Tradicionalna izložba gljiva u Kragujevcu

Tradicionalna izložba gljiva u Kragujevcu

Gljivarsko društvo "Šumadija" organizuje tradicionalnu izložbu gljiva u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu u subotu 17. septembra od 16 do 19 časova. Ulaz je besplatan.

Tom prilikom posetioci će imati priliku da vide nekoliko stotina gljiva ubranih pre svega na području Šumadije, ali i da nauče da razlikuju jestive od otrovnih gljiva. Imajući u vidu da je izložba edukativnog karaktera, kragujevački gljivari ukazaće i na značaj očuvanja retkih i zaštićenih gljiva koje mogu da se nađu na našem području, ali ih ne treba brati, kako bi se očuvala njihova populacija na ovim prostorima.

Na ovoj izložbi koju članovi "Šumadije" organizuju u kontinuitetu 22 godine očekuje se rekordan broj eksponata s obzirom na pogodne vremenske uslove. Kragujevački ljubitelji prirode su na terenu kako bi ubrali i izložili što veći broj gljiva, dve ekipe su na Kopaoniku, jedna na Goču, jedna na Jelovoj Gori (Zapadna Srbija), ali i u šumadijskoj kotlini, na Rudniku, Crnom vrhu, Gledićkim planinama, Ješevcu i Kotleniku.

Posetioci će moći da vide gljive iz porodice vrganja, veliki broj jestivih i otrovnih gljiva, retke i zaštićene vrste, ali i gljive iz roda amanita prvi put ne samo u Srbiji već i na Balkanu, koje su članovi Šumadije ubrali na Goču.

Zainteresovani građani će imati priliku i da probaju specijalitete od gljiva, kao i prave poslastice, poput namaza od tartufa, koje članovi "Šumadije" tradicionalno pripremaju za ovu priliku.

Osim učešća gljivara iz Kragujevca i Šumadije, očekuje se dolazak gljivara iz Novog Sada, Petrovca na Mlavi, Niša, Sremske Mitrovice, Požarevca, Paraćina, Raške, Kopaonika, Krepoljina, tj iz cele Srbije.

I ove godine, Gradska turistička organizacija "Kragujevac" podržaće manifestaciju izloženim promotivnim materijalom.

Snežana Milisavljević
Plakat; foto: Gljivarsko društvo Šumadija; Nenad Milosavljević
Izvor: GTO 

GD ŠUMADIJA SAJT, FB SAJT, FB GRUPA 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari