Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 21. 12. 2022.

Kvalitet vazduha u Kragujevcu, 21. 12. 2022.

Kvalitet vazduha u Kragujevcu je izuzetno loš, pokazuju merenja državne stanice na lokaciji u Kosovskoj ulici, zabeležena u sredu 21. decembra u 21 čas. Preko graničnih dnevnih vrednosti evidentirane su suspendovane čestice PM10 - 92, i PM2,5 - 77, dok su satne bile za PM10 137, a za PM2,5 120.

Ovo su najlošiji rezultati od početka grejne sezone u Kragujevcu.

Izuzetno loš vazduha zabeležen je na mernim mestima iz građanskog monitoringa u ulicama: Miloja Pavlovića, Gružanska i Ruđera Boškovića u kojoj je najviši dnevni indeks - 179.

Veoma loš vazduha utvrđen je u ulicama Nikole Pašića i Josifa Pančića.

Loš vazduh zabeležen je u ulici Vojislava Đurića, srednji je u ul. Dobrice Ćosića (Goločelo), dok je dobar u Bunjevačkoj, gde su satne i dnevne vrednosti za PM10 7, a za PM2,5 4.

Ovo su podaci koji se očitavaju sa aplikacije Iks-eko (xEco) aktivirane na portalu PRVI PRVI NA SKALI prošle godine i sajtu Ekologija Kragujevac ove godine. Dostupne su non-stop, bez ikakvih ograničenja za korisnike interneta.

Veoma nezdrav vazduh je na Maloj Vagi u ulici Kraljevića Marka, gde je indeks 254, kao i u Centru, u ulici Srete Mladenovića sa indeksom 207, pokazuje druga aplikacija na portalu PPNS - IQair.

Vazduh je nezdrav na lokacijama: Skerlićeva - 196, Lepenica - 189, Kosovska - 184, Nemanjina - 168, izmereno je u 22 časa.

Prema ovoj aplikaciji, Kragujevac je sedmi grad u Srbiji po zagađenosti ove noći, a prednjače: 1) Užice -294, 2) Ovča - 258, 3) Gornji Milanovac - 247, 4) Zvezdara - 217, 5) Novi Pazar - 206 i 6) Voždovac - 205.

Vrednosti zabeležene jutros (6:00) u Kragujevcu su:

  • Ruđera Boškovića, Gružanska, Miloja Pavlovića - VEOMA LOŠ
  • Kosovska (državna stanica), Nikole Pašića, Josifa Pančića - LOŠ
  • Vojislava Đurića - SREDNJI; Dobrice Ćosića (Goločelo) - PRIHVATLJIV
  • Bunjevačka - DOBAR 
Izvor: Xeco
  • Mala Vaga (Kraljevića Marka), Centar (Srete Mladenovića) - NEZDRAV
  • Kosovska, Lepenica, Skerlićeva - NEZDRAV ZA OSETLJIVE
  • Nemanjina - UMEREN 
Izvor: IQAir

Podsećamo, u Programu zaštite vazduha u Republici Srbiji za period do 2030. godine, usvojenom na sednici Vlade 8. decembra, a javno dostupnom od juče, u poglavlju "Istorijski pregled zaštite vazduha u zonama i aglomeracijama u Republici Srbiji", zabeleženo je:

"Daleko najizraženiji uticaj na zdravlje uočen je pri izlaganju suspendovanim česticama PM2,5, za koje je modeliranjem za referentnu 2015. godinu dobijena procena od 9.773 prevremenih smrtnih slučajeva, i više od 92.000 godina skraćenog životnog veka. Procenjeno je da je zbog izlaganja koncentracijama PM2.5 u ambijentalnom vazduhu 2015. godine u Republici Srbiji izgubljeno više od 2,1 miliona radnih dana. Imajući u vidu činjenicu da kvalitet ambijentalnog vazduha slabi od 2015. godine, negativni uticaji zagađenja vazduha sve su veći".

U pratećoj tabeli je prikazan uticaj na zdravlje zagađujuće materije PM2,5 a pored ostalog navedeno je:
  • hronični mortalitet (30+) - slučajevi prevremene smrti: 9.773
  • bronhitis kod dece starosti od šest do 12 godina - dodatni slučajevi: 22.762
Detaljno OVDE.
PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Vlada usvojila Program zaštite vazduha do 2030 Tabela Uticaj na zdravlje

ARHIVA PPNS KO SVE IMA ISTRAŽNA PRAVA I KOJE RUDE ISTRAŽUJE U SRBIJI?

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?
"RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html