Ugovoreni projekti udruženja u oblasti zaštite životne sredine za 2022

Ugovoreni projekti udruženja u oblasti zaštite životne sredine za 2022

Predstavnici udruženja i organizacija čije će projekte u oblasti zaštite životne sredine finansirati ili sufinansirati grad Kragujevac, a na osnovu konkursa raspisanog u februaru, potpisali su ugovore 9. juna. U ime grada Kragujevca ugovore je sa predstavnicima 15 ekoloških udruženja potpisao Stefan Nikezić, član Gradskog cveća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

- Na konkurs za projekte iz oblasti zaštite životne sredine, ove godine prijavilo se 16 udruženja i sredstva su dodeljena svim organizacijama, s tim što je Ekološko istraživačko društvo „Mladen Karaman“ odustalo od finansiranja. Za projekte je traženo oko 4,5 miliona dinara, ali za ove namene je u gradskom budžetu izdvojeno 2,5 miliona. Iako smo ove godine povećali iznos po osnovu konkursa, i dalje beležimo trend rasta, tako da ćemo od sledeće godine tražiti povećanje iznosa u gradskom budžetu za projekte udruženja koja se bave promocijom zaštite životne sredine, rekao je Nikezić.

Nosioci i nazivi projekata

  1. Centar za ekološko obrazovanje i održivi razvoj: Sedmi festival ekoloških predstava "Crveno Pozor(ište), Zeleno"
  2. Udruženje "Stakleno zvono": Mesečni izveštaj o stanju životne sredine u gradu Kragujevcu (KGeko bilten 2022)
  3. Omladinska organizacija Šumadije: Studentski dar Zelengrad
  4. Unija studenata PMF-a u Kragujevcu: Zelenih 50 za zdrav grad
  5. Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti "Ekomar": Ekološka slika jezera Šumarice
  6. Asocijacija studenata PMF-a u Kragujevcu: Stabla za pola veka
  7. Udruženje PRVI PRVI NA SKALI: Kragujevac bez GMO 2022
  8. Udruženje PRVI PRVI NA SKALI: Izrada i ažuriranje sajta www.ekologijakragujevac.rs
  9. Klub akcijaša i volontera Kragujevca: Dobrovoljno uredimo svoju okolinu
  10. Srpsko biloško društvo "Stevan Jakovljević": Biljne vrste kao indikatori zagađenosti životne sredine
  11. Centar održivog razvoja EkoMatoTeka: Recikloteka zelenih ideja
  12. Udruženje za bolje društvo: Moja zelena oaza
  13. Udruženje "Svetli horizonti": Zelena ekonomija – put ka čistijem i energetski efikasnijem Kragujevcu
  14. Zavičajno udruženje "Mihailo Petrović": Ekološko uređenje Vlakče 2022. godine
  15. Udruženje "Dr Đorđe Hadžić": Zeleni portal 2

PRILOG: Rešenje o raspodeli sredstava finansiranje projekata udruženja u oblasti zaštite životne sredine Kragujevca u 2022. godini


Nikezić je iskoristio priliku da ekološkim udruženjima predstavi planove i šta se trenutno preduzima u ovoj oblasti podsetivši da je u toku prijava za sufinansiranje ugradnje solarnih panela, ali i da 20. juna uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine u iznosu od 1,7 miliona dinara počinje čišćenje 14 najvećih divljih deponija na teritoriji grada Kragujevca. Nikezić je kazao da se pripremaju lokacije za video nadzor, odnosno postavljanje kamera na mestima gde se stvaraju najveće divlje deponije, jer se očekuje da nadležno ministarstvo raspiše konkurs. Što se tiče odlaganja otpada u prigradu i selima na teritoriji grada Kragujevca, on je kazao da postoji 55 sabirnih mesta gde naši sugrađani odlažu smeće. Sa ovih mesta životinje svakodnevno raznose otpad po ulicama i šumama, zbog čega smo spremili projekat za ekološke niše. One su nam potrebne kako bi ogradili deo gde se otpad odlaže i tako ga zaštitili od vetra i životinja, objasnio je Nikezić. On je najavio i pripremu novog predloga Programa zaštite životne sredine, bivšeg Lokalnog ekološkog akcionog plana.

VIDEO: PRILOG RTK


Foto: Nataša Stevanović
Izvor: Grad Kragujevac, 9. 6. 2022.
Obrada: Prviprvinaskali.com

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html