Vanredna sednica opštine Rekovac: Jednoglasno protiv litijuma; građani čekaju izmenu Prostornog plana i ukidanje dozvola za istraživanje

Vanredna sednica opštine Rekovac: Jednoglasno protiv litijuma; građani čekaju izmenu Prostornog plana i ukidanje dozvola za istraživanje

Na današnjoj, vanrednoj, sednici Opštine Rekovac koja je imala samo jednu tačku – istraživanje litijuma i bora na ovom području, lokalne vlasti ove levačke opštine odlučile su da izmenom Prostornog plana ne dozvole ove aktivnosti, ali nije naveden tačan rok – od kada.

Na sednici su prihvaćena oba zahteva žitelja Rekovca i ekoloških aktivista, da se uputi dopis Ministarstvu rudarstva i energetike da se povuku sve dozvole za istraživanje litijuma i bora u ovoj opštini, kao i odluka o izmeni i dopuni Prostornog plana opštine Rekovac.

Odlučno ne litijumu u opštini Rekovac ali bez tačnog roka „od kada” 1
Međutim lokalna vlast nije dozvolila da se izmene „oroče” do kraja godine već je to formulisano kao „najbrže moguće”.

– Takav „rastegljiv rok” može da se protumači da tomože da bude i za dve godine. U tom smislu mi smo tražili da to bude što pre. Realno je da se to završi za dva meseca i eventualno, još mesec dana ako postoje neke greške u proceduri ili manjkavosti. Zbog toga smo samo delimično zadovoljni, jer, iz nekih njima znanih razloga nije određene konkretan rok do kraja godine, kaže za Danas, Miroljub Popović, aktivista iz Udruženja „nEKO brine za Levač” koji je prisustvovao današnjoj sednici.

Odlučno ne litijumu u opštini Rekovac ali bez tačnog roka „od kada” 2
Današnja vanredna sednici Skupštine opštine Rekovac (foto: Privatna arhiva)

Razlog za delimično nepoverenje postoji jer ako se to ne okonča do kraja 2022. godine ulazi se u „pravi vakuum i mogu da nastanu” problemi.

– Do kraja ove godine važi postojeći Prostorni plan, čiju smo izmenu tražili. Ako se „pređe” u januar 2023. godine onda se ne može vršiti izmena i dopuna nevažećeg Prostornog plana. U tom „pravnom vakuumu” se odluke onda mogu tumačiti „ovako” ili „onako”, obazriv je on.

Po njegovom mišljenju činjenica je da sa ovaj „posao” mora obaviti do kraja godine.

– Nepoverenje kod građana Rekovca postoji jer već 11 meseci mi tupkamo u mestu. Odluka o promeni Prostornog plana kojim bi se sprečilo istraživanje ruda u našoj opštini doneta je još 4. novembra prošle godine, a do pre par dana, 3. oktobra, ove, nikakvi koraci po tom pitanju nisu preuzeti, upozorava Popović.

On podseća da je sličan predlog u Opštini Topola, imene i dopune Prostornog plana, završen za tri meseca.

ARHIVA PPNS UKIDANJE SVIH ISTRAŽNIH DOZVOLA JE KRAJNI CILJ - SA BARIKADE U SIBNICI PROTIV LITIJUMA (AUDIO)

Ukidanje svih istražnih dozvola je krajni cilj - sa barikade u Sibnici protiv litijuma (AUDIO)
– Nas je neko 11 meseci razvlačio, te „nema para u budžetu”, te „nismo nadležni”, i to vreme je nepovratno izgubljeno, a za to vreme nismo ni ušli u proceduru izmene i dopune, jer je tek 3. okobra, pre tri dana vezan ugovor sa firmom koja treba da izvrši dopunu i izmenu Prostornog plana, ističe on, dodajući da koliko je njemu poznato reč je o kragujevačkom JP „Direkcija za urbanizam”.

Doduše, Popović ističe da je današnja odluka odbornika na vanrednoj sednici opštine Rekovac (građani su prikupili i predali 618 potpisa iako je za njeno održavanje bilo potrebno 200 manje ili pet posto punoletnih stanovnika) doneta jednoglasno.

– Ali, i prošlogodišnja odluka o izmeni plana doneta je jednoglasno i svi odbornicu su glasali za nju a iza toga, praktično nije bilo ničega. To vreme je „bačeno” a naši ljudi se smrzavaju dežurajući danonoćno u kampu na terenu u Sibnici, kaže on.

Oni i dalje ostaju na terenu u Sibnici i ne odustaju dok njihovi zahtevi i zvanično ne budu ispunjeni.

Da podsetimo građani Rekovca, od prošlog leta se okupljaju na protestima zbog istraživanja ruda u levačkom kraju.

Odlučno ne litijumu u opštini Rekovac ali bez tačnog roka „od kada” 3
Aktiivisti i dalje danonoćno dežuraju u selu Sibnica (foto: Z. S. M)

Njihovi aktivisti podržani kolegama iz drugih ekoloških udruženja u Srbiji u okviru SEOS-a (Savez ekoloških organizacija Srbije) već četvrtu nedelju džuraju na potezu sela Sibnica – Kaludra kako bi sprečili ispitivanje ruda na privatnoj parceli koja je prodata kompaniji „Balkan istraživanja”.

Zoran Mišić
Foto: nEKO brine za Levač
Izvor: Danas 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


ARHIVA PPNS WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari