Obaveštenja za javnost Rio Tinta (2. avgust) i SEOS-a: Novi dokument o saradnji Rio Tinta i Behtela u Jadru (10. avgust)

Obaveštenja za javnost Rio Tinta (2. avgust) i SEOS-a: Novi dokument o saradnji Rio Tinta i Behtela u Jadru (10. avgust)

Nakon tri meseca bez obraćanja javnosti i stvaranja utiska objavom iz aprila da Rio Tinto, kao novi vlasnik dela zemljišta u Jadru, "brani Srbiju od GMO (o "određenim neodobrenim sortama" detaljno u članku na portalu PRVI PRVI NA SKALI), ova multinacionalna korporacija plasirala je obaveštenje 2. avgusta koje objavljujemo u celini.

Obaveštenja za javnost
Projekat Jadar - Rio Tinto, 2. avgust 2022.

U javnosti su se pojavile različite informacije o Rešenju kojim se upisuje promena vlasništva za parcele i objekte u KO Slatina. Ovim putem obaveštavamo zainteresovanu javnost da se radi o realizaciji otkupa parcela i objekta za koje su pregovori otpočeli pre odluke Vlade Republike Srbije da stavi van snage akta za realizaciju projekta.

Tokom rada na Projektu "Jadar", uvek smo poslovali u skladu sa zakonima Republike Srbije, i to činimo i danas. Nakon što su stavljeni van snage akti za realizaciju projekta, javnost smo obavestili da ćemo u svojstvu vlasnika zemljišta nastaviti da ispunjavamo sve preuzete obaveze prema zajednici, dobavljačima i našim zaposlenima. Mnogo je dezinformacija o kompaniji Rio Tinto i Projektu "Jadar". Važno je da javnost bude upoznata sa istinitim činjenicama, kako bi na osnovu njih mogla da formira stav i mišljenje.

* * *

Ovaj sadržaj je izmamio reakcije javnosti kojoj je i namenjen, pa je tako na FB stranici "Projekat Jadar" usledilo pitanje Marijanе Trbović Petković:

- Da li to znači da ste nastavili otkup po ukinutom Projektu, a projekat pravili da niste pregovarali sa lokalnom zajednicom? Tačnije jeste li odredili granicu trovanja, i o tome obavestili meštane?Je l’ i to u skladu sa zakonima i RS i sveta?

ARHIVA PPNS, 20. 1. 2022: VLADA UKINULA PROSTORNI PLAN ZA JADAR

Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
Pružen je sledeći odgovor:

- Poštovana Marijana, tokom 20 godina poslovanja kompanija Rio Sava Exploration posluje u skladu sa regulativom Republike Srbije, transparentno komunicirajući sa svim zainteresovanim stranama. Nakon odluke o poništenju akata za realizaciju projekta, obavestili smo javnost da ćemo u svojstvu vlasnika zemljišta nastaviti da ispunjavamo preuzete obaveze prema zajednici, dobavljačima kao i našim zaposlenima. U tom smislu, pregovore koje smo otpočeli pre odluke Vlade Republike Srbije da stavi van snage akta za realizaciju projekta smo bili u obavezi da realizujemo, poštujući postojeće propise. Mi kao kompanija nastojimo da ispunimo sve svoje zakonske obaveze, kao i kompanijske standarde.

Nakon toga usledila je još jedna razmena pitanja i odgovora. Znatiželjan je bio Dejan Petrović koji je pitao:

-  I šta ćete sad, morate čekati jesen da posadite malinu, kupinu ili neko drugo voće? Možete i orati. A kopati nećete sigurno.

Sa FB strane "Jadar Projekat - Rio Tinto" stigao je odgovor:

- Poštovani Dejane, sa ovom parcelom ćemo postupati kao i sa svim ostalim parcelama gde je kompanija Rio Sava vlasnik, u potpunosti u skladu sa propisima Republike Srbije i kao savestan vlasnik. U tom smislu, u svojstvu vlasnika zemljišta ćemo nastaviti da ispunjavamo preuzete obaveze prema zajednici, dobavljačima kao i ostalim zainteresovanim stranama. Razumemo značaj poljoprivrede za dolinu Jadra i stalan ekonomski uticaj koji poljoprivreda ima na ovaj region. Rudnik bi bio projektovan tako da osigura suživot rudarstva i poljoprivrede, a lokalni usevi poput malina ili kukuruza bi i dalje mogli da se uzgajaju. Suživot poljoprivrede i rudarstva je moguć. Projekat "Jadar" podrazumeva istovremenu i neprestanu brigu o istoriji, nasleđu, životnoj sredini, poljoprivredi i budućim generacijama u dolini Jadra i Srbiji.

