Šta sam video... u Šumaricama: Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO)

Šta sam video... u Šumaricama: Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO)

Redovni pratilac sadržaja portala PRVI PRVI NA SKALI dostavio nam je svoj video snimak i fotografije iz juna i jula koji svedoče o trenutnom nemaru koji vlada na Starom vojničkom groblju.

Ogorčenost sugrađanina

Video snimak od 19. juna prikazuje kako su grobovi zarasli u travu:


Fotografije nastale u jutrošnjoj šetnji predočavaju još gore stanje:

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO) 1
- Tragično, prvi je komentar našeg sugrađanina.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO) 2
- Ne zaslužujemo mi ništa dobro kada vidim ovako zaraslo groblje ratnika. Sve je to dokaz dokle smo stigli (dogurali) kao narod, nastavlja ogorčeno.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO) 3
- Ako skorije ne srede, okupiću nekoliko drugara, doneću svoj trimer iz sela i oni svoj i ošišaćemo sami, pa makar i odgovarali što to radimo bez odobrenja, poručio je naš Kragujevčanin.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO) 4

Ni Vidovdan nije bio povod za uređenje Groblja

Između ova dva navedena datuma, 28. juna - na Vidovdan položeni su venci na Starom vojničkom groblju, kao čin odavanja pošte srpskim rodoljubima koji su vodili oslobodilačke ratove do 1920. godine, objavila je TV Kragujevac. Vence su položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. godine "Vojvoda Radomir Putnik" i grada Kragujevca.

U TV-prilogu se u pozadini sagovornika (dole desno) vide neuređeni grobovi:

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Zapušteno Staro vojničko groblje (FOTO, VIDEO) 5
TV PRILOG 


Ako su učesnici ovog okupljanja i pokušali da utiču na nadležne da urede Staro vojničko groblje, očito nisu uspeli u toj nameri.

Program Grada postoji, da li se primenjuje?

Staro vojničko groblje nalazi se u Programu održavanja komunalne infrastrukture za 2023. godinu, objavljenom u Službenom listu grada Kragujevca 1 od 23. januara. Programom se uređuje održavanje i rehabilitacija komunalne infrastrukture, obim poslova i finansijska sredstva potrebna za realizaciju. Održavanje komunalne infrastrukture obuhvata, pored ostalog, uključuje javne zelene površine i zelene površine čiji je vlasnik Grad, a, kako stoji - po potrebi i nalogu.

U Programu dalje piše: "Redovno održavanje javnih zelenih površina i zelenih površina čiji je vlasnik Grad obuhvata sve radove koje je tokom godine potrebno izvoditi u cilju zadržavanja dostignutog nivoa uređenosti, kao što su košenje i čišćenje travnjaka, održavanje sezonskih cvetnih površina, održavanje ostalih dekorativnih površina (održavanje šiblja, ruža, perena), orezivanje drvoreda, drveća i preduzimanje mera zaštite hemijskim sredstvima itd). Pregled navedenih površina dat je u tabeli 1 i 2".

Za održavanje Spomen-parka Šumarice navedeno je da "obuhvata poslove koji se odnose na košenje i čišćenje travnjaka, održavanje sezonskih cvetnih površina, održavanje ostalih dekorativnih površina, održavanje popločanih staza i uređenje prostora na humkama i oko njih datih u tabeli 4 i 5".

U oba slučaja, za izvršenje je upisano "tokom godine", kao i da su poslovi povereni JKP Šumadija.

U tabeli 4. "Održavanje Spomen parka Šumarice", kao ukupna površina za košenje upisano je 322.258,80m2. Za Staro vojničko groblje upisane su dve lokacije:

  • Vojničko groblje i Šumadinac - 12.074,80m2
  • Vojničko groblje (ispod lava) - 10.000,00m2

U opštim odredbama Programa navedeni su iznosi za usluge održavanja javnih površina:

