Tadić: Bili su dobrodošli! Niko neće Rio Tintu, koji je ogromna kompanija, reći 2001..., 2012. ni sada - niste dobrodošli! (VIDEO)

Tadić: Bili su dobrodošli! Niko neće Rio Tintu, koji je ogromna kompanija, reći 2001..., 2012. ni sada - niste dobrodošli! (VIDEO)

Kurir televizija: Usijanje

Gosti:

 • Boris Tadić, predsednik SDS i nekadašnji predsednik Srbije
 • Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva SNS

RIO TINTO

- ...Pretpostavka je da se problem Rio Tinta interpretira na jedan normalan način. Da imamo lokalnu samoupravu koja odgovara građanima onda bi ona bila odgovorna u procesu prihvatanja ili odbijanja određenih rudarskih kompanija. Mi smo imali sličan problem Rio Tintu sa rudnikom koji je trebalo da se gradi na Tari i koji je trebalo da bude investicija od milijardu evra, rudnik nikla, i bio je rudnik od milijardu evra na Bukulji.

IZ ARHIVE: LEKOVITI NIKL I OTROVNA VIDOVA TRAVA (Politika, 2. 12. 2002)

Srbija je rudarska zemlja. Moramo da se opredelimo šta ćemo da radimo kada je u pitanju rudarstvo, da li ćemo da imamo stvarne sudije uticaja i studije izvodljivosti ili ne, koje će onda na valjan način da budu diskutovane sa građanima koji na tim prostorima žive. Što se mene tiče, Rio Sava je došla kao predstavnik Rio Tinta 2001. godine u vreme vlade Zorana Đinđića. Dobila je prvo pravo na bušenje 2004. godine. Došli su sa namerom da traže potpuno druge minerale. Bili su dobrodošli! Niko neće Rio Tintu, koji je ogromna kompanija, reći dvehiljadeprve, treće, šeste, osme..., 2012. ni sada - niste dobrodošli, ako se analizira na jedan normalan način ono što rade i ukoliko se stvarno utvrdi da mogu da proizvode sirovinu za proizvodnju, daj Bože, baterija, bez ugrožavanja životne sredine. Vlast u vreme mojih mandata je jednimo delom Koštunicina, kad je imao izvršnu vlast. Sve odluke je potpisivala njegova vlada - dve o bušenju, jedna, normalno, o nastavku bušenja zemljišta da bi se utvrdile rezerve jadarita i druga velikog promera, koji iznosi 40cm, za koje je Vučić rekao da je ugrožavanje integriteta zemljišta - desile su se na kraju našeg mandata 2011. godine. Nakon toga kreće opasan proces, daju se dozvole za koje ne znamo da li su eksploatacione, ali nema nikakve dileme da je Ana Brnabić formirala državnu komisiju za implementaciju projekta Jadar, sastavljenu ne samo od domaćih stručnjaka, nego i od stranaca, za implementaciju projekta Jadar, a ne naša vlada - rekao je Tadić.

- Nijedna dozvola za eksploataciju Rio Tintu ni danas nije izdata. Gospodine Tadiću Vi ste potpisali zakon koji je ukinuo tender, rekao je Vesić.

- Tender nije jedini sistem selekcije kompanija koje vrše eksploataciju, rekao je Tadić.

- Činjenica je da je zakon iz 2006. ukinuo tender, to znači da je ostao ovakav zakon na snazi ili da je ostao takav princip morao da ide na tender. Znate da se takve odluke objavljuju javno, a pošto nisu donete, nisu ni objavljene. Sami ste rekli da mora da se uradi studija o zaštiti životne sredine, koja je određena po najvišim ekološkim standardima i zaista ta studija treba da pokaže da li je to moguće uraditi u skladu sa zaštitom životne sredine ili ne - zaključio je Vesić.

SNIMAK EMISIJEIzvor: Kurir, 19. 1. 2022. 


ARHIVA PPNS

Učimo na primeru Mokre gore


...Pre petnaestak godina, podseća profesor Ristić, ozbiljno su pripremani planovi za eksploataciju rude nikla na prostoru Mokre gore.

"Znate koji je to prostor, imamo Šargansku osmicu, Mećavnik, jednu od najlepših tačaka ovog dela sveta gde se priređuju prvorazredni kulturni događaji, festival Kustendorf gde hiljade turista svakog dana prolazi, gde se obnavlja lokalna zajednica, sela, povećava se broj dece u školama, ljudi očigledno žive bolje nego nekada", istakao je dekan Šumarskog fakulteta.

