Vatrogasci sprečili širenje požara sa divlje deponije na Metinom Brdu

Vatrogasci sprečili širenje požara sa divlje deponije na Metinom Brdu

Hitrom intervencijom na poziv građana, vatrogasci su sprečili širenje požara koji je oko 13 časova, nakon divlje deponije, zahvatio i zelenu površinu na Metinom Brdu, tik uz ambulantu (ogranak Bresnica) u Čegarskoj ulici.

Prema nezvaničnoj proceni, reč je o namernom izazivanju požara, po ko zna koji put zapaljena je nelegalna deponija na toj lokaciji. Pojačan vetar učinio je da se vatra proširi na zelenu površinu i uz nesnosan gust dim "krene" ka ambulanti u kojoj danas nije bilo pacijenata ni osoblja, zbog državnog praznika.

Izgoreo je travnjak na površini od najmanje 50 kvadratnih metara.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Vatrogasci sprečili širenje požara sa divlje deponije na Metinom Brdu 2023
Prema Članu 50 Zakona o zaštiti od požara, zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

Lice koje je na ovakav način izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu sa posebnim propisom.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako spaljuje ostatke strnih useva, smeće i biljne ostatke na otvorenom prostoru, predviđeno je Članom 84.

Zakon predviđa kaznene odredbe, ali njegova manjkavost je, najpre, što je za ovakvo ugrožavanje javnog zdravlja i životne sredine, predviđena besmisleno mala novčana kazna. Uz to, upitno je kako se tačno utvrđuje identitet lica koje je kršenjem zakona ugrozilo zdravlje stanovništva, u ovom slučaju žitelja Metinog Brda, ali i poveću javnu površinu koja je predviđena kao gradsko zelenilo. 

U vreme popularisanja "oka sokolovog", video nadziranja građana po više osnova, možda je sazrelo da se i sve lokacije divljih deponija, posebnog ovih koje su "statistički lideri", kao i svi zdravstveni objekti obezbede kamerama za nadziranje šireg pojasa oko zgrade. Time bi bio olakšan posao nadležnima da sprovedu zakon i kazne počinioce, a vatrogascima da nadoknade troškove intervencije, poput današnje na Metinom Brdu.

Foto: Prviprvinaskali.com
D. M. M. - PPNS


ARHIVA PPNS LITIJUM ISTRAŽIVAN NA TERITORIJI KRAGUJEVCA OD 2011. DO 2015.

Litijum istraživan na teritoriji Kragujevca od 2011. do 2015.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html