezbeđivanje "ostvarivanja prava čoveka na život i razvoj u zdravoj životnoj sredini i uravnotežen odnos privrednog razvoja i životne sredine u Republici Srbiji".

IZVODI IZ ZAKONA

 • JLS su među subjektima sistema zaštite životne sredine.
 • JLS, pored ostalih subjekata, su odgovorne za svaku aktivnost kojom se menjaju ili mogu promeniti stanje i uslove u životnoj sredini, odnosno za nepreduzimanje mera zaštite životne sredine, u skladu sa zakonom.
 • JLS donose svoje planove i programe upravljanja prirodnim resursima i dobrima, u skladu sa strateškim dokumentima iz člana 12. ovog zakona i svojim specifičnostima.
 • JLS donose program zaštite životne sredine na svojoj teritoriji, odnosno lokalne akcione i sanacione planove, u skladu sa Nacionalnim programom i planovima iz čl. 65. i 66. ovog zakona i svojim interesima i specifičnostima.
 • Dve ili više JLS donose zajednički program zaštite životne sredine radi smanjenja negativnih uticaja na životnu sredinu ili iz razloga ekonomičnosti (zajedničko upravljanje otpadom, otpadnim vodama i sl).
 • JLS obezbeđuju kontinualnu kontrolu i praćenje stanja životne sredine (monitoring), u skladu sa ovim i posebnim zakonima. JLS obezbeđuju finansijska sredstva za obavljanje monitoringa.
 • JLS su dužne da podatke iz monitoringa iz čl. 70. i 72. ovog zakona dostavljaju Agenciji za zaštitu životne sredine na propisan način.
 • Lokalni registar izvora zagađivanja životne sredine vodi nadležni organ JLS.
 • Nadležni organ JLS dužan je da Agenciji za zaštitu životne sredine tromesečno dostavlja podatke za izradu izveštaja iz stava 1. ovog člana i to za prvo, drugo i treće tromesečje najkasnije u roku od dva meseca po isteku tromesečja, a za poslednje tromesečje do 31. januara.
 • Izveštaji o stanju životne sredine objavljuju se u službenim glasilima JLS.
 • Organi JLS i ovlašćene i druge organizacije dužni su da redovno, blagovremeno, potpuno i objektivno, obaveštavaju javnost o stanju životne sredine, odnosno o pojavama koje se prate u okviru monitoringa nivoa zagađujuće materije i emisije, kao i merama upozorenja ili razvoju zagađenja koja mogu predstavljati opasnost za život i zdravlje ljudi, u skladu sa ovim zakonom i drugim propisima.
 • JLS u okviru svojih ovlašćenja obezbeđuju finansiranje i ostvarivanje ciljeva zaštite životne sredine, u skladu sa ovim zakonom.

Značajnu ulogu JLS predviđa i Zakon o planskom sistemu Republike Srbije kojim se uređuje "planski sistem Republike Srbije, odnosno upravljanje sistemom javnih politika i srednjoročno planiranje, vrste i sadržina planskih dokumenata koje u skladu sa svojim nadležnostima predlažu, usvajaju i sprovode svi učesnici u planskom sistemu, međusobna usklađenost planskih dokumenata, postupak utvrđivanja i sprovođenja javnih politika i obaveza izveštavanja o sprovođenju planskih dokumenata, kao i shodna primena obaveze sprovođenja analize efekata na propise i na vrednovanje učinaka tih propisa".

U procesu upravljanja sistemom javnih politika, prilikom izrade i sprovođenja planskih dokumenata jedno od načela koje se poštuje je načelo integralnosti i održivog rasta i razvoja, piše u ovom zakonu. Načelo "podrazumeva da se prilikom izrade i sprovođenja planskih dokumenata uzimaju u obzir zahtevi zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena, ublažavanje efekata klimatskih promena i prilagođavanja klimatskim promenama, sprečavanja prekomernog korišćenja prirodnih resursa, povećanja energetske efikasnosti i iskorišćavanja obnovljivih izvora energije i smanjenja emisija gasova sa efektom ’staklene bašte’, njihovi efekti na društvo, posebno na lokalne zajednice, njihov razvoj i posebnosti, osetljive kategorije stanovništva, rodnu ravnopravnost, kao i borbe protiv siromaštva".

PRILOZI PPNS

ZAKON O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINEZAKON O PLANSKOM SISTEMU REPUBLIKE SRBIJE


JAVNI POZIV GRADSKE UPRAVE


ODLUKA GRADSKE UPRAVE


Foto: Grad Kragujevac
Izvori: Grad Kragujevac; Portal javnih nabavki; Skupština Srbije
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html