Prema njegovim rečima, sve to ne bi bilo moguće da je došla kompanija koja je htela da se bavi eksploatacijom nikla, ceo kraj bio bi zatrovan u vizuelnom smislu i tamo ne bi bilo ničega.

RATKO RISTIĆ: ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE MORA DA BUDE PITANJE POZICIJE, OPOZICIJE I SVIH GRAĐANA

Ratko Ristić: Zaštita životne sredine mora da bude pitanje pozicije, opozicije i svih građana

IZVEŠTAJ SA PREPORUKAMA PRIMENE AGROTEHNIČKIH MERA I TEHNOLOGIJE GAJENJA NA POPLAVLJENOM PODRUČJU U 2014. GODINI

...U pojedinim uzorcima je utvrđena veća koncentracija nikla i hroma (na više lokacija na području Opština Čačak, Kraljevo, Kruševac, Smederevska Palanka i Jagodina). Utvrđeni povišeni sadržaji nikla i hroma na naznačenim lokacijama odgovaraju vrednostima dobijenim ranijim ispitivanjima na ovom području. NJihovo poreklo vezuje se za prirodne geohemijske izvore. Međutim, visok nanos mulja i redukcioni uslovi u zemljištu, nastali usled poplave i dužeg zadržavanja vode, mogu da imaju za posledicu povećanu mobilizaciju (pristupačnost) većine teških metala. Zato, na ovim područjima postoji povećan rizik za gajenje lisnatog povrća (zelena salata, blitva, zelje i spanać), kultura iz familije kupusa, kao i šargarepe, rotkvice i luka.

Takođe je utvrđeno da u pojedinim uzorcima zemljišta i mulja na području Opština Rača, Topola (potez od Kragujevca ka Rudniku), Loznica, Čačak, Požega i Kosjerić (potez Tubići – Zaselje) je pored povećane koncentracije nikla i hroma utvrđena povećana koncentracija olova. Na ovim područjima postoji rizik za gajenje lisnatog povrća, zelene salate, kupusnjača, kao i korenastog povrća.

RIZICI NA PODRUČJU OPŠTINA RAČA, TOPOLA (POTEZ OD KRAGUJEVCA KA RUDNIKU), 24. 6. 2004.

Rizici na području Opština Rača, Topola (potez od Kragujevca ka Rudniku)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS: KVALITET VAZDUHA

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS

DREN: EKOLOGIJA

JANUAR 2022

 • Protest: Nije kraj - Loznica, 22. 1. 2022. (VIDEO)
 • I Službeni glasnik objavio Uredbu o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju "Projekta Jadar"
 • Objavljena Uredba o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju projekta Jadar
 • Rio Tinto brine - za "naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji"
 • Naled, Kanada Fond i Breakthrough doo - inicijatori ubrzanog donošenja novog zakona o rudarstvu 2014.
 • Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
 • Dejan Lekić za CINS: Skoro milion i po građana u većim mestima ne zna kakav vazduh diše
 • SEOS: Nastavlja sa blokadama - nećemo rudnik litijuma, moratorijum nas ne zanima
 • Rio Tinto odlaže plan proizvodnje u Srbiji za 2027, uslov: odobrenja i dozvole Vlade
 • Brnabić: Lično ću se uključiti u realizaciju projekta (2018); Rio Tinto ne mora da bude u Srbiji (2022)
 • Dok je projekat Rio Tinta zaustavljen u blizini Feniksa, ambasador Godfri: Litijum je ogromna korist za Srbiju
 • Manojlović: Ne plaća se odšteta ako se ukine Prostorni plan; Đorđevi: Tehnologija Rio Tinta opasna po životnu sredinu
 • Vučić o Rio Tintu: Šta mislite da je neko na lepe oči dobio istražna prava bez-dinara? Dinara nam nisu platili!
 • Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastank sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić
 • Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? NE!
 • Prof. Zoran Stevanović, geolog: Država ima pravo da ne odobri kopanje litijuma
 • Rio Tinto kao metafora: BDP i statističke iluzije
 • Prorektor Ristić: Izaći ću na referendum i zaokružiti NE
 • Agelast: Rio Tinto - dr Dragana Đorđević, dr Ljiljana Tomović i Sreten Đorđević
 • Budimo pametni, sačuvajmo to što imamo - Jovan Memedović (Sasvim prirodno: Gladni turista)
 • Projekat Rio Tinta u Srbiji štite potpisi Svilanovića (2004) i Vučića (2021) na međunarodnim ugovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom?

JANUAR-DECEMBAR 2021

PRVI PRVI NA SKALI: Ekologija, januar-decembar 2021.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html