EP: Izmena snabdevanja škola voćem, povrćem i mlekom - za promovisanje zdrave ishrane

EP: Izmena snabdevanja škola voćem, povrćem i mlekom - za promovisanje zdrave ishrane

Odbor Evropskog parlamenta za poljoprivredu podržao je izmene mehanizma za snabdevanje škola voćem, povrćem i mlekom kako bi se promovisala zdrava ishrana. Mehanizam bi bio povećan na 250 miliona evra, a novac EU bi se delio na pravičniji način između zemalja članica, saopštio je Evropski parlament. Cilj ovog dobrovoljnog mehanizma je da popravi ishranu dece, budući da je potrošnja voća i mleka u padu, ali i da promoviše zdrave prehrambene navike.

Očekuje se da će predlog biti na glasanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u martu ili aprilu, a nakon toga ide u Savet EU na usvajanje u prvom čitanju. Sporazum između Parlamenta i predsedništva EU postignut je 10. decembra, sa 30 glasova za, šest protiv, i jedan uzdržani.

"Zdrava uravnotežena ishrana je osnova dobrog zdravlja, ali potrošnja voća, povrća i mleka u EU opada širom EU. Zbog toga je veoma značajno ojačati mehanizam za voće, povrće i mleko u školi povećanjem budžeta i pridavanjem pažnje obrazovanju o zdravoj ishrani", navodi se u saopštenju nakon glasanja.

Dodaje se da je Parlament izmenama osigurao finansijsku stabilnost programa time što su zemlje sprečene da jednostrano smanje budžet ili promene kriterijume za raspodelu sredstava između sebe, rekao je Mark Tarabela koji je u Parlamentu bio zadužen za proceduru o ovom propisu i predvodio pregovarački tim Evropskog parlamenta.

Sistem za mleko u školama pokrenut je 1977. godine, a za voće 2009. hodine. Do sada su radili pod različitim finansijskim i pravnim aranžmanima, uz učešće 28 članica u mehanizmu za mleko, dok u mehanizmu za voće učestvuje 25 članica (ne učestvuju Velika Britanija, Finska iŠvedska)

Konkretno, Parlament je izdejstvovao da se budžet za distribuciju mleka i mlečnih proizvoda poveća za 20 miliona evra godišnje, na 100 miliona evra, dok je za voće i povrće pedviđeno 150 miliona evra.

Poslanici su insistirali i na pravičnijoj raspodeli fondova među članicama. Konkretni krieterijumi su udeo dece od šest do 10 godina u stanovništvu, kao i nivo razvoja regiona u državi čkanici. Biće uzet u obzir i prethodni nivo fondova za mleko. Planirano je da se nakon prvih šest godina primene ponovo razmotri iznos, kao i da se tada odredi i minimalni godišnji iznos pomoći EU po detetu.

Kako bi mehanizam bio efikasniji, zemlje članice moraju se više angažovati i na promovisanju zdravih prehrambenih navika, lokalnih lanaca hrane, organske poljoprivrede i borbe protiv bacanja hrane, smatraju poslanici. Njihov stav je i da bi trebalo predvideti i mere poput poseta imanjima i raspodele lokalnih specijaliteta poput meda i maslina kako bi se deci približila poljoprivreda.

Kada je reč o izboru namirnica koje će moći da se raspodeljuju, lokalni sveži proizvodi koji nisu dovoljno zastupljeni u školskoj ishrani imaće prednost nad prerađenom hranom. Proizvodi sa dodatim šećerom, solju i masnoćom biće dozvoljeni samo kao izuzetak, a nivo aditiva i ograničenja će biti definisana na nivou EU i moraće da dobiju zeleno svetlo nacionalne agencije za zdravstvo.

Veštačke arome i pojačivači ukusa biće zabranjeni.

Proizvodi sa dodatim voćem, koštunjavim voćem i kakaom, poput čokoladnog mleka i jogurta sa voćem, kao i aromatozovane namirnoce, biće dozvoljene, ali poslanici tvrde da će EU da plati samo za udeo mleka u tim proizvodima. Udeo mleka moraće da iznosi 90%, ili u izuzetnim slučajevima najmanje 75%.

Izvor: EurActiv.rs 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html