Petrović se nadovezao:

- Kako objašnjavate snabdevanje rudnika vodom na ovakvim sušama kada se ljudima voda uskraćuje i za piće? Ko bi bio prioritet, rudnik ili građani, životinje i poljoprivreda? Rudnik bi bio, ali neće biti projektovan nikako.

I Rio Tinto je imamo dodatni dogovor:

- Poštovani Dejane, razumemo važnost i obavezu obezbeđivanja dostupnosti čiste vode, koja je od ključne važnosti za zdravlje, bezbednost i dobrobit svih. Za nas je od suštinskog značaja da očuvamo izvore vode za piće i navodnjavanje i predupredimo bilo kakvo potencijalno zagađenje ili negativne uticaje snabdevanja vodom. Uradili smo puno kako bismo u potpunosti razumeli hidrološki režim ove oblasti, kako bi se obezbedilo upravljanje vodama na najbolji mogući način. Planirano je korišćenje vode sa tri lokacije: iz podzemne drenaže rudnika, oticanjem površinskih voda i iz podzemnih voda u aluvijalnim sedimentima reke Drine, odnosno iz oblasti koja ne predstavlja pogodan izvor pijaće vode. Naši zaposleni i njihove porodice su takođe članovi lokalne zajednice. Zdrava životna sredina je ono što svi želimo i očekujemo. Projekat primarno podrazumeva primenu najviših ekoloških standarda, neometan prstup čistoj vodi, čist vazduh, smanjenje otpada i celokupnu zaštitu životne sredine.

Petrović je završio ovu javnu diskusiju rečima:

- Sve je to lepo, ali projekta a ni rudnika neće biti.

Osam dana kasnije, javnosti se obraća SEOS - Savez ekološki organizacija Srbije, saopštenje takođe objavljujemo u celini.

Saopštenje: Novi dokument o saradnji Rio Tinta i Behtela u Jadru i šta možemo očekivati
Savez ekoloških organizacija Srbije, 10. avgust 2022.

Već smo pisali o pokušajima da se projekat Jadar nastavi tamo gde je stao. Budući da smo pozvani da iznesemo argumente o tim tvrdnjama, objavljujemo novu dokumentaciju do koje smo došli o saradnji kompanija Rio Tinto i Behtel u daljoj realizaciji projekta Jadar (slika 1; prevod na srpski - slika 2). Reč je o pokušaju Rio Tinta da pronađe partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda.

Osim toga, na sajtu Rio Tinta nalazi se jasan argument za tvrdnju da projekat Jadar nije ugašen, a naročito nije mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak (slika 3; prevod na srpski - slika 4).

Svakako ne treba zaboraviti da su predstavnici izvršne vlasti Rio Tintu priznali sklonost ka korupciji, što slobodno možemo nazvati optužbom na njihov račun, dok je predsednik u protekloj godini govorio o vraćanju famozne milijarde Rio Tintu - famozne, premda je nema u zvaničnim dokumentima, te verovatno spada u zakulisne radnje iz džepa u džep. Dovoljan razlog da Rio Tinto ne odustane tek tako od projekta Jadar.

ARHIVA PPNS, 13. 1. 2022: VUČIĆ O RIO TINTU: ŠTA MISLITE, DA JE NEKO NA LEPE OČI DOBIO ISTRAŽNA PRAVA - BEZ DINARA? DINARA NAM NISU PLATILI!

Vučić o Rio Tintu: Šta mislite, da je neko na lepe oči dobio istražna prava - bez dinara? Dinara nam nisu platili!
Imajući u vidu izjave u medijima pojedinih političkih figura izuzetno bliskih predstavnicima izvršne vlasti koje kažu da su za nastavak projekta, očigledno je da nas vlast gura u ruke onih kompanija za koje sama kaže da se bave korupcijom i podmićivanjem.

Ono što mi nadalje možemo očekivati, a što nije zasnovano na pukoj pretpostavci već na pouzdanim saznanjima, jeste pokušaj ove kompanije da podmiti stručnu javnost koja se ranije izjašnjavala protiv projekta Jadar. No, mi čvrsto verujemo da stručnjaci koji su do sada savesno postupali ni ubuduće neće podleći njihovim ponudama.


PREPORUKA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

ARHIVA PPNS PRVI PRVI NA SKALI NA PREDSTAVLJANJU PROJEKATA EKOLOGIJA KRAGUJEVAC I KRAGUJEVAC BEZ GMO 2022

PRVI PRVI NA SKALI na predstavljanju projekata Ekologija Kragujevac i Kragujevac bez GMO 2022


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html