Proglašeni najveći zaštitnici životne sredine i zagađivači u 2021. godini

Proglašeni najveći zaštitnici životne sredine i zagađivači u 2021. godini

Nakon razmatranja svih prispelih predloga, žiri Radio Beograda 2 i Pokreta gorana Vojvodine doneo je odluku o dobitnicima ovogodišnjih priznanja „Zeleni list“ i „Crni list“ u okviru ekološke akcije „Tražomo zagađivača godine i zaštitnika životne sredine“.

Akciju „Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine“, najveću i najpoznatiju ekološku akciju u Srbiji, pre 39 godina pokrenuli su Radio Beograd 2 i Društvo za čistoću vazduha u Srbiji.Trinaestu godinu zaredom ovu akciju organizuju Radio Beograd 2 i Pokret gorana Vojvodine.

Dobitnici priznanja „Zeleni list“
Dobitnici priznanja „Zeleni list“

Cilj akcije je unapređenje zaštite i očuvanja životne sredine kroz nagrađivanje pojedinaca i organizacija koje najviše brinu ili, sa druge strane, najviše zagađuju životnu sredinu.

U akciji su i ove godine, kao predlagači, učestvovali pojedinci, organizacije i institucije iz cele Srbije. Svojim predlozima, u okviru ekološkog magazina Čekajući vetar Drugog programa Radio Beograda, u akciji je učestvovao i veliki novinarski žiri, sastavljen od novinara ekoloških rubrika štampanih, elektronskih i internet medija.

Prof. dr Danica Grujičić se zahvalila na priznanju
Prof. dr Danica Grujičić se zahvalila na priznanju

Dobitnici priznanja „Zeleni list“:

 1. Botanička bašta Kragujevac - za kreativnost u osmišljavanju prirodnog ambijenta i ekoloških sadržaja.
 2. Skupština opštine Prijepolje - za aktivnosti na zaštiti doline reke Lim i uklanjanju deponije Stanjevine.
 3. Neformalna grupa građana "Lomnica za Lomničku reku i Jastrebac" - za uređenje korita Lomničke reke.
 4. Ekološka inicijativa Temerin - za aktivnosti na zaštiti životne sredine u Temerinu.
 5. Bojana Novaković - za upornost i istrajnost u borbi protiv zagađenja životne sredine.
 6. Dejan Lekić, autor aplikacije "Iks eko vazduh" - za istrajnu brigu o kvalitetu vazduha.
 7. Ljiljana Bralović, predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije - za aktivnosti u borbi za zdravu životnu sredinu.
 8. Radmilo Mulić, knjižar - za razvijanje dečije ekološke kulture.
 9. Jovica Plavšić, nastavnik hemije - za inovativan pristup popularisanju zaštite životne sredine u školstvu.
 10. Saša Stojanović, slikar - za sofisticiran, umetnički pristup temi životne sredine.

Dobitnici specijalnog priznanja "Zeleni list":

 1. Srpska akademija nauka i umetnosti - za organizovanje naučnih skupova o zaštiti životne sredine.
 2. ATP Turnir "Srbija open" - za ekološku akciju "Jedna karta - jedno drvo".
 3. Prof. dr Danica Grujičić - za višegodišnju borbu za zaštitu životne sredine i širenje ekološke svesti o posledicama bombardovanja na životnu sredinu i zdravlje stanovnika.
 4. Dr Dragana Đorđević - za višegodišnji naučni rad u oblasti zagađenja vazduha i zaštite životne sredine.

"Crni list" su dobili:

 1. Fabrika kamene vune "KNAUF Insulation", Surdulica - zbog ugrožavanja životne sredine u Surdulici.
 2. JP Elektroprivreda Srbije - zbog neodgovornog odnosa prema životnoj sredini.

Autorka emisije "Čekajući Vetar" Radio Beograda 2 Aleksandra Vukičević rekla je da se često dešavalo da dobitnik "Crnog lista" to ozbiljno shvati i promeni svoju poslovnu politiku.

S druge strane, dobitnik "Zelenog lista" Dejan Lekić kaže da je veoma počastvovan što je dobio nagradu i pita nadležne šta se dogodilo sa Stategijom za kvalitet vazduha do 2030, koja je pripremljena uz podršku donacija EU, krajem prošle godine.

Predsednik pokreta gorana Vojvodine Aleksa Jeftić istakao je da bi trebalo da se što više uključimo u zaštitu životne sredine, za šta se, kako kaže, i sam bori četiri decenije.

Izvor: RTS, RTV, 7. 7. 2022. 


ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA
UDRUŽENJE PRVI PRVI NA SKALI POKREĆE SAJT NA DOMENU EKOLOGIJAKRAGUJEVAC.RS

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI pokreće sajt na domenu ekologijakragujevac.rs

PREPORUKA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html