Traže se predlozi za dodelu priznanja ’Zelena planeta’

Traže se predlozi za dodelu priznanja ’Zelena planeta’

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije (DSENS) poziva građane da predlažu laureata za dodelu "Zelene planete", jednog od najznačajnijih priznanja koje se u Srbiji dodeljuje za oblast zaštite životne sredine.

Predloženi mogu da budu pojedinci, društva ili ustanove koje su u proteklim godinama najviše učinila na očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine.

Predlozi sa obrazloženjem, imenom i prezimenom, adresom i telefonom kandidata i predlagača, dostavljaju se do 31. marta na adresu: Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije, Hala Pinki, kancelarija 305, Gradski park 2, 11.080 Zamun ili mejlom na adresu zelenaplaneta1@gmail.com.

Priznanje će biti uručeno 22. aprila, na Dana planete Zemlje, a vreme i mesto dodele biće naknadno objavljeni.

Samo tokom poslednje decenije ovog veka bilo više klimatskih kriza koje su pogodile milione ljudi širom sveta. Od ovih klimatskih kriza nije pošteđena ni Srbija, navedeno je u dopisu koji je stigao u udruženje PRVI PRVI NA SKALI.

Smenjivale su se nepogode (ekstremi) od nezapamćenih vrućina i suša, šumskih požara, do poplava, pa ako hoćete i pandemije kovid- 19, sve je to, kako kažu stručnjaci UN povezano sa stanjem našeg ekosistema, piše u dopisu.

Jedan od podsetnika na stanje naše životne sredine je Dan planete Zemlje koji se u svetu, pa i kod nas, obeležava svakog 22. aprila. Taj datum smo i mi u Društvu stručnjaka ekoloških nauka Srbije odabrali da skrenemo pažnju našoj javnosti na stanje životne sredine u Srbiji. Toga dana uručujemo veliku povelju "Zelena planeta" za učinjeno dobro prirodi, napisao je Branislav Marinkov, autor istoimenog projekta i potpredsednik DSENS.

Слика може припадати текст

O projeku "Zelena planeta"

Priznanje "Zelena planeta" nastalo je na temeljima ekoloških priznanja "Maslinova grana" (autor projekta Branislav Marinkov) i još starije akcije "Tražimo zagađivača godine i zaštitnike životne sredine" (autor akcije pok. Dragoljub Bata Arsenijević). Obe ove akcije je vodio Branislav Marinkov, tadašnji urednik Ekološkog magazina "Čekajući vetar" Radio Beograda 2.

Pokazala se potreba za ustanovljavanjem novog priznanja iz oblasti očuvanja, zaštite i unapređenja životne sredine jer se ispostavilo da brojne NVO dodeljuju slična priznanja, smatraju u Društvu.

Priznanje "Maslinova grana" koje se dodeljivalo za prethodnu godinu menja ime 2012. u "Zelena planeta" i dodeljuje se za višegodišnji rad na očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine, rečju "Za učinjeno dobro prirodi".

Velika povelja "Zelena planeta" se sastoji od unikatne, rukom slikane plakete, rađene na papirusu i uramljene pod antirefleks staklom. Plaketu oslikava prof. dr Violete Cvetkovska, akademski slikar, koja je oslikavala i "Maslinovu granu", dodaje DSENS.

Слика може припадати природа и дрво

Dosadašnji dobitnici priznanja za učinjeno dobro prirodi "Maslinova grana"

