Litijum je nafta 21. veka - Zorana Mihajlović (2. 12. 2021; 15. 8. 2022)

Litijum je nafta 21. veka - Zorana Mihajlović (2. 12. 2021; 15. 8. 2022)

Mihajlovićeva: Litijum je nafta 21. veka, donosi visoko plaćena radna mesta

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je litijum "nafta 21. veka" i da se očekuje da do 2050. godine tražnja za litijumom bude uvećana za 900 odsto.

"To je mogla da bude velika razvojna šansa za Srbiju, jer imamo jedinstveno nalazište minerala sa dokazanim rezervama od 158 miliona tona. Sa rudnikom, fabrikom baterija i fabrikom električnih automobila to bi značilo povećanje BDP-a za više od 25 odsto i što je najvažnije, to je mogućnost da na takvim radnim mestima budu naši inženjeri, geolozi, naši ekonomisti", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da pojedinci i dalje koriste litijum u političke svrhe i da neznanjem i širenjem panike pokušavaju sebi da stvore politički profit, a tako građanima uskraćuju mogućnost da u Srbiji imaju visoko plaćen posao.

"To bi bio podzemni rudnik, potpuno digitalizovan, sa najnovijim tehnologijama, visoko sofisticiranom opremom, sa visoko plaćenim poslovima. Ne bi bilo isparenja sumporne kiseline, nema prženja jadarita na hiljadu stepeni, nema tečnog otpada, nema ničega čime su mesecima plašili građane", rekla je ministarka.

Ona je istakla da se ne sme dozvoliti da zbog neznanja i zbog političkog profita Srbija ostane bez visoko plaćenih radnih mesta i najnovijih tehnologija, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Beta, 15. 8. 2022.

* * * 

Zorana Mihajlović: "Litijum je nafta 21. veka"


"Sve što se bude radilo mora da bude u skladu sa zakonima koji su usklađeni sa EU. Ako sve tri studije pokažu da je sve u okviru tih standarda, onda ćemo raditi. Ukoliko pokažu drugačije, nećemo. Glavna poruka je da država neće uraditi ništa što je na štetu građana, životne sredine i ekonomije", rekla je ministarka.

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je danas da je Srbija bogata kritičnim mineralnim sirovinama koje su neophodne za budućnost svetske ekonomije.

Mihajlovićeva je rekla da iako postoje dokazane rezerve litijuma, bora, bakra, zlata i drugih sirovina i da je njihova vrednost 250 milijardi evra, neće biti pokrenuti novi rudnici, ukoliko ne budu ispunjeni svi standardi zaštite životne sredine.

"Jedini program opozicije je da su protiv svega "

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, ocenila je danas da je jedini program opozicije protivljenje svakom projektu i zaustavljanje razvoja.

Mihajlovićeva je rekla da predvodnici protesta žele po svaku cenu da iskoriste pitanje zaštite životne sredine za dolazak na vlast.

"Rudarstvo prilika da se podstakne ekonomski razvoj"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je kineska kompanija “Ziđin” do sada u Bor uložila blizu 900 miliona evra i istakla da rudarstvo nije samo pitanje eksploatacije i prerade rude, već i briga o životnoj sredini.

Mihajlovićeva je rekla da Srbija danas ima prvi zeleni rudnik, "Čukaru Peki“, u kome se primenjuju najnovije tehnologije u rudarstvu i dodala da će kompanija "Ziđin“ samo u rekonstrukciju topionice uložiti više od 220 miliona evra.

Foto: Instagram_zorana_dpm, arhiva; Rio Tinto;
Snimak ekrana: Ministarstvo rudarstva
Izvor: Tanjug, 2. 12. 2021.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

Iz SANU ministarki - o projektu Jadar: Mnogo nedorečenosti o rešavanju velikih problema i pogubnog uticaja na životnu sredinu

PREPORUKA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

ARHIVA PPNS PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html