Međunarodni dan porodice obeležen u U Botaničkoj bašti

Međunarodni dan porodice obeležen u U Botaničkoj bašti

Međunarodni dan porodice obeležen je u Botaničkoj bašti, u organizaciji Centra za razvoj usluga socijalne zaštite "Kneginja Ljubica" i Savetovališta za brak i porodicu, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

U prisustvu predstavnika socijalnih institucija, lokalne samouprave, školske uprave, Crvenog krsta, PMF-a, civilnog društva, učenika, njihovih roditelja i profesora, prikazani su najbolji video-klipovi na temu "Ovo volim u svojoj porodici" i uručene nagrade pobednicima. Povodom ovog međunarodnog dana u Botaničkoj bašti su učenici zasadili 15 novih stabala.

- Ove godine Međunarodni dan porodice tematski je posvećen mladima koji svojim primerom, znanjem i veštinama korišćenja i pravljenja multimedijalnih sadržaja mogu da realizuju odlične ideje i na kreativan, autentičan način prikažu svoju porodicu, kazala je dr Gordana Damnanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je u ime grada uručila nagradu autorki pobedničkog videa Tamari Zdravković, učenici Druge kragujevačke gimnazije i čestitala svim učesnicima konkursa, saopštio je Grad.

Dr Damnjanović je ukazala da je danas više nego ikada potrebno podsetiti koliko je porodica važna jer predstavlja jačinu i stabilnost svakog pojedinca, koja nas uči iskonskim, tradicionalnim vrednostima i temelj je jednog društva.

- Mladi naraštaji ukorenjuju porodicu, čine njeno stablo i drže je na okupu. Naš zadatak, zadatak svakog društva i svih institucija je da pomognemo svakoj porodici koja je socijalno ugrožena ili sa decom sa smetnjama u razvoju, poručila je dr Damnjanović. U našoj zemlji 70 procenata stanovništva su porodice sa decom, veliki je broj vanbračnih zajednica a najviše uznemiruje činjenica da se svaka četvrta zajednica završava razvodom. Oko 300 hiljada je samohranih majki, oko sto hiljada samohranih očeva i sve je to upozoravajuće, istakla je dr Damnjanović.

- Ako na to dodamo porodično nasilje gde svake godine u proseku, život u partnerskom odnosu izgubi oko 30 žena i ako dodamo i podatak demografskog starenja nacije. Onda je jasno koliko je važna jasna, čvrsta, stabilna porodica i koliko je važan zadatak jedne lokalne samouprave da je učini snažnom ili osnaži ako je u stanju potrebe, dodala je dr Damnjanović.

Obraćajući se mladima, uputila ih na porodicu kao prvu istancu za obraćanje za bilo koji problem, a onda i na socijalni sistem.

Savetovalište za brak i porodicu početkom aprila je otvorilo Konkurs za učenike kragujevačkih srednjih škola za izradu video-kliipova na temu "Ovo volim u svojoj porodici". Na konkurs nije pristigao tako veliki broj radova, ali je svaki na svoj način bio jedinstven. Danas je u Botaničkoj bašti upriličeno proglašenje pobednika i uručenje nagrada, muzički nastup je imala porodica ovogodišnje pobednice, a sa mladima se družio glumac Stojan Đorđević.

- Za Međunarodni dan porodice ove godine odlučili smo da obeležimo u prirodnom ambijentu u Botaničkoj bašti jer svakodnevni život u porodici pruža brojne mogućnosti za razvijanje ekoloških navika, rekla je Gordana Petronijević iz Savetovališta za brak i porodicu. Pozitivan odnos prema prirodi i ispravni ekološki stavovi su jako bitni jer priroda stimuliše, podstiče kreativnost i razvija odgovoran odnos prema okruženju. Zato je važno je da porodicu i prirodu povežemo i sadnjom mladih sadnica pošaljemo poruku budućim generacijama, objavio je Grad. 

Foto: Prviprvinaskali.com


IZ ARHIVE PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html