Uklonjena divlja deponija ispod nadvožnjaka u ul. Jovana Ristića, spomenik kulture ostaje ruglo

Uklonjena divlja deponija ispod nadvožnjaka u ul. Jovana Ristića, spomenik kulture ostaje ruglo

Divlju deponiju ispod nadvožnjaka u ulici Jovana Ristića uklonilo je JKP ŠUmadija krajem prošle nedelje, potvrđeno je portalu PRVI PRVI NA SKALI, nakon što je ovo ruglo grada, opasno po zdravlje meštana, osvanulo nekoliko dana ranije u članku portala Nova S.

Deponija pre uklanjanja (foto: Aleksandra Petrović)

PRVI PRVI NA SKALI Uklonjena divlja deponija ispod nadvožnjaka u ul. Jovana Ristića, spomenik kulture ostaje ruglo - insert

Deponija nakon uklanjanja (foto: PRVI PRVI NA SKALI)

Detaljnije:

DEPONIJA U CENTRU KRAGUJEVCA, PORED ZAŠTIĆENOG, ALI RUINIRANOG SPOMENIKA KULTURE


Članak nas je podsetio da je postojala još jedna divlja deponija - na teritoriji Spomen-parka u Šumaricama - "formirana" od strane nesavesnih građana, a koja je takođe uklonjena nakon što su građani bili obavešteni preko medija i društvenih mreža, a nadležni bili animirani.

Detraljnije:

KRAGUJEVČANI INICIRALI, JKP ŠUMADIJA UKLONILA DIVLJU DEPONIJU U ŠUMARICAMA

Predsednik udruženja "Prvi prvi na skali" Dejan Milošević tada je za portal Nova S rekao da će se zalagati za izmenu postojeće gradske Odluke o održavanju čistoće jer sadrži članove koji nisu u interesu zaštite životne sredine, niti pomažu u suzbijanu nečistoće širom grada.

Detaljnije:

GRAD KRAGUJEVAC: ODLUKE O KOMUNALNOM REDU I ODRŽAVANJU ČISTOĆE

Pored ostalog, kazne za počinioce moraju da budu drastično veće od trenutnih, a potrebna je i izmena člana koji predviđa izricanje kazne samo na licu mesta. To obesmišljava Odluku jer su upravo fotografije i video snimci građana pomogli nadležnima. Ujedno se pokazalo da savesni građani nisu nezainteresovani.

Deo rešenja koje će uskoro biti zvanični predlog udruženja PRVI PRVI NA SKALI, nakon dobijanja stručnog mišljena koje očekuje, tiče se tri sporna člana:

  1. Povećati kazne, drastično - primer iz Odluke o održavanju čistoće Grada Novog Sada: "...kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 dinara ili kaznom rada u javnom interesu u trajanju od 20 do 240 sati
  2. Izostaviti "naplaćuje na lica mesta" - omogućiti naplatu i van mesta kršenja Odluke, koristiti i snimke poput priloženog (u saradnji sa MUP-om lako je utvrditi identitet počinilaca, kao u slučajevima, na primer, narušavanja javnog reda i mira na sportskim priredbama, fudbalskim ili košarkaškim utakmicama i sl)
  3. Izostaviti "kao korisnik" - time se obuhvataju i fizička lica poput zatečenih u Šumaricama

Uz nesavesnost dela građanstva, upravo zbog blage "kaznene politike", teritorija grada Kragujevca imala je 152 deponije koje su zauzimale 336 hektara zemlje, do 2012. godine. Tada su "popisana" nelegalna smetlišta, a kakvo je trenutno stanje nema preciznih podataka - osam godina ovaj problem nije istraživan, zvanično. 

PRVI PRVI NA SKALI Uklonjena divlja deponija ispod nadvožnjaka, ul. Jovana Ristića 28. 9. 2020. 2

Jedan poučan primer iz kataloga kazni u Majnhajmu (izvor Dojče vele, 2019):

  • 75€ - za bačenu papirnu maramicu, pakovanje ili pikavac (+28,5€ za prateću taksu)
  • 100€ - za bačenu žvaku
  • 200€ ako se počinilac pred organima reda "pravi važan" i ne želi naknadno da uklon

Ranije je bilo 10-25 evra.

U tom slučaju, "akteri" kao što su (pre)prodavci na legalnim i nelegalnim mestima imali bi dve mogućnosti:

  • da počnu sa korišćenjem kontejnera za komunalni i ambalažni otpad (koji odavno postoje u blizini navedenog nadvožnjaka, u ulici Braće Poljaković, a redovno se prazne)
  • da počnu sa odvajanjem (ne)legalne zarade za kazne koje bi ih čekale po novousvojenoj Odluci Grada o održavanju čistoće
Ako bi se doveo u red prostor ispod nadvožnjaka, naredni, dublji problem za rešavanja na toj lokaciji bio bi obnavljanje vodotornja, zaštićenog, a potpuno zapostavljenog spomenika kulture sa druge strane pruge...

PRVI PRVI NA SKALI Uklonjena divlja deponija ispod nadvožnjaka, ul. Jovana Ristića 28. 9. 2020. 4

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI poziva Kragujevčane da na mejl info@prviprvinaskali.com dostavljaju fotografije divljih deponija na teritoriji grada. Bitno je navesti što precizniju lokaciju - MZ/MK, ulicu (uz ime i prezime, ako žele da bude objavljeno na portalu)


PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html