 • 1998. Dragoljub Bata Arsenijević, osnivač emisije „Čekajući vetar“ posthumno
 • 1999. Eko baza Jug "Vlasinski vukovi" – Vlasotince, za angažovanje u očuvanju plovećih ostrva na Vlasinskom jezeru (za 1998)
 • 2000. Zavod za zaštitu prirode Srbije, za izuzetno angažovanje u sanaciji prirode nakon NATO bombardovanja naše zemlje (za 1999)
 • 2001. Ekološka sekcija "Zeleno zvono" OŠ Stevan Mirković iz Male Plane za Katastar zagađivača opštine Prokuplje (za 2000)
 • 2002. Skupština opštine Niš, za prvi usvojeni LEAP u Republici Srbiji (za 2001)
 • 2003. Dušan Rašeta, novinar Radio Beograda 202 za razotkrivanje afere "Balkanske ptice" (za 2002)
 • 2004. Društvo "Vrelo" iz Novog Sada za veliki broj sprovedenih ekoloških akcija u 2003. godini
 • 2005. NVO "Most" Žabljak, za ukupnu aktivnost u 2004. godini, a posebno za akciju spasavanja reke Tare, pod nazivom "Neću baru, hoću Taru"
 • 2006. Gavrilo Azinović, filmski i TV producent za izuzetno angažovanje oko Međunarodnog festivala MEFEST
 • 2007. Specijalni rezervat prirode "Zasavica" za očuvanje i zaštitu prirode i edukaciju mladih (za 2006)
 • 2008. Prof. dr Lidija Amidžić, Direktor Zavoda za zaštitu prirode Republike Srbije za lično angažovanje na zaštiti Nacionalnih parkova Srbije 
 • 2009. Emir Kusturica, filmski reditelj, upravitelj Nacionalnog parka Tara za sprečavanje "zlatiborizacije" Tare (za 2008)
 • 2010. Pokret gorana Srbije za brojne akcije u prethodnoj godini
 • 2011. Predrag Ćurčić, Poslovni sistem Visan, retroaktivno za 1999. godinu kada je "Visan" po njegovom nalogu, besplatno uradio dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju po pozivu, brojnih skloništa u Beogradu i u Srbiji, a u 2010. godini podržao značajan broj akcija i ekoloških manifestacija
 • 2012. prva godina dodele "Zelene planete" - dr Oliver Dulić za višegodišnje angažovanje na očuvanju prirode Srbije i u akciji "Očistimo Srbiju"
 • 2013. Istraživačka stanica "Petnica" za izuzetan doprinos u promociji potrebe očuvanja i zaštite životne sredine i radu sa mladima u proteklih 30 godina
 • 2013. Međunarodni festival ekološkog, sportskog i turističkog filma MEFEST za afirmaciju i promociju ekološkog filma
 • 2014. Mihajlo Stanković, stručni saradnik-istraživač u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica – za dugogodišnji naučno istraživački rad, pronalazak i registraciju 48 novih vrsta, od kojih je sedam novih vrsta kod nas i na Balkanu
 • 2014. Pripremna predškolska grupa "Pčelica" iz Šetonja, za višegodišnji uspešan ekološko-pedagoški rad sa najmlađima, budućim zaštitnicima životne sredine
 • 2015. Opština Čajetina, za višegodišnje uspešno sprovođenje projekta "Otpad nije smeće"; u projekat su uključeni: JKP Zlatibor, zaposleni u vrtiću "Radost" Organizacija penzionera, volonteri i NVO "Zlatiborski krug"
 • 2016. Udruženje "Vojvođanska zelena inicijativa" za višegodišnje uspešno angažovanje na podizanju ekološke i građanske svesti i odgovornosti za stanje životne sredine kod nas i u regionu
 • 2017. Božidar Mandić, "Porodica bistrih potoka", za pionirski rad i pokretanje ekološke svesti u Srbiji, na Balkanu, pa i u Evropi pre punih 40 godina
 • 2017. Tetra pak Srbija, za podržavanje programa "Eko škole" kroz projekat "Eko paket" - ozelenjavanje školskih dvorišta
 • 2018. Iz tehničkih razloga nije bilo dodele ni konkursa
 • 2019. AD Planinka Kuršumlija - staratelj nad spomenikom prirode "Đavolja varoš", svojim odnosom prema prirodi i zaštićenim prirodnim dobrima daje primer drugima
 • 2020. Ekolist iz Bačkog Petrovca koji se decenijama zalaže za humanije životno okruženje, za očuvanje i mudro korišćenje prirodnih resursa, za istinski održivi razvoj lokalnih zajednica
 • 2021. Prof. dr Slobodan Jovanović, redovni profesor Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu u penziji, posthumno se dodeljuje Velika povelja "Zelena planeta" za učinjeno dobro prirodi; celokupna karijera profesora Jovanovića bila je posvećena zaštiti životne sredine, kao i edukaciji novih kadrova u ovoj oblasti.
 • 2022. Odred izviđača "Mlava" iz Petrovca na Mlavi, za višedecenijski rad na edukaciji mladih u očuvanju, zaštiti i unapređenju životne sredine kao i za mnogobrojne ekološke akcije sprovedene u proteklim godinama.
Опис фотографије није доступан.

O Društvu stručnjaka ekoloških nauka Srbije 

Društvo stručnjaka ekoloških nauka Srbije (DSENS) formirano je i registrovano 2008. godine, sa zadatkom da okuplja eksperte iz raznih naučnih oblasti koji u svojim aktivnostima daju prioritet zaštiti životne sredine i individualnoj zaštiti.

Osnovni cilj društva je da putem seminara, naučnih i stručnih radova, domaćih i međunarodnih projekata, kao i javno izgovorene kritičke reči, utiče na promenu odnosa prema prirodi.

U svojim aktivnostima Društvo se zalaže za unapređenje i zaštitu životne sredine, edukaciju građana, posebno dece i mladih. Organizuje aktivnosti na rehabilitaciji ugroženih područja, kao i javno zalaganje za promenu navika u pogledu korišćenja i čuvanja prirodnih resursa, kao i odnosa prema otpadnim matrijalima.

DSENS želi da bude aktivni činilac i da zajedno sa već postojećim organizacijama u oblasti ekologije pruži doprinos u smislu održivog tehnološkog razvoja Srbije i širenju ekološke kulture.

Zapravo, Društvo želi da se priključi brojnim nevladinim organizacijama, ne samo u Srbiji, koje se nezavisno od institucija vlasti, bore za bolji i kvalitetniji život svakog čoveka, ali i svih živih bića na planeti.

DSENS jednom godišnje, na Dan planete Zemlje, dodeljuje povelju "Zelena planeta" za učinjeno dobro prirodi, pojedincu društvu ili organizaciji.

Tokom godine organizujemo brojne tribine, predavanja, okrugle stolove raznovrsne tematike.

Izdvajamo tribinu o štetnosti duvanskog dima koju je održao prim. dr Petar Borović, tribinu o "Imunizaciji u eri elektronskih komunikacija". O ovoj temi je govorio prim. dr Predrag Kon. Tribina koja je takođe izazvala veliko interesovanje bila je o ozonskom omotaču. O stanju ozonskog omotača i posledicama njegovog nestajanja, upoznala nas je Verica Gburčik, magistra medicinske meteorologije. Tema kojoj takođe posvećujemo pažnju je "Ekološko ekonomske posledice GMO", referenti su prof. dr Miladin Ševarlić i prof. dr Tatjana Brankov, a moderator tribina je Branislav Marinkov...

Interesovanje za sve naše tribine je bilo veliko i sve su bile dobro posećene kako od strane članova društva tako i od brojnih novinarskih ekipa i šire publike.

Nastavljamo sa organizovanjem tribina, stručnih sastanaka, okruglih stolova... sa aktuelnim temama iz oblasti ekologije. 

DRUŠTVO STRUČNJAKA EKOLOŠKIH NAUKA SAJT, FB STRANA, TVITER

IZ ARHIVE PPNS: "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE 

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html