  • Razdeo 9 - Gradska uprava za komunalne poslove, Program 2 - Komunalne delatnosti, Programska aktivnost 0002 Održavanje javnih zelenih površina, Funkcija 620 - Razvoj zajednice, ekonomska klasifikacija 424 - Specijalizovane usluge u iznosu od 133.000.000,00 dinara, aproprijacija - 415;
  • - Razdeo 9 - Gradska uprava za komunalne poslove, Program 2 - Komunalne delatnosti, Programska aktivnost 0002 Održavanje javnih zelenih površina, Funkcija 620 - Razvoj zajednice, ekonomska klasifikacija 425 - Tekuće popravke i održavanje u iznosu od 9.000.000,00 dinara, aproprijacija - 416;

Pod tačkom 2 "Održavanje javnih zelenih površina" zapisano je:

"Za održavanje javnih zelenih površina na području grada Kragujevca, koje se sprovodi u okviru Programske aktivnosti 0002 Održavanje javnih zelenih površina, planirana su sredstva u iznosu od 130.000.000,00 sa PDV-om, uključujući neizmirene obaveze iz 2022. godine, koje se izvršavaju na teret planirane aproprijacije u 2023. godini u iznosu 10.000.000,00 dinara".

Ima nešto iznad Programa

Da bi Programom planiran novac bio pretočen u "zadržavanje dostignutog nivoa uređenosti" Starog vojničkog groblja, očito nedostaje nešto krupnije od Programa, koliko god Grad/građani (poreski obveznici) izdvajali. 

Pijetet ne postoji, inače bi Staro vojničko groblje sve vreme bilo uređeno kao vid poštovanja div junacima.

Kultura sećanja ne postoji, jer da postoji Staro vojničko groblje ne bi bilo lokacija za podsećanje donosilaca odluka i službi koje odluke sprovode, da se baš tu formiraju kolektivni identitet i kolektivno sećanje.

Shvatanje: turizam je i putovanje kroz prošlost - ne postoji, u protivnom Staro vojničko groblje bi već bilo "zaštićena zona" ovom delatnošću, te bi uvek bilo uzorno uredno, nalik crkvenim i manastirskim dvorištima koja su jednako vredna pažnje posetilaca.

Sve pobrojano da se ispraviti korenitom promenom odnosa onih koji su odgovorni u Gradu, najpre da se Staro vojničko groblje ponovo uredi, a nakon toga redovno održava - i bez apela sugrađana.

Možda je za tako nešto potreban kragujevački Đorđe Mihailović (Solun, 1. maj 1928 — Solun, 2. jul 2023), tj. negova naslednica Olga - kao današnji čuvar Zejtinlika, ali naš grad ih nema, niti se nalaze u nekakvim programima.

Ostaje nam da našu svest ne napuštaju uklesane reči "Zahvalna otadžbina" - sa najstarijeg sačuvanog kragujevačkog spomenika, da delom - a to je redovno održavanje "srpskog Zejtinlika" - Starog vojničkog groblja, potvrđujemo da smo dostojni predaka, da nismo od onog soja koji je opisao Arčibald Rajs u svojoj drugoj knjizi "Šta sam video i proživeo u velikim danima": "Ima ih čak koji su u jednom bednom cilju budžaklijske politike dovoljno neblagodarni da ostvaruju, divno i definitivno delo poginulih".

Za detaljno upoznavanje sa jednom od najbitnijih identitetskih lokacija u Kragujevcu, decenijama potiskivanom iz kolektivnog sećanja, čitajte knjigu "Staro vojničko groblje" Nenada Karamijalovića koju smo kroz feljton predstavili na našem portalu.

"Najveću uvredu činimo mrtvima time što iz osećanja obaveze ulažemo napor da ih se sećamo. Pravo sećanje ne zasniva se na tome da nadvladamo slabo pamćenje, već da doživimo stvarnost na pravi način. Ako pomisao na mrtve ne donosi ništa plodonosno, pustite je da zamre u vidu spomenika ili venaca – i tako je beskorisna."

Mejbel Dirmer (Mabel Dearmer), Karnarvon, Vels 1872 – Kragujevac 1915.

Posvećeno srpskom vojniku

Staro vojničko groblje u kragujevačkim Šumaricama: Uvod
Kako je izgledalo Staro vojničkog groblje 11. novembra prošle godine - na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, pogledajte u Galeriji PPNS.

D. M. M. - PPNS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html