U Botaničkoj bašti zasađeno 35 biljnih vrsta zahvaljujući donaciji

U Botaničkoj bašti zasađeno 35 biljnih vrsta zahvaljujući donaciji

Botanička bašta je ovih dana uredila dve površine zahvaljujući donaciji iz projekta "Zeleni pojas" kompanije Mol. Sprovođenje projekta kojim se pomaže obnova zelenih površina širom Srbije započeto je u Kragujevcu.

- Sredstva od donacije usmerili smo na pripremu površina za sađenje, uređenje površina i sadnju 35 biljnih vrsta, među kojima su zastupljene i drvenaste i zeljaste biljke. Ove vrste su pridodate prilikom uređenja vrstama koje su na tom prostoru već bile zasađene, što je upotpunilo i oplemenilo prostor. Na uređenim površinama rasle su: juke, perunike, ljiljani, ruže, mala pavenka, lavanda, kao i hrizanteme, narandžasta baklja, crvene žalfije, zdravac, ukrasna trava, smilje, žalfija i kukurek, rekla je prof. dr Snežana Branković, rukovodilac Botaničke bašte.

PRVI PRVI NA SKALI U Botaničkoj bašti zasađeno 35 biljnih vrsta zahvaljujući donaciji 2
Najveća Botanička bašta na Balkanu, prema rečima stručnog saradnika Nikole Nikolića, oplemenjena je novim sadnicama bele hortenzije, zimzelene magnolije, božikovine, gorućeg grma itd. Površina Botaničke bašte iznosi više od 18 hektara, a za posetioce je uređeno i dostupno oko pet hektara.

Botanička bašta, osnovana 1997. godine, je posebna celina Instituta za Biologiju i Ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Jedna od njenih glavnih uloga je obrazovna. Osim studenata biologije i ekologije, česti posetioci su učenici srednjih i osnovnih škola, kao i deca i odrasli koji su zainteresovani za upoznavanje sa svetom biljaka. U ovom prostoru čuvaju se mnoge zaštićene, retke i endemične biljne vrste.

PRVI PRVI NA SKALI U Botaničkoj bašti zasađeno 35 biljnih vrsta zahvaljujući donaciji 3
Projekat "Zeleni pojas" postoji više od deset godina, a u zemljama u kojima posluje Mol posađeno je 210.000 stabala i postavljeno zelenilo na više od dva miliona kvadratnih metara zelenih površina. Godišnje ulaganje je preko milion evra.

- Ove godine smo u Srbiji započeli saradnju sa lokalnim samoupravama, a cilj nam je da oživimo zelene površine i na taj način damo svoj doprinos smanjenju emisije CO2 i čistijem vazduhu u životnoj sredini. Našom Strategijom 2030+ Shape Tomorrow obavezali smo se na smanjenje emisija ugljenika, kako bi do 2050. godine Mol grupa postala ugljenično neutralna, izjavio je Milenko Janković, direktor Mola u Srbiji.

U Srbiji je ove godine donirano više od 940 hiljada dinara. Pored Kragujevca, kojem je donirano 230 hiljada dinara, sredstva su obezbedili Niš, Prijepolje i Sremski Karlovci za obnovu parkova.

Mol je na srpskom tržištu od 2003. godine. 

BOTANIČKA BAŠTA SAJTFB STRANAINSTAGRAM
PMF KRAGUJEVAC SAJTFB STRANAINSTAGRAMJUTJUB 
PRVI PRVI NA SKALI  PORTALFB STRANATVITERINSTAGRAMJUTJUB

ARHIVA PPNS UPOZNAJ PRIRODU DA BI JE VIŠE VOLEO - POČINJE SARADNJA BOTANIČKE BAŠTE I UDRUŽENJA PRVI PRVI NA SKALI 

Upoznaj Prirodu da bi je više voleo - počinje saradnja Botaničke bašte i udruženja PRVI PRVI NA SKALI

ŠTA PREDSTAVLJAJU BOTANIČKE BAŠTE?

Šta predstavljaju Botaničke bašte?

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html